G4Media.ro

Lavrov acuză „lumea anglo-saxonă” că orchestrează „ani lungi de confruntare” în Asia,…

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Lavrov acuză „lumea anglo-saxonă” că orchestrează „ani lungi de confruntare” în Asia, prin tratatul AUKUS dintre SUA, Regatul Unit și Australia privind submarinele cu propulsie nucleară  

Rusia a acuzat marţi SUA, Australia şi Regatul Unit că orchestrează „ani de confruntare” în Asia prin lansarea alianţei pentru dotarea cu submarine cu propulsie nucleară intitulată AUKUS, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Lumea anglo-saxonă construieşte structuri de bloc precum AUKUS, avansând infrastructura NATO în Asia şi făcând un pariu serios de ani lungi de confruntare”, a declarat în cadrul unui discurs susţinut la Moscova ministrul afacerilor externe, Serghei Lavrov.

Cunoscut sub acronimul englez AUKUS, acest parteneriat încheiat luni ar urma să-i permită Australiei să-şi înlocuiască flota de submarine cu propulsie diesel prin nave cu propulsie nucleară, mai puţin vizibile şi cu anvergură operaţională mult mai mare.

Această înlocuire se va face iniţial prin achiziţia de nave americane, apoi prin producţia pe teritoriul australian a unui nou tip de submarin, conceput împreună de SUA, Regatul Unit şi Australia.

Deloc suprinzător, şi Beijingul a denunţat această iniţiativă a SUA, Regatului Unit şi Australiei.

„Aceste trei ţări se angajează din ce în ce mai mult pe o cale eronată şi periculoasă, în avantajul exclusiv al intereselor lor geopolitice şi cu un dispreţ total faţă de comunitatea internaţională”, a declarat în faţa presei purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin.

La rândul său, Agenţia Internaţională pentru energie atomică (AIEA) a avertizat marţi asupra riscurilor de proliferare a programului de submarine cu propulsie nucleară anunţat de SUA, Australia şi Regatul Unit.

„În final, Agenţia trebuie să vegheze ca niciun risc de proliferare nucleară să nu emane din acest proiect”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, într-un comunicat. „Obligaţiile legale ale părţilor şi mizele neproliferării sunt primordiale”, a insistat el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. aceeasi retorica si nenea de la chinezi a avut-o … ca si cum alianta dintre 2 dictaturi dornice de sange ar trebui sa linisteasca lumea civilizata

  2. nu vad care e riscul de proliferare ca 3 tari care detin tehnologie nucleara sa colaboreze in domeniul submarinelor nucleare? nu e vorba de crearea de arme nucleare pe care sa le dea altei tari care nu detine astfel de arme, cum e australia. si pana la urma, exista arme nucleare sub control american in belgia sau turcia, care e problema? aaaaa, china nu mai poate sa isi incordeze muschii in pacific?

  3. Mirorlau, miorlau!
    Pai parcă Rusia si China sunt cele mai tari, ce se miorlăie atât?