La Stampa: România, scena unui val populist de la mișcările anti-vax la cele homofobe / Extrema dreaptă urcă vertiginos în sondaje
Corespondență din România – ”Covidul este o invenție pentru a stabili un regim autoritar”. ”Noua lege a familiei adoptată pentru obținerea fondurilor PNRR va permite ca copiii să fie luați din cuplurile creștine și repartizați cuplurilor de homosexuali”. ”Vaccinurile sunt folosite pentru a implanta un cip și a-i controla pe cetățeni prin intermediul 5G”. ”Birocrații de la Bruxelles vor să priveze România de resursele sale pentru a o sărăci și a o ține în șah”. ”Ucraina persecută minoritățile române și cu scuza războiului ne invadează cu cerealele sale ieftine”, scrie publicația italiana La Stampa, citată de Rador Radio România.
În țara lui Vlad al III-lea al Țării Românești cunoscut sub numele de ”Țepeș”, nobilul care a inspirat figura literară a contelui Dracula, comploturile și teoriile conspirației găsesc un teren fertil în care sămânța populismului răsare mai luxuriant ca niciodată.
Aurul Bucureștiului
La alegerile din 2020 a apărut pentru prima dată AUR, un partid ultra-naționalist de extremă dreaptă, anti-vax, anti-UE, care are ca obiectiv unirea popoarelor române și anexarea Moldovei la România. Numele său care înseamnă ”aur” în limba română, este și acronimul pentru ”Alianța pentru Unirea Românilor”.
Cu ocazia debutului la urne, în urmă cu patru ani, a primit 9% din voturi și a înregistrat un succes extraordinar în comunitățile din străinătate (în special în Italia unde a fost partidul cel mai votat de diasporă). Potrivit sondajelor, AUR va fi adevărata revelație a alegerilor europene din iunie, în condițiile în care proiecțiile îl dau între 20 și 30% și tendința sa de creștere promite să zdruncine atât alegerile prezidențiale din septembrie, cât și pe cele generale din decembrie. Miercuri, în timpul congresului PPE, liderul partidului, George Simion, se afla în fața centrului ”Romexpo” din București, purtând o șapcă pro-Trump și protestând împotriva Ursulei von der Leyen.
La protestul organizat de liderul AUR, căruia i se interzice intrarea în Moldova și Ucraina, ar fi trebuit să sosească și aproximativ 200 de persoane din Chișinău, plătite de mișcarea moldovenească prorusă ”Sor”, declarată neconstituțională anul trecut.
Numai că poliția i-a oprit înainte de a pleca. ”Ne-am dorit să facem parte dintr-o alianță de state suverane, în schimb astăzi, UE este din ce în ce mai mult un superstat care centralizează cele mai importante decizii în sectoarele vitale ale unei țări”, spune Claudio Târziu, celălalt lider al AUR, care la sfârșitul lunii ianuarie revendicase suveranitatea României asupra unor teritorii din sudul Ucrainei. AUR și-a anunțat intenția de a se alătura grupului conservator de la Strasbourg, cel de care aparține și Fratelli d’Italia. Însă lucrurile s-ar putea schimba: feeling-ul cu Liga Nordului este foarte puternic și, prin urmare, nu poate fi exclusă aderarea la grupul Identitate și Democrație.
Mișcarea anti-vax
”În România, rezistența față de dezinformare este foarte scăzută”, susține Ciprian Cucu, cercetător la Universitatea din Alba Iulia, în raportul său publicat de organizația ”EU DisinfoLab”, care studiază și monitorizează răspândirea știrilor false în țările europene. ”România – continuă el – este penultima dintre țările UE pentru alfabetizarea media și pe locul douăzeci și nouă din 38 de țări examinate pentru încrederea în mass-media”. Potrivit unui studiu realizat de ”Centrul Euro-Atlantic de Reziliență”, cetățenii români ”au interiorizat narațiunile globale de conspirație, iar știrile false prevalează asupra argumentelor prezentate de comunitatea științifică sau de autorități”.
Un rol decisiv în acest sens l-a avut Biserica Ortodoxă, în special anumiți preoți care nu au fost de acord restricțiile impuse de guvern în timpul pandemiei, cum ar fi interdicția de a merge la liturghie. Măsurile adoptate ca răspuns la Covid 19 au fost primite cu suspiciune de către populație, rezultatul fiind că până în prezent, doar 42,5% dintre cetățeni au acceptat prima doză de vaccin și numai 12% au trecut prin administrarea celei de-a doua.
”Societatea românească – explică politologul Cristian Pîrvulescu, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București – se caracterizează istoric printr-o prezență semnificativă a populației rurale. În ultimii ani, societatea s-a liberalizat, însă influența Bisericii Ortodoxe continuă să fie foarte puternică și din cauza nivelului scăzut de educație”. Potrivit datelor Eurostat, mai puțin de 25% dintre persoanele între 25 și 34 de ani au o diplomă universitară, acesta fiind procentul cel mai scăzut din întreaga Uniune Europeană.
Sărăcia și inegalitățile de gen
România este și țara UE cu cea mai mare rată de cetățeni expuși riscului de sărăcie și excluziune socială (34,4%, față de media UE de 21,6%) și cea cu cel mai mare procent de persoane care nu își permit o vacanță, o activitate recreativă, sau o conexiune la internet.
O altă plagă este reprezentată de inegalitățile de gen: potrivit unui raport al Băncii Mondiale, decalajul în ceea ce privește forța de muncă este cel mai mare din întreaga Uniune Europeană: ”Opt din zece români cred că rolul primordial al femeii este să aibă grijă de casă și de familie”. Datele privind violența de gen sunt mai bune, însă conform raportului statisticile sunt distorsionate, deoarece fenomenul este ”ascuns și invizibil pe agenda publică”. De asemenea, influența Bisericii Ortodoxe continuă să împiedice dreptul la avort într-o țară care îl permite până în săptămâna a paisprezecea dacă este efectuat chirurgical (după această dată medicii sunt pedepsiți cu închisoarea), iar farmacologic numai până în săptămâna a noua. Doar că, potrivit asociației moașelor independente, ”80% din instituțiile de sănătate publică nu oferă posibilitatea avortului”.
Dominația socialistă și corupția
Una dintre temele cele mai explorate de partidul AUR este cea a luptei împotriva corupției care implică direct Partidul Social Democrat (PSD), care s-a dovedit a fi cel mai votat în șase dintre cele opt alegeri naționale ale epocii post-comuniste și cel mai adânc înrădăcinat la teritorial. Iată cum e descris de Feps, think-tank-ul de referință al familiei socialiste europene: ”Recordul negativ al PSD, pentru care a fost faimos în diverse perioade ale existenței sale, este în domeniul corupției. Mulți dintre membrii și liderii săi au fost implicați în scandaluri, iar unii dintre ei au fost condamnați”.
În 2017, încercările de a introduce modificări în codul penal pentru salvarea liderului de atunci Liviu Dragnea au declanșat manifestații masive de stradă care au dus la căderea guvernului. Anul trecut doi miniștri social-democrați au fost nevoiți să demisioneze în urma implicării lor într-un scandal legat de unele centre care găzduiau bătrâni și invalizi, descrise drept adevărate case ale ororilor din cauza condițiilor igienico-sanitare și a abuzurilor suferite de oaspeți.
Potrivit sondajelor, România este una dintre puținele țări din UE în care socialiștii ar trebui să ajungă pe primul loc. Poate chiar singura, în condițiile în care proiecțiile nu îi arată a fi în avantaj în țările scandinave și în peninsula Iberică. Însă, pentru a contracara înaintarea AUR, PSD a decis să prezinte liste comune cu Partidul Național Liberal (PNL), partidul aliat guvernamental afiliat PPE.
”Este o coaliție geopolitică dorită cu putere de președintele Klaus Iohannis – adaugă analistul politic Pîrvulescu. Pentru a încerca să sustragă din procentele AUR, au decis să comaseze alegerile europene cu cele locale, unde partidele tradiționale încă mai au putere datorită rădăcinilor teritoriale. Cu toate acestea, trebuie să fim cu ochii pe SOS România, un alt partid de extremă dreaptă care ar putea ajunge la 5%”. Aceasta este formațiunea condusă de Diana Iovanovici-Şoșoacă, senatorul anti-vax care în urmă cu trei ani, după un interviu pentru Tg1, a ținut ostatică timp de opt ore echipă de filmare de la RAI1.
Sursa: LA STAMPA / Rador Radio România
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank