G4Media.ro

La o zi după asasinatul în masă din Texas, legi pro-arme mai…

La o zi după asasinatul în masă din Texas, legi pro-arme mai permisive au intrat în vigoare în statul american. Texanii pot duce arme în școli și biserici

Proprietarii de arme din statul Texas pot duce de-acum în mod legal arme de foc în biserici, sinagogi și școli, după ce mai multe legi care relaxeaza legile privind armele au fost adoptate de legiuitori în acest an. Intrarea în vigoare a noilor prevederi a avut loc de la 1 septembrie și a venit la doar câteva ore după ce un atacator solitar a ucis șapte persoane și a rănit alte 22 într-un asasinat în masă care a avut loc sâmbătă în vestul statului american, în localitățile Midland și Odessa.

Acest episod sângeros a avut loc la doar câteva saptamâni după două atacuri armate care au avut loc la începutul lunii august în El Paso (Texas) și Dayton (Ohio) și care s-au soldat cu moartea a 31 de persoane și rănirea altor câtorva zeci. Decizia de relaxare a legilor privind armele a fost salutată de influenta The Național Rifle Association (NRA) și de republicani, în timp ce democrații și activiștii ce militează pentru controlul armelor de foc au criticat-o vehement.

Modificarea legislației a fost susținută de către republicanii din Texas, care au aprobat extinderea locurilor în care armele de foc sunt permise, precum si alte prevederi ce faciliteaza portul de arme. De altfel, în sesiunea legislativa trecută, aceștia au reușit să propună si să adopte mai multe legi legate de armele de foc.

Printre altele, în conformitate cu Legea 535 adoptată de Senatul din stat, începând de duminică, 1 septembrie, proprietarii de arme din Texas pot să ducă arme în campusurile școlare din stat și în lăcașuri de cult (biserici, sinagogi etc.), cu excepția cazului în care proprietarii locului interzic în mod explicit armele de foc prin afise postate la vedere.

Conform Legii 302 adoptată de Camera Reprezentanților din Texas, proprietarii de locuințe nu mai pot împiedica chiriașii sau oaspeții chiriașilor să poarte arme de foc în baza contractelor de închiriere. De asemenea, Legea 741 votată de Senat afirmă că asociațiile de proprietari nu mai pot interzice depozitarea armelor pe proprietățile închiriate.

Legea 1387 (Camera Reprezentanților) a redus restricțiile în ceea ce privește numărul de profesori și membri ai personalului administrativ antrenati în mod special pentru a transporta arme de foc – așa-numiții school marshals -, atât pentru școlile publice, cât și pentru cele private. Legile anterioare precizau că putea exista un singur instructor înarmat pentru fiecare 200 de studenți într-o unitate de învățământ.

La rândul ei, Legea 1143 votată de Camera Reprezentanților din Texas a relaxat restricțiile asupra posesorilor de licențe de arme de foc care depozitează arme și muniții în parcările sau în alte proprietăți deținute de districtele școlare.
Înlăturarea suplimentară a restricțiilor privind armele de foc începând cu 1 septembrie permite acum si centrelor de plasament să depoziteze arme și muniții. De asemenea, legea permite texanilor să poarte arme de foc fără licență în timpul evacuărilor din zonele de dezastru. Această lege, cunoscută sub denumirea de Bill 1177, a fost initiată în urma uraganului Harvey și este menită să permită proprietarilor de arme să se protejeze în timpul perioadelor de criză apărute în urmă dezastrelor naturale, când se înregistreaza un numar mare de furturi și jafuri.

O altă lege, Bill 121 oferă acum o susținere juridică pentru detinatorii autorizați de arme de foc care intră într-o instituție sau locație care a interzis armele, atât timp cât acestia părăsesc proprietatea atunci când proprietarul le cere acest lucru.

Reactii pro si contra
Grupurile de activiști care urmăresc controlul armelor de foc, precum Texas Gun Sense, au criticat noile legi care vor face „școlile și comunitățile mai puțin sigure.” Aceasta cu atât mai mult cu cât intrarea în vigoare a noilor prevederi a avut loc la doar câteva ore după ce un atacator solitar, despre care s-a aflat că fusese concediat de la locul de muncă cu doar câteva ore înainte, a ucis șapte persoane și a rănit alte 22 într-un asasinat în masă care a avut loc în vestul statului Texas.

