La tradiționalul festival al dezbrăcatului „Hadaka Matsuri”, din Japonia, s-au alăturat pentru prima dată și femeile / O mare de bărbați aproape goi cântă, se luptă și se împing în sanctuarul Konomiya pentru alungarea spiritelor rele
O mare de bărbați aproape goi care cântă, se luptă și se împing spre altar, strigând „Washoi! Washoi!” – o scenă care nu s-a schimbat aproape deloc în cei 1.250 de ani de când are loc Hadaka Matsuri, sau Festivalul Dezbrăcatului, la sanctuarul Konomiya, în centrul Japoniei. Dar anul acesta are loc o schimbare, una mare, relatează BBC, faptul că și femeile s-au alăturat festivalului.
Femeile adunate la festival știu că fac istorie. Găsirea unui loc în spațiile dominate în mod tradițional de bărbați este dificilă oriunde, dar în Japonia – care anul trecut s-a clasat pe locul 125 din 146 în indexul privind diferențele de gen al Forumului Economic Mondial – este deosebit de greu. Nu că nu ar fi fost întotdeauna acolo. „În fundal, femeile au muncit întotdeauna din greu pentru a-i sprijini pe bărbații din festival”, explică Atsuko Tamakoshi, a cărei familie lucrează la festivalul Konomiya de generații.
Dar ideea de a participa efectiv la festival – în cadrul căruia bărbații încearcă să alunge spiritele rele, înainte de a se ruga pentru fericire la altar – pare să nu mai fi apărut niciodată.
Potrivit lui Naruhito Tsunoda, nu a existat niciodată o interdicție reală. Doar că nimeni nu a întrebat niciodată. Iar când au făcut-o, răspunsul a fost ușor. „Cred că cel mai important lucru este să existe un festival distractiv pentru toată lumea. Cred că și Dumnezeu ar fi cel mai fericit de asta”, a declarat el pentru agenția de știri Reuters.
Totuși, nu toată lumea din comunitate a fost la fel de conciliantă. „Au existat multe voci care erau îngrijorate (de participarea noastră) – spunând: „Ce caută femeile într-un festival al bărbaților?”, „Acesta este un festival al bărbaților, este ceva serios””, explică Tamakoshi, o bunică în vârstă de 56 de ani.
„Dar am fost cu toții uniți în ceea ce am vrut să facem. Credeam că Dumnezeu va veghea asupra noastră dacă eram sincere”. Femeile care își așteaptă rândul sunt într-adevăr sincere. Ceea ce nu sunt este goale. În schimb, multe dintre ele poartă „happi coats” – haine lungi, purpurii – și pantaloni scurți albi, spre deosebire de loincloths bărbaților, în timp ce își poartă propriile ofrande din bambus.
Ele nu vor face parte din marea îmbulzeală care a însoțit graba bărbaților spre sanctuar, sau cățărarea una peste alta pentru a atinge Shin Otoko, sau „zeitatea masculină” – un bărbat ales de sanctuar. Atingându-l, după cum spune tradiția, se urmărește alungarea spiritelor rele.
Asta nu înlătură semnificația acestui moment. „Simt că vremurile s-au schimbat în sfârșit”, spune Yumiko Fujie pentru BBC. „Dar simt, de asemenea, un sentiment de responsabilitate”.
Totuși, prin participarea lor, aceste femei nu sparg doar barierele de gen. De asemenea, ele păstrează vie tradiția.
Săptămâna aceasta, un alt festival de nud – organizat la templul Kokuseki din nordul Japoniei – a declarat că acesta va fi ultimul pe care îl va organiza. Pur și simplu, nu au fost suficienți tineri pentru a continua festivalul.
Japonia are una dintre cele mai rapide îmbătrâniri ale populației de pe glob. Anul trecut, pentru prima dată, mai mult de una din 10 persoane avea 80 de ani sau mai mult. Între timp, rata natalității este de doar 1,3 la o femeie, iar anul trecut s-au născut doar 800.000 de copii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank