Lașitatea – noua politică de stat: Ejectarea lui Nicolae Zamfir de la conducerea strategică a laserului de la Măgurele, în tăcerea deplină a României educate
Penultimul rând dintr-un comunicat care n-a fost niciodată transmis presei. Este locul pe care ministrul liberal al Educației Monica Anisie i l-a rezervat cercetătorului Nicolae Zamfir în anunțul că l-a demis de la conducerea Institutului de Fizică Nucleară, instituția care implementează Laserul de la Măgurele. Decapitarea omului de știință care conduce din prima fază cel mai mare proiect de cercetare din România s-a produs vineri seara, pe modelul demiterilor făcute de social-democratul Liviu Pop la șefia inspectoratelor școlare, fără o minimă motivare publică.
Cum a anunțat ministrul Educației una dintre cele mai importante decizii pe care le-a luat în Cercetare în mandatul său de până acum? Printr-un text publicat pe site-ul Ministerului Educației în care a făcut de fapt cunoscut numele noului director al IFIN-HH. Prin deducție, am aflat că Zamfir a fost revocat.
Ce nu a spus niciodată public până acum ministrul Educației? De ce anume l-a demis pe Zamfir de la conducerea Institutului de Fizică Nucleară ce implementează proiectul ELI-NP, numit de președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban drept “cea mai avansată unitate de cercetare din lume în domeniul fizicii fotonucleare” (sursa: Planul de relansare economică).
A fost numit pentru încă un mandat, peste vârsta de pensionare, prin încălcarea legii, așa cum acuză sindicaliștii de pe platforma de la Măgurele? Paradoxal, numirea a fost făcută tot de guvernarea liberală din prezent, printr-un ordin semnat de secretarul de stat pentru Cercetare, Dragoș Ciuparu, prin delegarea dreptului de semnătură de la Monica Anisie. Dragoș Ciuparu era secretar de stat și în 2011 și a fost cel care a depus la Comisia Europeană actele de finanțare a proiectului ELI-NP.
Câtă vreme tace și nu explică public de ce l-a revocat pe Nicolae Zamfir de la șefia institutului, Monica Anisie lasă de înțeles că îl acuză pe Ciuparu de semnare ilegală a unui ordin. Concret, ministrul pasează responsabilitatea totală celui căruia i-a delegat semnătura și care, potrivit surselor noastre, a semnat după ce a anunțat ce face. Să nu fi anunțat? Atunci de ce ministrul nu a sesizat organele de cercetare, așa cum este obligată legal să facă dacă vede o ilegalitate care se comite în timpul mandatului său? Sau de ce nu s-a raliat plângerii care a fost depusă deja de sindicate, obligată de faptul că a fost martorul unei ilegalități? Dacă secretarul de stat este vinovat, cum de mai este în continuare în funcție? Și cum de și-a dat seama Ministerul Educației de vinovăție abia la jumătate de an de la decizie? Sau Monica Anisie știa de la bun început că mandatul lui Zamfir va fi prelungit și a fost de acord cu decizia, dar s-a răzgândit 6 luni mai târziu?
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii