G4Media.ro

La Londra a început procesul de calomnie al unor oligarhi ruși, printre…

foto: HarperCollins/Catherine Belton Twitter

La Londra a început procesul de calomnie al unor oligarhi ruși, printre care și Roman Abramovici, împotriva unei edituri și a unei autoare din Marea Britanie, pentru afirmații despre legături corupte cu președintele Putin

Trei miliardari ruși și o companie petrolieră de stat din Rusia au introdus o acțiune împotriva editurii HarperCollins la Înalta Curte din Londra, unde în prima zi a procesului avocații proprietarului Chelsea FC, Roman Abramovici, au respins afirmațiile potrivit cărora plângerea sa este un “atac împotriva libertății de exprimare și a jurnalismului de interes public” .

HarperCollins Publishers Limited și jurnalista Catherine Belton au fost acționați în judecată pentru publicarea în 2020 a cărții Putin’s People: How the KGB Took Back Russia and Then Took On the West – Oamenii lui Putin: Cum a recapturat KGB-ul Rusia și pe urmă s-a întros împotriva Occidentului, care acoperă apariția regimului lui Putin și renașterea KGB. La începutul acestui an, avocații lui Abramovici au emis o declarație în care susțineau că această carte conține un “număr de afirmații false și defăimătoare”.

Într-o audiere preliminară desfășurată miercuri dimineață, avocatul Hugh Tomlinson, care pledează pentru Abramovici, a respins calificarea cererii ca fiind un atac la libera exprimare, argumentând că această carte repetă “inexactități superficiale”.

El a adăugat că judecătoarea ar trebui să se concentreze în mod specific asupra pasajelor contestate – și nu la cartea de 600 de pagini în ansamblu, susținânp că “acuzațiile defăimătoare” nu au fost diluate de faptul că au fost atribuite unor surse.

Tomlinson a citat un pasaj referitor la achiziționarea Chelsea FC, care afirmă în “termeni clari și fără echivoc” că Abramovici a fost îndrumat să cumpere clubul de la Kremlin pentru a spori influența rusă.

În niciun moment nu i se spune cititorului că, de fapt, Abramovici este cineva care s-a îndepărtat de Putin și nu participă la numeroasele și diversele scheme corupte care sunt descrise”, a spus Tomlinson.

Mihail Fridman și Piotr Aven, acționari la Alfa Bank, precum și Societatea pe acțiuni Rosneft Oil au depus de asemenea reclamații la Înalta Curte. Unele sunt pe numele editurii HarperCollins, în timp ce altele o numesc și pe Belton, fostă jurnalistă la Financial Times. Londra este considerată capitala mondială a proceselor de calomnie.

Harper Collins, una dintre cele mai mari edituri din lume, parte a concernului News Corp, aflat în proprietatea familiei magnatului australian Rupert Murdoch, a declarat că va “apăra cu vigoare” cartea. Procesul continuă.

Law Gazette, The Moscow Times

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ce frumoasa e democrația! Domnul Abramovici să încerce ceva similar si in Rusia.

  2. Libertatea de exprimare e sfanta in limite rezonabile, dar a nu se confunda cu calomnia, jignirea, denigrarea etc, ce constituie infractiuni.
    Unii s-au simtit lezati, este dreptul lor sa-si ceara dreptatea in justitie, regula valabila oriunde in lume.
    Sper sa aflam daca informatiile din carte sunt adevaruri sau acuze nefondate cu substrat politic.