De partea ei, The National Rifle Association, care este cea mai importantă asociație de lobby pro-armă din Statele Unite, având 5.5 milioane de membri, a lăudat relaxarea legilor privind armele de foc în Texas ca fiind „de mare succes.”

Un răspuns și mai vocal a venit din partea congresmanului republican de Texas, Matt Schaefer, care i-a criticat pe americanii care au cerut Congresului „să facă ceva” în privința asasinatelor în masă, susținând că Dumnezeu și rugăciunile sunt mai eficiente decât reglementările privind controlul armelor.

Într-o serie de mesaje Twitter scrise sâmbătă, Schaefer a spus „NU” oricărei forme de restricții privind armele, laudând drepturile date texanilor și americanilor „de Dumnezeu și protejate constituțional” prin al Doilea Amendament. Schaefer a afirmat că nu va sprijini niciodată nici o formă de interdicții ale armelor sau controale pentru cei care vor să achiziționeze arme. Congresmanul a spus că „se roagă pentru victime” și a criticat „actele malefice ale câtorva oameni.”

„NU voi folosi actele malefice ale câtorva oameni pentru a diminua drepturile date de Dumnezeu semenilor mei texani. Punct. Niciuna dintre aceste așa-numite soluții de control ale armelor nu va funcționa pentru a opri o persoană care are intenții rele”, a afirmat Schaefer, care a respins propunerile făcute de președintele Donald Trump și congresmeni din ambele formațiuni politice mari din Statele Unite (si care prevad în principiu prevenirea masacrelor prin efectuarea de controale ale celor care vor sa cumpere arme de foc).

Congresmanul republican a respins în mod clar orice interdicții privind armele AR-15, încarcatoarele de mare capacitate și a spus „NU verificărilor universale de cazier.” În schimb, Schaefer a spus că rugăciunile, credința în Dumnezeu și mamele singure care poartă arme pot ajuta la prevenirea asasinatelor în masă în toată țara:

„Ce putem face? DA pentru a ne ruga pentru victime. DA pentru a ne ruga pentru protecție. DA pentru a ne ruga ca Dumnezeu să transforme inimile oamenilor care au intenții malefice. DA taților care nu își părăsesc soțiile și copiii. DA pentru disciplină în familie… DA pentru a sprijini școlile noastre publice. DA pentru a da fiecărei mame care respectă legea dreptul de a purta o armă pentru a se proteja pe ea și pe copiii ei fără permisiune de la stat, și la fel pentru toți ceilalți texani care respectă legea.”

La finalul mesajelor sale, congresmanul din Texas a subliniat din nou: „DA drepturilor voastre date de Dumnezeu și protejate constituțional. DA lui Dumnezeu și NU altor ingerințe guvernamentale.”

Un subiect delicat
Așa cum explicam într-o analiza recenta, două sunt motivele ce fac imposibilă în prezent creionarea unui plan coerent care să ducă, în perioada următoare, la interzicerea armelor de foc în Statele Unite: impotența politică a celor din Congres și lipsa de susținere în rândul opiniei publice din America.

• Conform unui sondaj Pew Research Centre din 2017, aproximativ 40% dintre americani spun că dețin o armă sau locuiesc într-o casă în care există o armă de foc. Dreptul de a purta armă este considerat un drept fundamental de Constituția Statelor Unite și a fost reafirmat de Curtea Supremă în câteva decizii majore.
• Unele estimări afirmă că americani dețin circa 270 de milioane de arme de foc (mai mult de una pentru fiecare adult). Aproximativ 7,7 milioane de americani dețin fiecare între opt și 140 de arme. Numărul urias de arme este unul dintre motivele pentru care decizia de a confisca armele americanilor este considerat nerealist și imposibil, din punct de vedere practic. Americanii dețin sute de milioane de arme și e greu de crezut că le-ar ceda ușor statului. Orice inițiativă de control a armelor în SUA se confruntă astfel cu realitatea brutală a unei țări deja inundate de arme de foc.
• O treime dintre americanii peste 50 de ani au spus că dețin o armă. Rata de proprietate a armelor a fost mai mică pentru adulții mai tineri – aproximativ 28%. Cea mai numeroasă categorie care deține arme de foc o reprezintă bărbații albi și cei care susțin republicanii (40%). Doar 20% dintre democrați și independenții care preferă democrații afirmă că au arme de foc.
• 48% dintre americani afirmă că dețin arme pentru protecția lor, în timp ce unul din trei afirmă că principalul motiv este vânătoarea (sondaj Pew din 2013). Un sondaj din 1999 afirmă că 49% dintre americani aveau o armă pentru vânătoare, iar protecția era atunci pe locul al doilea.
• Tinerii între 18 și 29 de ani sunt cei care susțin cel mai mult implementarea de legi pentru controlul armelor de foc, proporția lor crescând după atacurile din Orlando (2016) și Parkland (2018).
• Rata crimelor sau a omorurilor produse cu arme de foc în Statele Unite este cea mai ridicată în țările dezvoltate (73% din numărul total al crimelor). Afro-americanii, care alcătuiesc 13% din populația Statelor Unite, reprezintă mai mult de jumătate din totalul victimelor crimelor și atacurilor cu arme de foc.
•Atacul produs în 2017 la Las Vegas (în care au murit 59 de persoane și au fost rănite prin împușcare alte 422) a fost cel mai grav din istoria recentă a Statelor Unite. Șase dintre atacurile armate cu cel mai mare număr de victime au avut loc în ultimii 10 ani.
•Atacurile cu arme de asalt cu putere de foc mare, utilizate cu precădere de militari, au fost folosite în unele dintre cele mai sângeroase atacuri în masă, inclusiv masacrul de la clubul de noapte Pulse din Orlando (2016) și de la Școala Sandy Hook din Connecticut (2012). Unele dintre statele americane au interzis aceste arme puternice, care pot fi cumpărate din magazine cu circa 1.500 de dolari.
• Opinia americanilor legată de interzicerea armelor de foc s-a schimbat dramatic în ultimii 60 de ani. În acest moment, o majoritate semnificativă a americanilor se opune interzicerii armelor de foc, potrivit unui sondaj realizat de Gallup în luna martie a anului trecut. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre americani spun că sunt nemulțumiți de legile și politicile din SUA privind armele de foc, iar majoritatea celor care se declară nemulțumiți de acest aspect doresc o legislație mai strictă.
• Atât democrații, cât și republicanii doresc restricționarea armelor pentru persoanele care sunt bolnave mintal sau pentru cele care se află pe lista de monitorizare de către agențiile din domeniul securității. Opiniile lor diferă însă atunci când e vorba de alte propuneri, cum ar fi posibilitatea de a permite cetățenilor obișnuiți să aibă drepturi sporite de a avea arme ascunse asupra lor în public.
• Ultima legislație majoră privind controlul armelor adoptată de Congresul Statelor Unite a fost interzicerea armelor de atac, în 1994, lege care a expirat însă în 2004. Din acel moment, orice încercare de legiferare a fost respinsă.
• Fiecare stat american are o legislație proprie privind armele de foc, unele dintre state având legi mai restrictive decât altele. De asemenea, legile diferă de la stat la stat în ceea ce privește tipurile de arme de foc pe care oamenii le pot deține.
• Mulți politicieni susțin dreptul americanilor de a avea arme, influențați, fără îndoială, și de vehemența celor din grupurile pro-arme, despre care se știe că sunt extrem de activi din punct de vedere politic. Aceștia participă la reuniuni, la mitinguri, își bombardează congresmenii cu telefoane și, cel mai important, votează în număr mare la alegeri. Multe voci afirmă că discuția nu trebuie în niciun caz politizată și folosită atunci când se produce vreo tragedie.
• De asemenea, democrații și republicanii par să aibă idei cu totul diferite în ceea ce privește modul în care trebuie acționat privind introducerea unei legislații de control. Republicanii insistă, de altfel, că nu există legătură între dreptul de a avea arme și asasinatele în masă, în timp ce democrații spun că legile mai stricte cu privire la arme ar duce probabil la mai puține incidente de atacuri cu victime multiple. Democrații și republicanii au idei similare în ceea ce privește controalele pentru cei care cumpără arme (în special pentru cei cu proleme psihice), dar nu cad de acord în legătură cu crearea unui baze naționale care să țina evidența posesorilor de arme sau în ceea ce privește interzicerea comercializării armelor de asalt.
• Susținătorii armelor afirmă că o nouă legislație care limitează proprietatea asupra lor nu ar spori siguranța publică și nu va face decât să pună și mai multe arme în mâinile infractorilor.
• Existența unei mitologii naționale legate de armele de foc este un factor important. În acest context, merită menționat faptul că, potrivit unui sondajPew Research din 2017, majoritatea proprietarilor americani de arme de foc (74%) a afirmat că dreptul de a avea arme este „esențial” pentru libertatea lor, așa cum este prevăzut și de cel de-al Doilea Amendament al Constituției SUA. Istoria Americii, afirmă ei, este plină de arme, de la Revoluție și masacrarea indienilor, la cucerirea Vestului și crearea statului modern.
• Lipsa unei susțineri publice puternice pentru interzicerea armelor de foc este, spun experții, unul dintre motivele pentru care adoptarea în prezent a unei legi de control al armelor este extrem de dificilă, dacă nu chiar imposibilă. Cele mai multe sondaje nu arată că violența provocată de armele de foc este în topul preocupărilor americanilor, care se gândesc mai degrabă la starea economiei, imigrație și asistentă medicală. „Dacă opinia publică nu cere schimbarea în Congres, acest lucru nu se va schimba,” a spus fostul președinte democrat, Barack Obama, în iunie 2014 (după plecarea de la Casa Albă, el a recunoscut că cea mai mare frustrare a lui a fost faptul că nu a reușit să impună o lege de control a armelor de foc). Republicanul Trump sprijină dreptul americanilor de a deține arme, ceea ce complică nespus eforturile celor care vor ca americanii să renunțe la ele.

Sursa: Newsweek

Foto: G4Media.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. Daca esti american si votezi cu republicanii, mori impuscat.

    Nu e complicat.

    La fel si la noi, daca votezi cu PSD mori de saracie, e limpede.

  2. more guns ON the streets!!!

  3. Wild wild west! GG ‘murika! ?

  4. Libertatea e mai importantă decât orice. Americanii trebuie să se ferească de binefacerile guvernului federal. Astea sunt subiecte periferice pentru noi românii; armele, feminismul, Amazonul etc Noi, românii suntem pro arme, pentru proprietate privată, pro capitalisti, pro SUA și NATO, antisocialisti, suveranisti in UE, climatosceptici, împotriva feminismului isteric, toleranți cu homosexualii, împotriva migrației africane și musulmane. Suntem cu jumătate de gură și faptă alături liderii „progresiști” occidentali și nu-i îmbrățișăm pe liderii autoritari ai estului doar pentru că este împotriva interesului nostru de moment. Altfel…. Și da, nu suntem vegani! Cel puțin nu din rațiuni ideologice precum dărâmătorii de statui din occident!

  5. Care libertate? aia sa impusti multi oameni care nu ti-au facut nimic?
    americanii astia sunt chiar cretini, iar texasul nu se dezminte, acolo chiar e wild wild west.

    • Spre deosebire de romanica unde ai libertatea sa omori oameni pe strada pentru “ca viteza”, sa omori oameni in spitale pentru ca “ n-avem” etc… nu te preocupa ograda proprie, nu-i așa? Boule!

    • Câți dintre voi au vizitat USA ?
      Câți dintre voi au fost in Texas ?
      Ce pot observa la societatea americană versus așa zisa societate de la noi , respectul primit din partea autorităților plus relațiile interumane mult civilizate peste ce se întâmplă la noi .
      Înainte să „urli” în trafic sau pe strada , gândești de doua ori , oricine este potențial purtător de armă .
      Voi fi criticat , revin însă cu întrebarea :
      Cine a vizitat Texas-ul ?
      Nu le purtați de grijă americanilor , faceți o paralelă procentuala in ceea ce privește spargerea de case , net in favoarea noastră .

  6. E de urmărit. Sa vedem cate atacuri se vor produce, sau poate nu?

  7. Libertate nu inseamna sa detii o arma si s-o folosesti, ci sa poti merge linistit pe strada, sa-ti trimiti copiii la scoala fara teama de a fi impuscati. Asta e libertate!

    • Si tu d-le RTI ce propui? Fiecare sa tina arma la sold?
      Va plac armele ?Este OK. Le tineti acasa ,le lustruiti,le bagati in fund,in gura, le puneti la tampla, este problema dvs.
      Problema mea este cand armele apar pe strada.

    • Vaaai, ne-ai lăsat impresia greșita, credeam ca problemele matale sunt geografia, educația și muzica lui bob dilon:).ai grija sa nu te muste vreo foca de cur prin Nassau(sic). Precis americanii vor tine seama de “problema” ‘mneavoasta cu armele in strada…

    • Hai, că iar a scos „căpșorul” poponautul RTI, i-a venit cheful să mai fie tăvălit un pic. Are el o predilecție ascunsă pentru „băgat în fund”. Preferă trumpetele pe care le manevrează cu „dreapta” asta dacă nu sufla cu „boticul” în ele, cum a recunoscut ca-i place.După mintea babalâcului care se crede Rambo, dacă se face noapte, se încălzește afară, dacă se oprește apa, începe să curgă. Tot așa și cu puștile, dacă ajung mâna unor psihopați, scade rata de omoruri prin arme de foc. A citit el” prin statistici „. Bineînțeles că este un fake și nu are cum să susțină asemenea idioțenii. Dar ce pretenții poți să ai de la un analfabet care scrie ” poate obti o medalie”, „nu ti pasul”, ” pama o sa revi”, mare specialist in „echiserul politic”. Iar tovarășul lui suflător în trumpeta, ICE Cold e nesimțit în continuare: el, care spune „atlanticul de nord sunt un pic mai sus” are tupeul să vorbească de „educație” și de „geografie” când el nu știe să scrie. Și cretinul ăsta se crede la fel de viteaz când vine vorba de arme, dar dacă trage RTI când e el vax o ‘bășina propagandistică” de-a lui, se sperie și se bagă repede în scorbură.

  8. De asta nu mă impresionează deloc când se măcelăresc intre ei cu arme de asalt. Își merită soarta.

    • M-a pufnit rasul de imbecilul asta.
      Isi merita soarta. Si-o merita saracii de ei, saracii americani se impusca intre ei. Probabil le-ar fi mult mai bine daca s-ar muta in Mexic sau in rromania voastra minunata. Bietii de ei, mai sfarseste cate un nebun criminal impuscat de politie. La noi e mult mai bine, sunt nebuni si cretini si hoti peste tot nu-i deranjeaza nimeni, nu impusca pe nimeni, toata lumea e fericita lafaindu-se in mizerie si mediocritate.

  9. Se pare ca nici autorul articolului nu a citit ce a copiat de pe Newsweek. Tembelul din Texas deținea arma ilegal ar fi doar un aspect trecut sub tăcere și de sursa și de “copy/paster”.

    Ar trebui sa se dea o lege care sa pedepsească deținerea ilegală de arme… oh, wait…

  10. Mama ,mama ce-mi place .
    Am gasit doi pe aici ICE COLD si RTI.
    Pai stimabililor explicati-mi si mie de ce trebuie sa port o arma la mine?
    Vedeti pana unde mergeti.
    Daca intra ursul la mine in curte nu pot sa-l impusc ca am probleme cu legea, daca intra un hot pot sa fac ce vreau eu?
    Cu geografia ramane cum am stabilit

    • Nu “trebuie” sa porți o arma la tine geniule. Nu te obliga nimeni. E un drept de care alegi sau nu sa profiți. Dar e ok, probabil “huracanul” din Casablanca 82 te-a dezorientat… și da, am dreptul sa împușc pe oricine îmi intra in curte cu gândul la furt sau dacă eu sau familia mea e in pericol. Cam cum se procedează și cu apărarea unei tari, doar ca mai mici….

    • https://www.foxnews.com/world/china-children-killed-first-day-of-school-attack

      Nu armele omoară. Precis asta nu a avut ar15 sau ak47 dar tot a omorât 8 copii.

    • Nooo, „nu armele omoară”, păi cum, au „omorât armele” vreodată pe cineva? Din contră, ele sunt ca apa vie din poveste, dacă te-atingi de una, învii pe loc, cum altfel? Cred că oricine și-ar da viața să aibă un vecin descreierat ca „geniul” ICE Cold, care doarme cu pușca sub pernă și visează cum împușcă oameni. Dar cum e cu atlanticul? E un atlantic-două atlantice sau două atlanticuri. Probabil la ei, la postacul ICE Cold și la tovarășul lui, RTI e cu „curi”. Sau ” un pic mai sus”.