Când și de ce au interacționat public cei doi candidați la primăria Capitalei: Cătălin Cîrstoiu (PNL-PSD) și Nicușor Dan (Alianța Dreapta Unită) / La Spitalul Universitar de Urgență vor fi construite etaje noi și va fi extinsă parcarea
În plină criză a spitalelor românești și a capacității de a interna pacienții în pandemia de COVID, în toamna 2021, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, împreună cu președintele Klaus Iohannis și premierul de atunci Florin Cîțu, dădeau semnalul aprobării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) exact din holul Spitalul Universitar de Urgență București (video AICI). Atunci avea să fie anunțat faptul că Spitalul Universitar, cel mai mare din București, va beneficia de fonduri europene pentru extinderea unor corpuri de clădire pentru a mări capacitatea cu noi săli de operații și de saloane, cu peste 200 de paturi.
Pentru a obține o sumă de 150 mil euro din PNRR, Spitalul Universitar de Urgență a comandat un proiect de construcție care presupunea ridicarea de noi etaje la cinci dintre corpurile unității medicale, de supraînălțare cu 2, 4 și 7 etaje și de extindere a parcării. Pentru că era nevoie de certificat de urbanism, în 2022, spitalul s-a adresat Primăriei Municipiului București, respectiv primarului general Nicușor Dan pentru eliberarea sa. Acesta nu a semnat însă cerificatul pentru că se lovea de legislație.
Spitalul se află în zonă protejată pentru care era necesar PUZ, iar, mai mult, unele suprafețe figurau în acte ca fiind spațiu verde. Primarul afirma că terenul este încadrat ca spațiu verde și că legea nu îi permite să diminueze suprafața spațiilor verzi, iar pentru a putea da aprobările necesare, trebuia modificată legea, astfel încât să permită diminuarea spațiilor verzi și pentru spitale, nu doar pentru alte obiective de utilitate publică.
Nemulțumit de situație, Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgență București, în prezent candidat al PNL-PSD la Primăria Capitalei, acuza, în iunie 2022, că dacă extinderea nu se realizează România se face de râs în fața Comisiei Europene. ”Este nevoie ca de oxigen de această extindere. Acest spital construit în anii 1970-1978 nu mai poate face față afluxului masiv de pacienți, iar dacă această extindere nu se realizează cât sunt acești bani disponibili din PNRR, ne facem de râs în fața Comisiei Europene, căreia i-am prezentat acest proiect”, declara managerul Spitalului Universitar de Urgență București, Cătălin Cîrstoiu, pentru Gândul, fără referire directă la primarul general Nicușor Dan.
Deblocarea situației a venit în mai 2022 când consilierii PNL-PSD au votat o modificare la vechiul regulament al Planului Urbanistic General și au introdus că extinderea spitalelor în București să se poate face prin încredințare directă, fără aprobarea prealabilă a unui PUZ și fără o limită de înălțime și de ocupare a terenului, inclusiv în zone protejate. La vot, USR s-a abținut. Hotârărea, generată de blocajul de la Spitalul Universitar, avea să dea liber la construcții la toate spitalele din București. Consilierii PNL au venit și cu varianta anulării PUZ-ului de zonă protejată, parțial, pe terenul spitalului, care rezolva și problema spațiului verde care deși așa figura, în curtea spitalului nu mai este de mult spațiu verde în fapt, acolo fiind construită o parcare și un heliport.
Având acest vot și modificările aduse PUG, anul trecut, în cadrul studiului de fezabilitate realizat de spital, primarul general Nicușor Dan a fost, în cele din urmă, de acord și a semnat cerificatul de urbanism, iar conform informațiilor obținute de G4Media.ro, la finalul anului 2024 ar putea să apară și organizarea de șantier pentru ridicarea construcțiilor. În acest moment, master planul SUUB este împărțit în două proiecte de investiții distincte cu finanțări din surse diferite, una din PNRR și una prin Ministerul Dezvoltării – CNI, după cum ne-a prezentat un document șeful de proiect Bogdan Hreapa. Astfel:
Descrierea planurilor de modernizare și extindere, realizare parcare
1. Modernizarea, extinderea și reabilitarea Ambulatoriului, Extinderea, modernizarea și reabilitarea spațiilor de învățământ (săli de cursuri, amfiteatru), Modernizare și reabilitare prosectură, Realizarea unui corp de clădire care să găzduiască o clinică pentru dializă, balneologie, centru donare, săli multifuncționale, cabinete medicale; Reabilitarea și modernizarea a celor patru aripi de clădiri ale Spitalului Universitar de Urgență București
Acest proiect este în derulare prin Ministerul Dezvoltării – Compania Națională de Investiții.
Stadiu: Este finalizată achiziția pentru studiul de fezabilitate, urmează că în acest an să se demareze achiziția pentru proiectare și execuție. Durata contractului este estimată la 2 ani de execuție.
2. Extinderea aripilor A1, A4 ale spitalului Universitar de Urgență București cu regim de înălțime Sth+P+3E/Sth+P+6E, amenajări parcări exterioare.
Acest proiect este realizat prin finanțare aprobat PNRR/ 2022/ C12/ MS/ I2.1/Infrastructură spitalicească publică nouă.
Stadiu: Proiectul se află deja în achiziție pentru proiectare și execuție, având un buget total (construcție și echipamente) de 149 mil EUR.
Nouă construcție va duce un plus de aprox. 38.000 mp construcției existente și va funcționa că o extindere a secțiilor existente în spital astfel:
– Parter: o nouă secție UPU
– Etajul 1: secție Gastroenterologie cu 34 paturi și cabinere de investigații
– Etajul 2: grup operator cu 5 săli de operație și zona ATI cu 26 de paturi
– Etajul 3: secția de ortopedie cu un grup operator format din 2 săli de operație, zona de recuperare și saloane cu 48 de paturi
– Etajul 4: secția de chirurgie cardiovasculară cu 20 de de paturi și cardiologie 20 de paturi
– Etajul 5: secția de gastroenterologie cu 20 de paturi și medicină internă cu 20 de paturi
– Etajul 6: secția de ghirugie generală cu 20 de paturi și urologie cu 14 paturi
Clădirea va fi categorie NZEB Zero având în proiect inclusiv elemente de cogenerare și trigenerare
Termenul de finalizare a lucrărilor este în a două jumătate a anului 2026.
Prin acest plan de dezvoltare se urmăreşte:
- reorganizarea funcţională a întregului ansamblu în vederea separării fluxurilor din clădire
- extinderea spaţiilor pentru ambulatoriu în vederea modernizării pentru diversificarea serviciilor medicale oferite, extinderea spaţiilor de învăţământ în vederea diversificării ofertei educaţionale pentru relaţia cu studenţii facultăţii de medicină
- extinderea pentru generarea unui aparat de access tip filtru pentru personalul medical
- extinderea volumului existent central cu spaţii pentru filtrarea personalului, spaţii necesare corpului medical, separarea circulaţiilor interioare, spații de așteptare și informare, spaţii de alimentaţie, spaţii comerciale.
- Modernizarea şi extinderea spaţiului destinate Unității de Primiri Urgențe şi a căilor de acces autospeciale salvare spre acces UPU
- Eficientizarea energetică prin introducerea unui sistem complementar de trigenerare ce poate asigura alimentarea cu energie electrică, energice termică şi răcire
- Extinderea prin reorganizarea spaţiilor de parcare din zona Splaiului Independenţei, zonat pe categorii: vizitatori şi personal medical
Date despre Spitalul Universitar de Urgență
- Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) este cel mai mare spital de urgență din sudul țării
- A fost construit în 1978, în 1993 a devenit Spital Universitar, iar din anul 2000 Spital Universitar de Urgență
- Spitalul deține un număr de 24 specialități medicale și chirurgicale dispuse în 29 de secții și departamente
- SUUB deservește un număr de 5 milioane de locuitori din următoarele județe: Ilfov, Argeș, Giurgiu, Teleorman, Călărași, Dîmbovița, Prahova, Ialomița, și Municipiul București. (În nici unul din aceste județe nu există Spital Clinic Universitar iar unele dintre serviciile medicale efectuate aici sunt unice în regiune pentru județele deservite).
- La SUUB sunt tratați peste 300.000 de pacienți pe an.
- Fiind un spital de urgență, punct nodal pentru servicul SMURD și Ambulanță, SUUB deține cea mai mare unitate de primiri urgențe UPU din regiunea Sud-Muntenia.
- Departamnetul de urgențe al SUUB deține și un heliport funcțional unde aterizează pentru servicii medicale de urgență – care depășesc teritoriul regiunii sud-muntenia, un număr de 1000 de ambulanțe-helicopter/an.
- Alături de secțiile clinice cu paturi, spitalul deține un ambulatoriu integrat unde se regăsesc, pe lângă toate specialitățile clinice din secțiile cu paturi, și alte specialități (precum alergologie, medicină muncii, dermatologie etc)
- În aceste secții clinice și paraclinice serviciile medicale sunt efectuate de către cadre medicale cu experiență profesională, mulți dintre aceștia fiind cadre universitare ale UMF Carol Davila.
- Aproximativ 1.000 de medici oferă servicii medicale în SUUB: Spitalul beneficiază de peste 35 de profesori universitari și conferențiari, peste 125 de cadre medicale ale UMF Carol Davila, de 248 de medici primari, 193 de doctori în medicină – eminenți profesioniști recunoscuți național și internățional.
- Fiind Spital Universitar, la SUUB sunt pregătiți anual mii de studenți și rezidenți în toate specialitățile clinice și paraclinice pe care spitalul le oferă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank