G4Media.ro

Laurențiu Țenț, demis anul trecut de la șefia Casei Naționale de Pensii,…

Laurențiu Țenț, demis anul trecut de la șefia Casei Naționale de Pensii, a câștigat în instanță dreptul de a fi repus în funcție / Țenț: Am pornit această acțiune pentru a-mi apăra reputația profesională

Curtea de Apel București i-a dat câștig de cauză miercuri lui Laurențiu Țenț, care a contestat demiterea sa de la șefia Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), dispunând repunerea acestuia în funcție. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Ţenţ a fost revocat în aprilie 2020 din funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Pensii Publice, printr-o decizie a premierului de atunci, Ludovic Orban, la propunerea ministrei Muncii, Violeta Alexandru. El fusese numit în funcție în decembrie 2019 pentru un mandat de cinci ani. Țenț venea din sectorul public, deținând experiență ca fost funcțioar al Direcției Generale a Finanțelor Publice Bihor, iar ulterior ca șef al Casei Județene de Pensii Bihor.

Decizia Curții de Apel București:

  • Anulează Decizia nr. 228/27.04.2020 emisă de pârâtul Primul Ministru al României. Dispune repunerea reclamantului în funcţia de demnitate publică, preşedinte cu rang de secretar de stat al Casei Naţionale de Pensii Publice şi preşedinte al Consiliului de Administraţie. Obligă pârâtul Primul Ministru al României la plata sumei de 100 RON către reclamant cu titlu cu cheltuieli de judecată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 17.03.2021.

Laurențiu Țenț a declarat pentru G4Media.ro că motivul pentru care a atacat în instanță demiterea sa din funcție a fost apărarea reputației.

”Am pornit această acțiune pentru a-mi apăra reputația profesională în urma declarațiilor făcute de doamna ministru anul trecut. S-a demonstrat că a fost o problemă personală a dumneaei cu mine. Decizia de demitere nu a avut la bază o motivare care să aibă legătură cu activitatea mea profesională”, a declarat Țenț după decizia Curții de Apel.

Cum a motivat Violeta Alexandru, într-o postare pe Facebook, demiterea lui Laurențiu Țenț în aprilie 2020:

Am cerut revocarea din funcție a Președintelui Casei Naționale de Pensii Publice. Datele obiective îmi indică faptul că nu suntem acolo unde trebuia să fim astăzi în îndeplinirea indicatorilor de performanță. Dincolo de evaluarea mea, mesajele primite, multe, de la pensionari care nu mă cunosc personal și care îmi relatează situații inaceptabile din teren, pentru mine contează mult.

Văd multe măsuri de reformă necesare pentru a ajunge la performanța, posibilă în România, de a soluționa dosarele de pensii în timp și în general de a avea o altă atitudine, respectuoasă față de problemele pensionarilor. Sigur că nu este ușor să gestionezi un sistem care are, într-adevăr, o activitate complexă. Și cu un om ca mine care este foarte exigent.

În funcții publice, mă interesează exclusiv performanța. Da, propunerea de numire din decembrie 2019 a fost a mea dar acest lucru nu înseamnă că de dragul de a mă proteja, nu iau decizii atunci când este cazul. Știu un lucru, se poate face performanță și la casele de pensii. Urmează câteva decizii de management importante.

Laurențiu Țenț a declarat atunci pentru G4Media.ro că nu i s-a oferit nicio explicație pentru demitere și nici nu i s-a reproșat ceva concret, adăugând că gestul vine, probabil, pentru că ”nu a executat toate fanteziile imposibile” ale Violetei Alexandru.

Surse din Ministerul Muncii au susținut atunci că, sub Laurențiu Țenț, ar fi crescut numărul dosarelor care trebuiau rezolvate, dar și numărul solicitărilor de pensii internaționale și al email-urilor de la pensionari care reclamau diverse probleme, lăsate fără răspuns. O altă problemă nerezolvată ar fi softul pentru Casa de Pensii, în cazul căruia contractul de mentenanță ar fi expirat și nu a fost înnoit.

”Aberații. Softul a fost blocat la nivelul ministerului, există o corespondență în acest sens. De asemenea, nu a crescut numărul de dosare. Pot demonstra ambele cu documente”, a precizat atunci Laurențiu Țenț pentru G4Media.ro

”Nu a existat nicio explicație concretă pentru această revocare, nu mi s-a reproșat nimic de către doamna ministru. Am aflat din presă, ieri seară”, a mai spus el.

”Nu am executat toate fanteziile imposibile ale doamnei ministru. Nu am putut să susțin lucruri false, neadevărate pe care ea le-a spus în presă referitor la activitatea Caselor de Pensii. Fake-news-ul cu arhiva este unul dintre acestea. Erau lucruri pe care le furniza publicului fără o consultare prealabilă și care provocau derută”, a mai adăugat Laurențiu Țenț.

Întrebat la ce indicatori de performanță neîndepliniți și la ce situație inacceptabilă se referă Violeta Alexandru în postarea de pe Facebook în care anunță revocarea sa, Țenț a spus că și pentru el este o mirare.

”Referitor la indicatorii de performanță, și pentru mine este o mirare deoarece nu știu la ce indicatori de performanță face referire doamna ministru. Aceștia, în mod normal, ar trebui să fie obiectivi și măsurabili. În ceea ce privește mesajele pensionarilor (pe care Violeta Alexandru spune că le-a primit referitor la activitatea CNPP – n. red.), există un număr de nemulțumiri îndreptățite din partea acestora, dar care nu pot fi rezolvate decât sistemic. Cele mai multe sunt legate de cuantumul mic al pensiilor, dar acest lucru nu ține de Casa de Pensii”, a precizat Țenț.

