G4Media.ro

Laburiștii resping acuzația de implicare în campania din SUA împotriva lui Trump

Foto: Facebook Donald Trump

Laburiștii resping acuzația de implicare în campania din SUA împotriva lui Trump

Partidul Laburist din Marea Britanie, condus de premierul Keir Starmer, a respins acuzațiile Partidului Republican de ingerință în campania electorală din Statele Unite în favoarea candidatei Partidului Democrat, Kamala Harris. Membrii staff-ului de campanie a lui Donald Trump au depus o plângere oficială împotriva Laburiștilor la organismul care supraveghează alegerile din SUA, potrivit RFI.

Partidul Laburist neagă faptul că Morgan McSweeney, șeful de cabinet al lui Keir Starmer, și Matthew Doyle, directorul de comunicare al acestuia, au consiliat echipa de campanie a Kamalei Harris atunci când au participat la convenția Partidului Democrat din august.

Ei confirmă faptul că cheltuielile lui McSweeney au fost suportate de Partidul Laburist și că cheltuielile lui Doyle au fost suportate de Progressive Policy Institute, un think tank democrat. Dosarul de șase pagini al lui Donald Trump îi acuză direct că au încercat să „exercite conducerea și controlul asupra unor elemente ale campaniei lui Harris”, încălcând legea federală americană.

În prealabil, membrii staff-lui de campanie a lui Donald Trump au depus o plângere la Comisia Electorală Federală (FEC) împotriva Partidului Laburist din Regatul Unit, acuzându-l de „ingerință străină flagrantă” în alegerile din SUA, în sprijinul campaniei Harris-Walz, duetul Partidului Democrat la scrutinul din 5 noiembrie.

Plângerea citează relatări media despre contacte între Partidul Laburist și campania lui Kamalei Harris, precum și aparente eforturi de voluntariat, argumentând că acestea reprezintă „contribuții” ilegale.

Premierul britanic și liderul Partidului Laburist, Keir Starmer, a încercat să minimalizeze scandalul, subliniind că Partidul Laburist a trimis de mult timp voluntari la alegerile din SUA.

Este considerat normal ca activiștii partidului din Regatul Unit să fie în contact cu omologii din SUA. Acest lucru a avut loc și anterior între Partidul Republican al lui Trump și Partidul Conservator din Regatul Unit, scrie BBC.

Disputa pare să fi început cu o postare pe LinkedIn care cerea oamenilor să călătorească în SUA și spunea că aproape 100 s-au înscris pentru a merge. Postarea, care aparține șefei operațiunilor Partidului Laburist, Sofia Patel, a adăugat că sunt disponibile 10 „locuri” și că „vă vom aranja cazarea”. Se pare că postarea a fost ștearsă.

Plângerea membrilor staff-ului de campanie a lui Trump citează acest lucru, precum și relatările din presă conform cărora persoane legate de Partidul Laburist au călătorit în SUA pentru a face campanie pentru Harris.

Conform plângerii, aceste relatări creează o „deducție rezonabilă că Partidul Laburist a făcut, iar campania lui Harris a acceptat, contribuții ilegale din partea unor cetățeni străini”.

Plângerea se referă, de asemenea, la relatările Washington Post potrivit cărora au existat schimburi de comunicări între părți și că înalți funcționari s-au întâlnit în privat.

Călătoriile activiștilor din Partidul Laburist din Regatul Unit nu au fost organizate sau finanțate de partid, din câte susțin oficialii partidului.

„Cascadorie politică”

Cetățenii străini sunt autorizați să activeze drept voluntari de campanie atât timp cât nu sunt remunerați, conform normelor FEC.

Un fost activist Laburist care a fost voluntar pentru campania prezidențială a lui Barack Obama în 2008 a calificat acuzațiile lui Trump drept „nimic mai mult decât o cascadorie politică”.

Matthew McGregor a declarat în cadrul emisiunii Today de la BBC Radio 4 că un voluntar străin ar putea primi cel mult o sticlă de apă sau niște covrigei.

Referindu-se la oferta lui Patel de a „aranja” locuința celor care au participat la călătorie, McGregor a declarat că era obișnuit ca activiștii democrați să ofere voluntarilor camerele lor libere sau canapelele lor.

Vorbind chiar la programul Today, un aliat al lui Trump a spus că sugestia de interferență a fost mai mult o „problemă de percepție decât una juridică”.

Chris Ruddy, director executiv al Newsmax Media, a adăugat că știrea a fost mai importantă în Marea Britanie decât în SUA în prezent, dar pe măsură ce alegerile se apropie „ar putea deveni o problemă mai mare”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...