G4Media.ro

La Stampa: 29 de milioane de vaccinuri AstraZeneca sunt blocate în Italia.…

sursa foto: astrazeneca.com

La Stampa: 29 de milioane de vaccinuri AstraZeneca sunt blocate în Italia. Dozele sunt disputate de Marea Britanie și Uniunea Europeană

Un total de 29 de milioane de doze din vaccinul AstraZeneca sunt blocate în fabrica acestei companii farmaceutice din Catalent di Anagni, în apropiere de Roma, din care o parte urma să fie trimisă în Regatul Unit, potrivit unei anchete a Uniunii Europene, transmite miercuri cotidianul italian La Stampa, citat de EFE, relatează Agerpres.

Ziarul italian – care şi-a intitulat articolul ”AstraZeneca ascunde 30 de milioane de doze în Italia” – precizează că este vorba despre o cantitate pentru care se luptă Bruxellesul şi Londra, în contextul în care, pentru UE, ”o astfel de cantitate este mai mult decât dublă faţă de dozele primite până în prezent din partea companiei anglo-suedeze” (16,6 milioane de doze), în timp ce, pentru britanici, această cantitate de vaccinuri ”este obligatorie pentru a garanta a doua doză de vaccin pentru circa 15 milioane de cetăţeni”.

Blocarea acestui volum impresionant de vaccinuri s-a descoperit în urma vizitei comisarului european pentru piaţa internă, Thierry Breton, la fabrica din Leyde, din Ţările de Jos, administrată de subcontractantul olandez Halix. Aceasta este una dintre cele două fabrici folosite de AstraZeneca pentru a produce medicamentul în UE (cealaltă se află în Seneffe, în Belgia). Problema este că fabrica Halix nu a obţinut încă autorizaţia Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), astfel că, fără acest accept, dozele de vaccin nu pot fi predate ţărilor membre ale UE. Însă măsura nu se aplică şi Regatului Unit care, de altfel, a importat în ultimele luni ale anului trecut vaccinuri produse în fabrica olandeză.

Însă în lipsa unui răspuns concret la întrebările puse de Breton – care a dorit să afle ce se întâmpla cu dozele produse în această fabrică – s-a declanşat o anchetă al cărei fir a dus la fabrica din Italia.

”Abia atunci comisarul francez a început să aibă suspiciuni şi a informat imediat despre această situaţie autorităţile italiene, care au realizat inspecţii la fabrica din Catalent di Anagni, folosită de AstraZeneca pentru umplerea şi pregătirea fiecărei doze”, a relatat cotidianul din Torino.

În primul raport trimis la Bruxelles este menţionat faptul că în frigiderele depozitelor din această localitate din regiunea Lazio există 29 de milioane de doze de vaccin, iar surse ale UE au explicat pentru cotidianul italian că, probabil, nu toate au fost produse de către Halix, însă erau pregătite de livrare, iar grupul farmaceutic intenţiona să le trimită în Regatul Unit, şi nu ţărilor din Uniunea Europeană.

sursa foto: astrazeneca.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Noaptea mintii. UE nu e in stare sa autorizeze la timp fabricile pt vaccin, dar nu vrea sa elibereze produsul in UK pt care asta nu e o problema. Sa astepte virusul sa se mste BIROCRATUL european. Bravo UE, nu rezolvam problema, dar nici nu-i lasam nici pe altii s-o rezolve. Parca e ANAF.

    • Nu au obtinut autorizatia pentru ca nu au aplicat niciodata pentru ea. Asa ca sa nu dam vina aiurea pe UE aici, cand AstraZeneca nici macar nu a incercat sa obtina autorizatia, sperand ca vor produce acolo vaccinuri pentru export cand ei nici macar nu sunt in satre sa-si respect contractul cu UE.

    • @dan
      Se poate sa fie cum zici, si fabrica sa nu fi aplicat pt licenta dar, SUNT deja 2 luni de scandal UE-Astra! Cu descinderi si verificări la fabrici. Pana acum nu s-a prins nimeni din staff-ul Bruxellez de chestia asta?

    • „SUNT deja 2 luni de scandal UE-Astra!”

      Hai sa nu dam calendarul complet peste cap, ca sa ne iasa noua povestea. Vaccinul a fost aprobat in UE pe 29 ianuarie 2021, deci nu au cum sa fie „doua luni de scandal”, ca nu sunt nici macar doua luni de cand a fost aprobat.

      Scandalul a inceput practic luna asta, in martie. Cand a devenit evident ca Astra Zeneca nu isi va respecta contractul semnat cu UE, exportand masiv dinspre fabricile din UE catre UK, dar si catre tari aiurea, din afara Europei (Canada, Japonia, USA). Inclusiv prin artificii de doi bani, ca cele de mai sus (fac vaccin pe furis in fabrica din Italia, fara sa ceara aprobare)

      E momentul ca UE sa puna piciorul in prag. Daca AstraZeneca nu isi respecta contractul semnat, nu i se mai poate permite exportul in afara UE. Si e absolut normal, exact asa procedeaza atat statul american, cat si cel britanic, folosind legislatie interna pentru a bloca exportul de vaccin.

    • Asta e stilul lui AstraZeneca sa nu ne mire ca in viitor vor descoperi ca au ascuns cine stie cate milioane de doze ptr o alata tara bogata

    • @ silicon

      Ok, aproape 2 luni : https://www.google.com/amp/s/amp.dw.com/ro/vaccinul-astrazeneca-aprobat-pentru-adul%25C5%25A3i/a-56386601

      . AstraZeneca a reuşit să agite spiritele de la Bruxelles, după ce anunţase că nu va reuşi să facă faţă obligaţiilor contractuale. Cercetările au fost susţinute financiar şi din fonduri europene iar producătorii anunţaseră la începutul săptămânii că nu vor putea livra decât 30 de milioane de doze pentru ţările din UE, în condiţiile în care, într-o primă tranşă, era stipulată livrarea a 80 de milioane de doze. Ulterior, managerul concernului a revenit şi a anunţat, într-o videoconferinţă organizată cu liderii europeni, că vor fi livrate mai mult de 30 de miliioane de doze din prima tranşă. În plus, concernul a acceptat şi să publice contractul încheiat cu Uniunea Europeană, cu excepţia anumitor pasaje,

      cu câteva zile înainte de aprobare scandalul era deja început, astra anuntand ca nu va putea respecta cantitățile. Suntem 25 Martie, deci cam 2 luni, daca e sa credem DW!

    • @Dan & altii – adica spuneti ca Zeneca a luat bani de la UE ca sa dezvolte produsul si acuma au gasit chichița cu fabrica neautorizata ca sa il fabricre in UE si sa il vanda la altii ? Pai atunci se schimba treaba. Ar fi fost dragut sa explice asta si articolul, noroc cu comentatorii. Totusi de ce prefera sa il dea in afara UE? Bani mai multi ?

    • @gorilazz

      Ca sa lamurim un pic diferenta dintre Finantare (primita de US) si Avans(primit de la UE):
      https://www.cnbc.com/2020/05/21/coronavirus-us-gives-astrazenena-1-billion-for-oxford-vaccine.html
      https://finance.yahoo.com/news/eu-signs-contract-astrazeneca-supply-112529149.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuYmluZy5jb20v&guce_referrer_sig=AQAAAJIbHbIm_0b3fsK_4MhFeRJvIBZlX05EZ5G2nHKySQM41iBahsvxS__i-1QuUKma_SyD0Ltx3UJuKsoiXMUhSueMFt5RMWwN-jGMlAWxjwUPBQ3YD3ku1ntyFDJp4o00ThcXyww3ssoQkGoq86qv6LQ-apwxBuVenHOQ6hNzNZkx

      Deci US si UK au finanrat dezvoltarea unui vaccin dd catre Oxford-Astra in luna Mai 2020, cand inca nici testarile nu incepusera.

      UE a dat nu fonduri de dezvoltare a vaccinului ci un Avans! Si asta la sfarsitul lui august cand lucrurile era deja spre finalizare!

      E una sa investesti in cercetare -dezvoltare de produs si alta sa dai doar un avans comanda. De aici si prioritizarea unora sau altora!

      Asa ca din punctul meu de vedere UE a actionat tarziu si a negociat prost! Iar acum incearca sa-si acopere incompetenta cu predele de fum si flexari de muschi astenici.

  2. Dacă ar fi japonezi cei din Comisia Europeană a medicamentelor ar trebui să-și facă Sepucu. Răspunsul e clar – Fabrica nu e autorizată să facă vaccin pentru UE. Oare ce au păzit până acum? Mai sunt surprize prin care aflăm că deși produce 75% din vaccinuri in UE nu se rețin nici 25%?

  3. Bravo UE, interesele cetatenilor UE sunt aparate.

  4. Bravo UE :)))) Da, apropos, pagina de FB a comisiei europene nu posteaza nimic vesel pe tema asta? Ca in rest sunt foarte activi :))

  5. Astai de la AstraZeneca se vede ca sunt englezi, ar face orice sa livreze cat mai putin in Europa si sa trimita la ei in Anglia, nu conteaza metoda
    Noroc ca nu au fabrici acolo ca altfel ramneam fara nimic