G4Media.ro

La un an de la alarma din Wuhan, China încearcă să schimbe…

Sursa foto: Pexels

La un an de la alarma din Wuhan, China încearcă să schimbe povestea originii Covid. Efort concertat al presei de stat chineze pentru a plasa apariția virusului în alte țări

La aproape un an de la momentul în care medicii au identificat primele cazuri ale unei boli noi, îngrijorătoare, în orașul chinez Wuhan, țara pare să intensifice o campanie pentru a pune sub semnul întrebării originile pandemiei globale Covid-19. Mass-media de stat a relatat intens despre coronavirusul descoperit pe ambalajele alimentelor congelate importate, care nu au fost considerate un vector semnificativ de infecție în alte părți, și despre cercetarea posibilelor cazuri de boală descoperite în afara granițelor Chinei înainte de decembrie 2019, scrie The Guardian.

Ziarul People’s Daily a postat pe pagina de Facebook, săptămâna trecută, că „toate dovezile disponibile sugerează că coronavirusul nu a început în Wuhan din centrul Chinei”.

„Wuhan a fost locul unde a fost detectat pentru prima dată coronavirusul, dar nu s-a aflat la originea sa”, a spus Zeng Guang, fost epidemiolog șef al Centrului chinez pentru controlul și prevenirea bolilor. Un purtător de cuvânt al ministerului de externe, întrebat despre relatările din mass-media de stat că virusul provine din afara Chinei, a spus doar că este important să se facă distincția între locul unde a fost detectat pentru prima dată Covid-19 și locul în care a trecut bariera speciei pentru a infecta oamenii.

„Deși China a fost prima care a raportat cazuri, acest lucru nu înseamnă neapărat că virusul este originar din China”, a spus Zhao Lijian într-un briefing. „Urmărirea originii virusului este un proces continuu care implică mai multe țări și regiuni.”

Oamenii de știință chinezi au trimis chiar o lucrare pentru publicare revistei Lancet – deși nu a fost încă evaluată de către colegi – care susține că „Wuhan nu este locul în care s-a întâmplat prima dată transmiterea Sars-CoV-2 de la om la om”, sugerând în schimb că primul caz ar fi putut fi în „subcontinentul indian”.

Afirmațiile potrivit cărora virusul a avut origini în afara Chinei sunt puțin credibile în opinia oamenilor de știință occidentali. Michael Ryan, director în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a declarat săptămâna trecută că ar fi „foarte speculativ” să susțină că boala nu a apărut în China. „Este clar din perspectiva sănătății publice că începi investigațiile unde au apărut pentru prima dată cazurile umane”, a spus el într-un briefing la Geneva.

Rapoartele despre Covid care ar fi circulat în Italia în toamna anului 2019 par „slabe”, a declarat prof. Jonathan Stoye, virusolog la Institutul Francis Crick din Londra. „Datele serologice [din Italia] pot fi explicate cel mai probabil prin anticorpi cu reacție încrucișată îndreptate împotriva altor coronavirusuri.” Cu alte cuvinte, anticorpii găsiți în cazurile din Italia au fost declanșați la indivizi care au fost infectați de diferite coronavirusuri, nu cu cel responsabil de Covid-19.

„Ceea ce pare sigur este că primele cazuri înregistrate ale bolii au fost în China”, a adăugat Stoye. „Rămâne astfel cel mai probabil ca virusul să provină din China”.

Și, deși au fost găsite urme de coronavirus pe ambalajele alimentelor congelate, oamenii de știință cred că acestea prezintă un risc foarte scăzut pentru o boală despre care se crede că se transmite copleșitor prin picături respiratorii.

Un test pozitiv „nu indică virusul infecțios, ci doar că un anumit semnal de la virus este prezent pe acea suprafață”, a declarat Andrew Pekosz de la Bloomberg School of Public Health de la Universitatea Johns Hopkins pentru AP. „Nu am văzut date convingătoare că Sars-CoV-2 de pe ambalajul alimentelor prezintă un risc semnificativ de infecție.”

Însă pe măsură ce se înmulțesc cazurile de Covid-19 în lume și implicațiile economice ale pandemiei, Beijingul încearcă să-și protejeze reputația în țară și în lume. Până în prezent 60 de milioane de oameni au fost infectați și aproape 1,5 milioane au murit.

După ce și-a revenit în urma devastatorului focar inițial, China a încercat să-și consolideze poziția prin acordarea de ajutor medical altor țări. De asemenea, promovează mai multe vaccinuri, aflate în faze avansate de testare.

Dar resentimentele față de rolul Beijingului în declanșarea pandemiei s-ar putea dovedi, în cele din urmă, mai greu de abordat de către China decât boala însăși.

„China încă se luptă să facă față faptului că este considerată responsabilă pentru „păcatul originar ”al focarului, care subminează practic toate eforturile de a-și salva imaginea”, a declarat Andrew Small, de la German Marshall Fund, un think-tank american.

„Ultimele luni au arătat ce impact catastrofal a avut pandemia pentru imaginea Chinei în rândul opiniei publice internaționale.”

El nu crede că există vreo îndoială în mintea conducerii chineze superioare cu privire la originea virusului și vede concentrarea pe raportarea posibilelor origini alternative ca pe o campanie de propagandă.

Rapoartele se potrivesc unei narațiuni interne a unei Chine puternice conduse de un partid comunist eficient. Pe plan intern, Beijingul și-a promovat enormul succes în eradicarea practică a bolii și readucerea vieții la normal în interiorul granițelor sale. Pe plan internațional, obiectivele Chinei includ probabil inducerea unor îndoieli pentru publicul global, transformând faptele de bază într-o „chestiune contestată, sensibilă din punct de vedere politic” în relațiile cu Beijingul, a spus Small.

Chestionarea de către China a originii virusului în Wuhan ar putea fi mai credibilă dacă ar susține o investigație independentă asupra bolii, dar în schimb autoritățile s-au dovedit în mod repetat obstructive.

Anchetatorii OMS care au fost în Wuhan la începutul acestui an nu au putut vizita piața alimentară legată de focarul inițial. Se așteaptă ca o echipă nouă să meargă în China în curând, dar încă nu a fost stabilită o dată.

Înțelegerea originilor Covid-19 este vitală pentru eforturile de prevenire a următoarei pandemii. Din păcate, deocamdată Beijingul pare mai concentrat pe întrebarea cine ar trebui să fie vinovat de boală decât să înțeleagă de unde a venit.

Sursa: The Guardian

Foto: Pexels

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Și marmota ce zicea?

  2. si totusi ce este cu prezenta virusului in italia, de prin octombrie anul trecut ?

    • Coviduț 19 e ”infectat” de istoria antica si cum in octombrie calatorii pe ruta: ”Wuhan Tianhe International Airport – Leonardo da Vinci–Fiumicino Airport” beneficiaza de reduceri importante la pachetele ”City Break”…

  3. Cine poate crede minciunile aberante ale Chinei?! China este o dictatura si dictatorii schimba realitatea in interes personal. La fel despre „succesul” in combaterea pandemiei. Credeti ca ei raporteaza adevarul? Cati sunt bolnavi, cati au murit? Cine poate sti?
    China trebuie izolata incet, incet din punct de vedere economic, nu trebuie sa ne mai incredem in chinezi si nici sa ne bazam pe chinezariile lor ieftine si de multe ori prost facute. China trebuie sa plateasca pentru raul facut lumii…

    • Nu subscriu.
      Un numar substantial de oameni cred minciunile lui Trump legate de Covid.

      Masina de propaganda chineza minte mult mai bine si mai eficient decat Trump.
      Miliarde de oameni in Asia cred acum ipoteza asta ca virusul e adus din afara Chinei.
      In maxim un an toata Africa si America de Sud ,America Centrala vor crede acelasi lucruri.

      China trebuie izolata, chinezarii ieftine… Frazele astea arata cat de putin e inteleasa puterea reala a Chinei in tarile europene.
      Uita-te pe net si youtube sa vezi ce autostrazi, zgarie nori, retea de trenuri de mare viteza, numar de masini electrice are China.
      China produce absolut tot de la baterii de ceas pana la Rolex si Tesla.

  4. Cat de convenabil sa sugerezi ca ar fi aparut in subcontinentul Indian . Tibetul nu e lasat sa-si gazduiasca liderul spiritual, Dalai Lama fiind obligat sa traiasca in exil in India, ce coincidenta…
    Comunistii sunt niste escroci peste tot in lume iar minciuna, santajul si violenta sunt sfanta treime la care se inchina dictatorii comunisti.

  5. Dacă China susține că nu este țara de origine a virusului, de ce NU lasă echipa OMS să facă anchetă la fața locului ?

  6. Mincinoși ca toți comuniștii.

  7. Pangolinul rămâne cu imaginea șarpelui biblic, chiar daca specialistii italieni au recunoscut prezenta virusului in octombrie 2019.

  8. Din pacate nu putem sa trimitem China la plimbare,daca noi nu ne bagam mintile in cap,ca trebuie sa muncim mai bine,sa fim mai modesti si mai constiinciosi.Deocamdata consumam din plin produsele lor ieftine,fabricate sub licente occidentale.Maine,poimaine or sa fie si mai ieftine si la fel de bune,sub licente proprii.
    La ei pandemia a fòst invinsa.La noi tribunalele,in numele democratiei,au invins STIINTA(absurdul sta la masa cu decidentul)si au incurajat tot felul de interese politice nocive sa se manifeste si ne va costa mult mai mult aceasta nenorocire.
    Liderii comunisti,asa este, se inchina la „sfanta”lor treime a mincunii,a santajului si a violentei,dar nu trebuie sa uitam ca la ei confucianismul este o ideologie eterna,la fel ca tara.Acceptand economia de piata ei au inlaturat stalinismul,care la noi a degenerat intr-o coruptie infioratoare.
    Totusi prin aceasta pozitie controversata,refuzand ostentativ cercetatorii neutrii,pe de-o parte,si dantuind a propaganda de nevinovatie,pe de alta parte,arata ca naravul din fire n-are lecuire.