G4Media.ro

Laptele bio se vinde greu în Europa: fermierii îl vând la preț…

Sursa foto: Pixabay

Laptele bio se vinde greu în Europa: fermierii îl vând la preț de lapte convențional / În ultimii ani a crescut mult producția, însă cererea a rămas la același nivel

Fermierii care se bazau pe producția bio de lapte sunt îngrijorați: laptele ecologic începe să nu mai aibă valoarea de până acum, iar consumul acestui produs de nișă este în scădere, scrie Agrointeligența, care citează Agrarheute.com.

Piața laptelui bio este în dezechilibru, iar pentru prima dată se produce mai mult lapte în sistem ecologic decât se poate vinde. Este situația care se petrece acum în Franța, unde companiile de produse lactate se chinuie să-și vândă laptele ecologic.

Lactalis (grup prezent și în România), Sodiaal, Agrial și Biolait sunt cei patru principali cumpărători și vânzători de lapte organic.

Consumul nu mai crește la fel de repede ca producția, iar pentru prima dată, vânzările scad și în Franța din cauza lipsei de oportunități de vânzare, potrivit Agrarheute.com.

Gigantul francez de produse lactate Lactalis vinde până la 40% din laptele său organic ca lapte obișnuit. Alte mari fabrici de lapte franceze procedează în același fel. Presa franceză relatează laptele organic este declasat atât din punct de vedere al prețului, cât și al utilizării.

Acest lucru se întâmplă deoarece nu mai există suficientă cerere din partea consumatorilor.

Cu toate acestea, producția anuală continuă să crească, ajungând recent la 250 de milioane de litri pe an. Se estimează că 40% din producție nu este comercializată ca organică, arată presa franceză.

Potrivit celor mai recente cifre, cererea consumatorilor de lapte organic a scăzut cu aproximativ 10%, deși agricultura ecologică este extinsă în Franța, mai arată și portalul agricol olandez nieweoogst.

Pe rafturile supermarketurilor, sticlele de lapte organic costă încă mai mult decât laptele convențional. Potrivit presei franceze, o sticlă de lapte organic Lactel costa până la 2,80 euro, adică 13,78 lei, la jumătatea anului, față de 1,40 euro, adică 6,89 lei, pentru un litru de lapte convențional.

La celălalt capăt al lanțului, totuși, unii fermieri ecologici francezi de lactate primeau doar 40 până la 50 de cenți, echivalentul a 1,97 – 2,46 lei pe litru, de până la șapte ori mai puțin.

Astfel că situația este una fără precedent, uneori fermierii ecologici fiind plătiți mai puțin decât colegii lor care lucrează convențional.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Pret lapte la magazin 18,50 lei/litru.Pret lapte adus acasa la poarta 2,5 lei/litru direct de la fermier.

  2. Orice escrocherie răsufla pana la urma.

  3. România este o țară de maneliști analfabeți, la ce este bun laptele bio? Ei stiu de la HAUR si din Rusia că sunt escrocherii astea!
    Pe de altă parte, propaganda KGB cand nu poate veni cu ceva echivalent din ținutul lui Dumnezeu pogorât pe Pământ, Rusia, vine cu denigrări de genul „escrocherie”, care prind in plasă cu ușurință analfabeții săvârșiți de FSN, mai exact de PSD-PNL-UDMR-AUR.

    • Când auzi numai rusește in jurul tău te apuca așa un complex de superioritate fata de conaționali. Bai Ioane, ca-n te bate logica te apuci de combatere pe internet, asa-i? Ia sa ne spui cum fermierii aia “BIO” reușesc sa trăiască cu același preț al laptelui lor de “inorogi” pe care îl primește unul care creste vaci “convenționale” ? Nu știi? Escrocheria subvențiilor europene pentru BIO, ECO… acum bagă ceva cu usereplus, slava, zele si putin

  4. Povestea cu BIO este aceeasi peste tot – doar marketing.Daca maine un producator scoate la vanzare lapte conventional muls manual dar vinde si lapte conventional muls automat,cele doua produse,vor avea vanzari mai mari impreuna decat daca ar vinde doar lapte conventional si atat.
    BIO este doar o afacere si trebuie sa faca bani,pentru ca d-aia este afacere.