G4Media.ro

La zece ani de la înființare, partidul spaniol Podemos se luptă pentru…

La zece ani de la înființare, partidul spaniol Podemos se luptă pentru supraviețuire

Erodat de diviziuni și în cădere liberă în sondaje, partidul spaniol de stânga radicală Podemos se află într-o criză profundă cu doar câteva luni înainte de alegerile europene, care îi vor determina viitorul la zece ani de la crearea sa, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.

Este acesta cântecul de lebădă după momentul de glorie? Lansat în 2014 cu promisiunea de a „întoarce cu susul în jos tabla de șah politică”, partidul care a moștenit mișcarea anti-austeritate a Indignados se luptă acum pentru supraviețuirea sa împotriva rivalului său Sumar, platforma de extremă stânga a ministrului muncii Yolanda Diaz.

„Ultimele luni nu au fost ușoare”, a recunoscut miercuri liderul partidului, Ione Belarra, într-o înregistrare video publicată pentru a marca aniversarea partidului. „Podemos se află într-un moment critic”, a adăugat, mai dur, cofondatorul mișcării, Juan Carlos Monedero.

Este adevărat că Podemos are cinci deputați, aleși în iulie în cadrul unui acord cu Sumar. Dar nu mai are niciun ministru în noul guvern al socialistului Pedro Sánchez și suferă de izolare după ce a părăsit grupul Sumar din Parlament, pe fondul unui conflict deschis cu Yolanda Diaz.

Cu 2,7% din voturi în ultimul sondaj realizat de institutul public CIS, partidul „este în declin” și riscă să devină „nesemnificativ, fără vizibilitate”, a remarcat Paloma Roman, politolog la Universitatea Complutense din Madrid, intervievată de AFP.

Lipsa autocriticii

Pentru Podemos, fondat la 17 ianuarie 2014 de o mână de profesori de științe politice, printre care se numără Pablo Iglesias, figura carismatică, dar divizivă a partidului până la retragerea sa din politică în 2021, totul a început bine.

La cinci luni de la crearea sa, partidul a reușit să obțină cinci locuri în alegerile europene. Acest avans a fost confirmată la alegerile legislative de la sfârșitul anului 2015, când mișcarea a obținut 69 de locuri în parlament, punând capăt la aproape 40 de ani de politică bipartidistă în Spania.

Partidul „a crescut foarte repede” pentru a deveni „a treia forță politică” din Spania, înainte de a-l forța pe Pedro Sánchez, în 2020, să lase cinci dintre membrii săi să intre în guvern, amintește Paloma Roman.

Acest guvern de coaliție a permis Podemos să adopte o serie de măsuri populare, precum o creștere puternică a salariului minim, o reformă a pieței muncii și o prelungire a concediului de paternitate. Dar a sporit, de asemenea, criticile și a accelerat declinul său.

De ce această scădere a popularității? Podemos dă vina pe „atacurile” constante ale „puterilor mediatice, politice și judiciare”. O linie de apărare marcată de o lipsă crasă de autocritică, în ochii multor observatori.

Podemos a suferit cu siguranță de un „război murdar”, cu foști ofițeri de poliție care au făcut acuzații false împotriva liderilor săi, dar a fost lipsit de „democrație internă”, critică Juan Carlos Monedero. Politoloaga Paloma Roman este de acord, spunând că mișcarea „a făcut greșeli”.

Principala dintre ele: legea din 2022 privind violența sexuală introdusă de fostul ministru al egalității Irene Montero, care a avut efectul pervers de a reduce sentințele a sute de persoane condamnate pentru viol din cauza unei lacune juridice.

Efect devastator

Acest episod „a avut un efect devastator” pentru că, odată identificată problema, Podemos „nu a reușit să își recunoască greșeala și să dea înapoi”, subliniază Paloma Roman.

Potrivit cercetătoarei, această atitudine a accelerat dezertările, ceea ce a determinat-o pe Yolanda Diaz – fostă apropiată a lui Pablo Iglesias, care o făcuse moștenitoarea sa politică – să lanseze mișcarea Sumar, partenerul lui Sánchez în noul executiv, cu care Podemos este acum în conflict.

La începutul lunii ianuarie, cei cinci deputați ai săi au împiedicat adoptarea unui decret menit să îmbunătățească indemnizațiile de șomaj – o decizie motivată, potrivit Podemos, de un dezacord tehnic asupra sistemului, dar care a avut aspectul unei răzbunări împotriva Yolandei Diaz, care prezentase textul.

De asemenea, partidul a ales să prezinte liste independente de Sumar pentru alegerile regionale din Galicia (nord-vest) de la jumătatea lunii februarie și pentru alegerile europene de la începutul lunii iunie.

Cu riscul de a dispărea cu totul, ca și mișcarea de centru-dreapta Ciudadanos, care, ca și Podemos, a luat naștere dintr-o mișcare cetățenească și a fost măturată de pe scena politică la ultimele alegeri legislative.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...