G4Media.ro

La un an după atacul de la Banjska, în Kosovo, justiţia nu…

Sursa foto: Armend NIMANI / AFP

La un an după atacul de la Banjska, în Kosovo, justiţia nu a formulat nicio acuzaţie la adresa creierului comandoului sârb

La exact un an după atacul fatal de la Banjska, Kosovo, presupusul creier al comandoului sârb, Milan Radoicic, nu este acuzat oficial de nimic şi trebuie doar să se prezinte de două ori pe lună la o secţie de poliţie din Belgrad, unde s-a refugiat, transmite marţi AFP.

„Radoicic a fost audiat la Belgrad pe 3 octombrie (2023), iar paşaportul i-a fost confiscat. I s-a ordonat să nu părăsească Serbia sau să meargă în Kosovo […] şi să se prezinte la poliţie în prima şi a 15-a zi a fiecărei luni, a declarat pentru AFP un reprezentant al Curţii Supreme din Belgrad.

Milan Radoicic nu a fost acuzat oficial de nimic, transmite Agerpres.

Pe 24 septembrie 2023, un comandou de aproximativ 30 de bărbaţi puternic înarmaţi s-au refugiat în mănăstirea Banjska din nordul Kosovo, după moartea unui poliţist kosovar care patrula în zonă.

Schimburi intense de focuri au avut loc între acest comando paramilitar şi forţele de securitate kosovare. Trei membri ai comandoului au murit, iar ceilalţi au fugit în Serbia. S-a descoperit atunci un arsenal impresionant, printre care tancuri, arme şi uniforme, al cărui scop rămâne necunoscut până în prezent.

La câteva zile după atac, Milan Radoicic, un om de afaceri şi politician considerat a fi cel mai influent lider sârb din Kosovo, a recunoscut, de la Belgrad, că este creierul comandoului şi că a acţionat singur, fără sprijin sau acord din partea guvernului sârb.

Autorităţile sârbe au refuzat în mod repetat să îl extrădeze pe Radoicic în Kosovo, spunând că acest caz ar trebui judecat de către „instanţele sârbe”.

Priştina consideră că aceasta este o modalitate de a-l feri pe Radoicic de o urmărire penală.

Justiţia din Kosovo a anunţat la mijlocul lunii septembrie inculparea a 45 de persoane pentru terorism. Procesul acestora urmează să înceapă miercuri, dar doar trei dintre ei vor fi prezenţi, ceilalţi urmând să fie judecaţi în absenţă.

Atacul de la Banjska a reaprins tensiunile niciodată complet stinse dintre Belgrad şi Priştina.

Serbia nu a recunoscut niciodată independenţa declarată de provincia sa, Kosovo, în 2008.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.