G4Media.ro

Laundromatul rusesc: peste 22 de miliarde de dolari din Rusia „spălate” prin…

Foto: Pexels.com

Laundromatul rusesc: peste 22 de miliarde de dolari din Rusia „spălate” prin Republica Moldova. Oligarhii Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor și Veaceslav Platon implicați în schemă

Deputata din Moldova Inga Grigoriu (PPDA – partidul condus de Andrei Năstase) a prezentat vineri raportul „Comisiei Landromat” care a analizat mijloacele și schemele prin care 22 de miliarde de dolari americani au fost spălate prin intermediul unor instituții bancare și judecătorești din Republica Moldova prin așa-numită schemă „Spălătoria Rusească” [The Russian Laundromat -n.r.]

„Veaceslav Platon (un om de afaceri implicat în scandal – n.red.) a relatat fragmentat cum anume a implementat schema de elitizat a mijloacelor ilicite originare din Federația Rusă tranzitându-le prin Republica Moldova spre jurisdicții străine. De asemenea, a confirmat că modificările la cadrul normativ a făcut posibil ca autorii tipologiei să suporte costuri mai puține și a adus ca exemplu plafonarea taxei de stat în instanțele de judecată. El a confirmat că dacă nu era scandal în anul 2014, această operațiune ar fi continuat chiar și până în prezent, dacă nu eram anumite schimbări în anul 2015”, a declarat deputata PPDA.

Ea a mai spus că în următoarea legislatură parlamentară trebuie cercetat dacă au avut loc spălări de bani după aceeași schemă după 2015 și cine anume sunt beneficiarii finali.

„Pe parcursul lucrărilor comisiei au fost constatate și alte scheme de spălări de bani prin contracte fictive și altele”, a mai spus Inga Grigoriu.

Ea a mai spus că raportul Comisiei de ancheta va deveni public. „Este o analiză complexă a acelor ani în baza răspunsurilor primite de la organele competente ale statului cu activitate pentru prevenirea spălărilor de bani”, a mai spus ea.

Raportul se bazează pe patru piloni care explică precis evenimentele din acești ani. Deputata a afirmat că menirea raportului este să arate inacțiunea instituțiilor statului și metodele prin care au fost modificate legi pentru a înlesni schema de spălare a banilor.

Cum funcționa schema: executori, bănci și offshore-uri

Grigoriu a explicat că o parte din bani au fost spălați prin segmentul transnistrean și cum au fost falimentate întreprinderi regionale prin atacuri de tip raider. Comisia a mai găsit conexiuni ale acestor acțiuni și cu „furtul miliardului”. Schema a funcționat prin intepuși, companii naționale și unele înregistrate în zone offshore.

„Cetățeni ai Ucrainei avea misiunea de a depune cereri de chemare în judecată în numele entităților juridice creditoare cu scopul de a fi emise ordonațele judecătorești către executorul judecătoresc ales de către creditor. Apoi toate ordonanțele erau executate doar într-o singură bancă din Republica Moldova, iar mijloacele financiare era încasate forțat nu de la cei care aveau datori, ci din conturile băncilor corespondente din Federația Rusă, acestea neavând statu de dator în contractele fictive, dar care procesau plăți în numele lor la ordinele fiduciarilor indicați în ordonanță”, a mai spus Inga Grigoriu.

Ea a mai spus că rolul executorilor judecătoreștei era unul important în implementarea operațiunii. Cinci executori judecătorești era contractați de către cele 20 de companii creditoare înregistrate în zone offshore care se regăsesc și în alte scheme făcute în Moldova.

Printre ele se numără RONIDA INVEST LLP, MIRABAX INVESTMENTS LIMITED, CHESTER NZ LIMITED, ZORBA INTERNATIONAL, SEABON LIMITED, WESTBURN ENTERPRISES LIMITED, PR- VERT SYSTEM LIMITED, VALEMONT PROPERTIES LTD, CALDON HOLDINGS LIMITED ș.a.

Potrivit raportului Kroll, entitățile juridice menționate, ar fi conexe grupurilor de companii afiliate lui Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

Între anii 2010-2014, în baza a 36 ordonanțe judecătorești din conturile corespondente a 20 bănci din Federația Rusă deținute la B.C. “Moldindconbank” S.A., au fost încasate forțat mijloace bănești în valoare de 22.013.152.564 de dolari americani.

Ordonanțele au fost aplicate de către 5 executori judecătorești din Republica Moldova, iar banii au fost transferați în conturile curente a 20 companii offshore deschise la B. C. MOLDINCONBANK S.A. și TRASTA KOMERCBANKA, Letonia.

Apoi, mijloacele financiare au fost transferate către persoane fizice și juridice cu conturi deschise în bănci comerciale din circa 60 de țări. Operațiunile bancare contau în scoaterea capitalului financiar din Federația Rusă către zone offshore prin utilizarea sistemului bancar moldovenesc.

Conform unor estimări efectuate de organele competente naționale și internaționale, circa 400 miliarde dolari proveniți din activități ilicite pe teritoriul Federației Ruse, au avut drept destinație finală jurisdicții din cadrul Uniunii Europene, SUA, China, Emiratele Arabe Unite, Turcia, Australia, Marea Britanie, Ucraina, Cipru, Argentina, Barbados, Belize, Canada, Egipt, Grecia, India, Indonezia, Insulele Man, Israel, Japonia, Kazahstan, Malaezia, Malta, Mauritius, Noua Zeelandă, Singapore, Africa de Sud, Coreea de Sud, Sri Lanka, Taiwan, Uruguay, Vietnam.

Foto: Pexels.com

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Așa vorbea și Vadim Tudor aiurea.
    Deputata habar n-are de suma pe care a precizat-o.
    PIB-ul R.Moldova este de 12 mld $/an, cât al județului Cluj.
    Suma de 22 mld $ este dublul PIB-ului Moldovei și o asemenea sumă nici nu se poate tranzacționa scriptural în secret prin băncile Moldovei. Cum ar fi ca la PIB-ul României de 250 mld $ prin băncile din România să tranzacționeze în secret 445 mld $ cât PIB-ul Austriei. Prostii de politicieni nepregătiți.

  2. Aşa cum orice firmă cunoscută poate fi falsificată în China, devenind din Adidas – Adibas sau din Nike – Mike, la fel orice cuvânt din limba engleză poate fi romglezit prin adăugarea unui articol hotărât… De ce să foloseşti cuvintele din limba română, când ai atâtea cuvinte din colonialeza de baltă? Spălătorie? Nu, bro! Laundromat!