G4Media.ro

Laserul de la Măgurele, lăsat în ofsaid de partenerii din Cehia și…

Facilitatile ELI din Cehia si Ungaria / Foto: eli-laser.eu

Laserul de la Măgurele, lăsat în ofsaid de partenerii din Cehia și Ungaria care au depus la Comisia Europeană cerere să formeze Consorțiu de Infrastructură de Cercetare. Dragoș Ciuparu, secretar de stat: Mă aștept ca la CE acest proiect să fie respins, contravine flagrant deciziei din 2012 a executivului european

Laserul de la Măgurele a fost lăsat în ofsaid de partenerii din Ungaria și Cehia, alături de care în 2012 a primit finanțare din partea Comisiei Europene pentru a demara proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI). Cele două state au decis să depună la Bruxelles, fără România, proiectul formării unui Consorțiu European de Infrastructură de Cercetare (ERIC). Obiectivul ELI ERIC este organizarea “în comun a programului științific și să înceapă să coordoneze operațiunile tehnice”. De ce nu se află ELI-NP – pilonul din România – alături de Cehia și Ungaria? Secretarul de stat pentru Cercetare, Dragoș Ciuparu, a declarat pentru Edupedu.ro că este surprins de faptul că “ELI Delivery Consortium nu a contactat partea română pentru discuții în vederea constituirii ERIC”.

“Mă aștept ca la Comisia Europeană acest proiect de ERIC să fie respins, întrucât contravine flagrant deciziei de aprobare a proiectelor ELI. Pentru că aceasta decizie [din 2012 prin care executivul european a aprobat construirea celor 3 facilități de cercetare ELI – N.Red.] spune că toți cei 3 pillars [pilonii din România, Cehia și Ungaria care formează proiectul paneuropean de cercetare ELI], la sfârșitul fazei de construcție a infrastructurii, trebui să constituie un European Research Infrastructure Consortium, adică un ERIC. Ori doar 2 dintre aceste pillars nu pot constitui ERIC-ul fără cel de-al treilea”, a afirmat Ciuparu, pentru Edupedu.ro.

Cehia și Ungaria au depus la Comisia Europeană propunerea oficială ca proiectul de cercetare paneuropeană Extreme Light Infrastructure (ELI) să treacă în faza următoare ridicării construcțiilor din cele două țări, astfel încât să constituie un Consorțiu European de Infrastructură de Cercetare (ERIC). Numai că proiectul paneuropean ELI este format din 3 piloni: în România se află a treia mare facilitate de cercetare, numită ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), și care gazduiește cel mai puternic laser din lume – de 10PetaWatts.

Facilitatile ELI din Cehia si Ungaria / Foto: eli-laser.eu
Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Nu doar acest proiect, ci toate proiectele în care România se află alături de Ungaria sunt în pericol de a fi zădărnicite de statul maghiar, case se manifestă cu inamiciție, din ce în ce mai accentuat, față de România.

    Este de neînțeles surprinderea părții române și lipsa comunicării cu Cehia în acest proiect, pentru a evita o ditanțare și din partea Cehiei față de România. Fiind un proiect de cercetare de importanță strategică, era de așteptat ca serviciile de informații românești să fi anticipat astfel de acțiuni.

  2. Foarte bine si asa erau bani aruncati .

    • Ia uite cine avea acasă un premiu nobel pentru fizică.

    • Metro are dreptate. Singura investite buna este in biserici. Și imediat după in cimitire. Multe cimitire, nu?

    • corect, banii trebuie daţi pe propaganda filorusă, ca să nu moară metro2033 de foame în timp ce apără averea uriaşă a lui Putin

  3. Salutari tovarasului iliescian Mironov, ce de ani de zile visa cai verzi pe pereti, cu coana Firea si cu fostul peste prajit pesedist Adrian Curaj, despre „Laser Valley”, o aberatie SF la fel ca si proiectul matusalemic ITER din Franta, o „fata morgana” a fuziunii nucleare (bine ca Romania n-a pompat „cascaval” si acolo…) ; imi pare rau doar de profesorul Zamfir , un expert totusi, dar care a mers pe mana politicienilor habarnisti de 2 bani, dar ELI risca sa devina la fel ca si combinatul metalurgic de la Krivoi-Rog, recte o „gaura neagra”…

  4. Ungaria nu rateaza nici o ocazie pentru ostilizarea si antagonizarea Romaniei .
    Si culmea tupeului, dupa ce provoaca, tot ungurii acuza Romania de anti-maghiarism .

  5. Proiectele pompoase ale UE sunt doar masinarii uriase de tocat bani. Care este ROI la acest proiect? Draga UE, Google, Facebook, Microsoft, Apple va spun ceva? Care sunt concurentii lor europeni? Huawei, Xiaomi etc ?! Care sunt concurentii lor europeni?! Uber, Airbnb?

  6. Cred că pur și simplu am întârziat cu temele.

  7. PSD-ul este de vină că a negociat cu Viktor să-i vândă Ardealul ,dar Viktor s-a răsucit și vrea să negocieze cu tizul Ludovic .

  8. Pe scurt, un alt esec „made in Romania”. Ca e vorba de spitale regionale, autostrazi si, mai nou, infrastructuri de cercetare, rezultatul este acelasi, esecul. Trist. Inca si mai trist, niciodata nu aflam autorii acestor esecuri. Indiferent care partid se afla la guvernare, situatia e aceeasi. Un prapad.