G4Media.ro

Langya, noul virus identificat în China, în vizorul Centrului European pentru Controlul…

Sursa foto: ECDC

Langya, noul virus identificat în China, în vizorul Centrului European pentru Controlul Bolilor / Riscul de infectare pentru cetățenii UE este evaluat în prezent ca „foarte scăzut”

Langya, noul virus identificat în China, este monitorizat de Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC). Agenția europeană anunță, vineri, că, pe baza informațiilor limitate disponibile în acest moment, riscul de infectare pentru cetățenii UE este evaluat în prezent ca „foarte scăzut”.

Potrivit unui grup de oameni de știință chinezi, în China a fost raportată detectarea unui henipavirus necunoscut anterior, distinct din punct de vedere filogenetic, denumit Langya henipavirus (LayV).

„Pe baza informațiilor limitate disponibile în prezent, riscul pentru cetățenii UE care vizitează sau locuiesc în provinciile Shandong și Henan din China, unde a fost raportat virusul, este considerat foarte scăzut.
În mod similar, riscul de infectare pentru cetățenii UE în Europa este considerat foarte scăzut. Vom continua să monitorizăm situația și vom actualiza în cazul în care vor fi disponibile noi informații”, a anunțat ECDC.

Context. Oamenii de știință cred că chițcanul, un mamifer mic cu botul ascuțit, ar putea fi animalul care a permis transmiterea la om. Infecțiile au fost descoperite în provinciile chineze Shandong (est) și Henan (centru). Treizeci și cinci de persoane au fost infectate în China, potrivit unui raport publicat la începutul lunii august de New England Journal of Medicine (NEJM), o importantă revistă medicală americană. Pacienții, majoritatea agricultori, nu au avut nici „contact apropiat”, nici „expunere comună” la un agent patogen, potrivit studiului, presupunând o infecție „sporadică” la om. Unii au dezvoltat anomalii ale celulelor sanguine. Alții au suferit de afectări ale funcției hepatice și renale, se arată în raportul citat de Le Figaro.

Langya a fost detectată pentru prima dată în 2018. De data aceasta, însă, virusul a putut fi identificat în mod oficial, datorită unui sistem de detectare a febrei acute și a antecedentelor de expunere la animale. Oamenii de știință consideră că este prematur, în acest moment, să se pronunțe cu privire la posibila transmitere de la om la om a LayV, având în vedere numărul mic de cazuri. Potrivit cercetătorilor din China, Singapore și Australia care au contribuit la raport, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine bolile asociate cu acest virus. Până în prezent nu au fost raportate cazuri grave sau mortale de Langya, a declarat pentru Global Times virusologul Linfa Wang de la Duke-NUS Medical School din Singapore, unul dintre autorii raportului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Mda, mai tineti minte cuvintele lui Cercel: „China e departe”…

  2. 🤭🤭🤭🤭

  3. Altă mizerie cu aceeași palări ,m-ai ducețivă in… Mi-e scârbă