G4Media.ro

Lampă „rafinată”, veche de 1.700 de ani, cu simboluri ale Templului, descoperită…

Sursa Foto: Israel Antiquities Authority

Lampă „rafinată”, veche de 1.700 de ani, cu simboluri ale Templului, descoperită în Ierusalim

O lampă de ulei din ceramică rară, datată din perioada romană târzie, care poartă imagini ale obiectelor folosite în cel de-al Doilea Templu, a fost descoperită în Ierusalim, a anunțat joi Autoritatea Israeliană pentru Antichități, relatează The Jerusalem Post.

„După ce împăratul roman Hadrian a reprimat rebeliunea Bar Kochba în anul 135 d.Hr., evreii au fost expulzați din oraș. Lampa de pe Muntele Măslinilor este una dintre puținele urme materiale ale unei prezențe evreiești în jurul Ierusalimului în secolele III-V d.Hr.”, a declarat Michael Chernin, directorul săpăturilor din partea Autorității pentru Antichități.

Autoritatea pentru Antichități a explicat că lampa a fost o „descoperire unică” și că, judecând după urmele de funingine de pe duza sa, a fost folosită în urmă cu aproximativ 1.700 de ani.

Simbolurile Templului care decorează lampa includ o reprezentare a menorei folosite în cel de-al Doilea Templu, o lopată de tămâie și lulav (ramură de palmier folosit în ritualul evreiesc).

„Manopera artistică rafinată a lămpii, care a fost găsită completă, o face remarcabilă și extrem de rară”, a declarat Chernin.

Chernin a explicat, de asemenea, că simbolurile de pe lampă, care le leagă de Templu, au fost „deosebit de surprinzătoare”, deoarece au existat „foarte puține dovezi ale existenței unei așezări evreiești în Ierusalim și în împrejurimi din această perioadă”.

Arheologul cercetător al Autorității Israeliene pentru Antichități, Benjamin Storchan, a declarat că lampa aparține „tipului «Beit Nattif», numit după un atelier de producție identificat în anii 1930 lângă Bet Shemesh”.

Descoperire „extrem de rară

El a explicat că „lămpile de ulei cu decorațiuni menorah sunt extrem de rare și doar câteva lămpi similare de tip Beit Nattif pot fi găsite în arhiva Tezaurului Național. Alegerea simbolurilor de pe lampă nu este întâmplătoare. Aceasta este o mărturie fascinantă care face legătura între obiectele de zi cu zi și credința locuitorilor Ierusalimului antic. Se pare că lampa a aparținut unui evreu, care a cumpărat-o datorită afilierii sale religioase și memorialului Templului.”

„Este evident că fabricantul lămpii a dedicat mult timp și efort decorării sale”, a adăugat Storchan.

El a continuat apoi să detalieze modul în care a fost realizată lampa, spunând că producătorul „a sculptat delicat și complicat matrițe din calcar folosind burghie și daltă”.

„Matrițele au fost realizate în două părți (superioară și inferioară). Pentru a crea lampa, olarul a presat lutul în matrițe și apoi le-a presat împreună. În cele din urmă, vasul era ars și putea fi folosit. Această metodă de producere a lămpilor în matrițe permitea realizarea unor modele rafinate, precum și adăugarea de decorațiuni delicate și complicate”, a continuat Storchan.

Ministrul patrimoniului, rabinul Amichai Eliyahu, a remarcat corelația dintre momentul descoperirii și sărbătoarea evreiască Hanukkah.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.