G4Media.ro

Lansarea rachetei Nasa spre Lună, săptămâna viitoare, urmărește să acopere un decalaj…

Lansarea rachetei Nasa spre Lună, săptămâna viitoare, urmărește să acopere un decalaj care durează de 50 de ani

În urmă cu 50 de ani, luna aceasta, managerii de misiune de la agenția spațială americană NASA au dat undă verde finală pentru ceea ce avea să se dovedească a fi cea mai recentă odisee a omenirii către Lună. Puțini și-au dat seama atunci că va trece mai mult de o jumătate de secol până când NASA va fi gata să se întoarcă, nu în ultimul rând comandantul Apollo 17, Eugene Cernan, a cărui convingere, în momentul în care s-a urcat din nou în modulul lunar în decembrie 1972, a fost că „nu peste prea mult timp” astronauții vor ajunge din nou acolo, relatează The Guardian.

Miercuri, la patru minute după miezul nopții, în ciuda problemelor tehnice târzii și vremii din Florida, Artemis 1, cea mai puternică rachetă din istorie, va încerca să reducă acest șir de decenii.

Nu vor fi oameni la bordul capsulei Orion în călătoria sa de 25 de zile și 2,5 km până la Lună și înapoi, dar succesul misiunii de testare va deschide calea pentru un efort de aterizare cu echipaj în următorii patru ani. Artemis 3, programată în prezent pentru 2025, dar care este posibil să se amâne cu un an, va adăuga numele unei femei la cele doar 12 din istorie – toți bărbați din zborurile Apollo între 1969 și 1972 – care se clasifică drept moonwalkeri.

„Ne întoarcem pe Lună după 50 de ani, pentru a rămâne, pentru a învăța să lucrăm, să creăm, să dezvoltăm noi tehnologii și noi sisteme și noi nave spațiale pentru a merge pe Marte”, a declarat Bill Nelson, administratorul Nasa, explicând scopul programului Artemis într-un interviu acordat Newsweek la începutul acestui an.

„Aceasta este o cotitură extraordinară a istoriei”.

Agenția spațială speră ca în sfârșit să se întrunească condițiile pentru lansarea de miercuri, după o serie de întârzieri pe parcursul verii și la începutul toamnei. Încercările din august și septembrie au fost abandonate după ce inginerii au descoperit o problemă de răcire a motorului, apoi nu au reușit să rezolve o scurgere de combustibil fără legătură.

Speranțele unei lansări la începutul lunii octombrie au fost zădărnicite atunci când amenințarea uraganului Ian a forțat agenția spațială să rostogolească uriașa rachetă Space Launch System (SLS), în valoare de 4,1 miliarde de dolari, înapoi în siguranța hangarului.

De asemenea, unii au pus sub semnul întrebării decizia NASA de a lăsa Artemis expusă pe rampa de lansare de la Cape Canaveral, Florida, în ultimele zile, în mijlocul furiei uraganului Nicole, care a provocat rafale de vânt de 160 km/h.

Această furtună a dus la o nouă amânare de două zile, până miercuri, și la o inspecție amănunțită după uragan de către inginerii de la centrul spațial Kennedy, înainte de a fi declarată aptă de zbor.

„Dacă nu am proiectat-o pentru a fi acolo, în condiții meteo dificile, am ales locul de lansare greșit”, a declarat Jim Free, administratorul asociat al NASA pentru dezvoltarea sistemelor de explorare, în cadrul unei conferințe de presă de vineri.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. 🤦
    Am citit doar jumătate de articol. Traducerea e îmbârligată. Puneți pe cineva să o citească, după ce a fost tradusă, înainte să fie publicată. Să vedeți dacă înțelege cu ușurință și dacă textul e fluid.

  2. Traducere alambicata. Per total dupa 70 de ani NASA se balbaie cu misiunea lunara. Si te mai miri ca au fost voci si teorii ale conspiratiei in cea ce priveste prima aselenizare.Zici ca esti intr-un film cu prosti 😂

  3. Cică „25 de zile și 2,5 km“!
    Cel mai rapid melc spațial! :)))))

  4. 😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

  5. 😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍 buna asta

  6. Chinezii au ajuns pe partea nevăzută a Lunii in timp ce americanii se câcâie să facă un zbor de incercare.Chiar nu mai au rabla aia de Apollo care,chipurile, stia drumul spre Lună precum calu birjarului bețiv spre casă?
    Si daca tot au ajuns chinejii poate ne vor spune ei din ce i făcută Luna de are rezonanță sonoră