El a adăugat că a avut discuții cu Violeta Alexandru în legătură cu anumite nemulțumiri, dar a subliniat că a fost vorba de chestiuni uzuale, inerente activității unei instituții publice.

”Nu înțeleg unde este nemulțumirea referitoare la indicatorii măsurabili. Nu au fost întârzieri la plata pensiilor, nu au existat probleme deosebite în această perioadă. Nu știu care este motivația concretă, măsurabilă, și nu știu care sunt faptele la care se face referire”, a mai spus fostul șef al Casei Naționale de Pensii, în aprilie 2020, după demiterea din funcție.

El a precizat că în ultima perioadă, înainte de demitere, a avut o relație tensionată cu Violeta Alexandru din cauza diferenței de viziune asupra a ceea ce se poate și cum se poate face în administrația publică.

”Au fost solicitări care nu puteau fi îndeplinite peste noapte, a aruncat în spațiul public informații care au creat confuzie, a avut o atitudine ostilă față de angajații Caselor Județene de Pensii. Și pe mine mă interesează performanța și asta am încercat în această scurtă perioadă, să îmi fac meseria și să fac performanță”, a adăugat Țenț.

”Aș vrea să mulțumesc colaboratorilor extrem de profesioniști din cadrul Casei Naționale de Pensii și din cadrul Caselor Județene. Voi publica un raport de activitate al acestei perioade cu realizările pe care le-am avut și cu proiectele pe care le-am demarat și care sper din tot sufletul să fie continuate pentru binele pensionarilor”, a conchis el atunci.

Țenț s-a întors la funcția pe care o avea înainte de a fi numit șef la CNPP, aceea de director executiv adjunct la Casa Județeană de Pensii Bihor.

Foto: Laurențiu Țenț / Sursa: Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Bravo, frate! Așa trebuie procedat! Dar liftera?! Ea n-a avut bani de proces, ghinion!

  2. Vezi că poti s-o dai in civil cu decizia asta, și dacă te gândești bine, poți și in penal. Nu e o idee rea, avnd in vedere că toți ăștia au fost sigur asculați. Și dacă se nimerește pe o ascultare, unde punea țara la cale cu alții ca ea, ajunge de la tribunal fix la diicot.

  3. Mi-a plăcut faza cu fanteziile erotice… pardon, imposibile, ale Violetei!
    Pe de alta parte, mie mi se pare cam grav că softul CNPP, de care se tot plângea madam Turcan, a fost blocat la nivelul MMPS, iar această faptă ar merita o plângere penală sau o sesizare din oficiu a Parchetului.
    Oricum, eu mă bucur că vom avea simultan 2 președinți ai CNPP, pentru că astfel se dublează șansele de recalculare a pensiilor publice😅

  4. ” ministrei Muncii”,really?

  5. Iata inca un motiv pentru care ciuma tinea toti sefii pe interimate !! Ciuma stie ca tot ei au facut idiotenia de Codul muncii care apara doar smenari de posturi babane de genul astuia !! Cum o zbarcea , pleca ”saracul”dintr-o funtie de sef , in alta !
    Dar dna Violeta a organizat concurs , sau a numit precum inaintasii ?? Asta ar putea fi o culme a guvernarii 2019-2020 in materie de cretinatate ! Cum ma sa nu stie ministrul muncii cum sa angajaze si sa dea afara -corect- un subaltern, fie si director ?!!

  6. Există o explicație. Cocoș de Metal vs Iepure de Lemn.

  7. Bugetarii sunt veșnici !
    Trebuie schimbat Codul muncii rapid, cum să existe posibilitatea să nu poți demite un director ?
    Pur și simplu nu a livrat „fanteziile” șefului, nu trebuie o motivare pentru asta.
    Genul ăsta de persoane ar trebui să primească interzis la stat, să demonstreze că e performant în privat

  8. Asta nu se încadrează in malpraxis?

    Echivalent gen:

    Merg pt vaccin tetanos si primesc vaccin de rujeolă?

    Adică ce are sula cu prefectura???

    Eu cam așa văd!!!

  9. La nivel de CNPP, nu se cunosc multe lucruri din teritoriu, faceti d lor de acolo de sus, controale inopinate la casele de pensii, sa vedeti ce ” caracatite” sunt acolo, directori si sefi psd ieri pusi pe viață la conducere, sunt ca pe moșia lor, sa vedeti munti de dosare nerezolvate de luni de zile, sa vedeti si sa auziți cum se adresează un functionar, unui pensionar care se intereseaza de dosarul lui nerezolvat.Au păstrat salariați si dupa pensionare cu salarii grase, dar care nu si le justifica, unii plimba hârtii, ca daca ar fi uzati psihic, nu ar mai rămâne după pensionare.Le a oferit sporuri, vaucere de vacanta, sume pt hrana…iar ei, funcționarii rezolva dosare tot pe preferinte.In sistemul public, nepotismul este la el acasa iar angajările sunt facute tot cum se obișnuia in vremurile îndepărtate.Oricum, în sistemul public, din pacate, empatia fata de cel care a muncit o viata, este doar un vis.