G4Media.ro

Lavrov admite lovituri ucrainene asupra „bazelor de bombardiere nucleare strategice” ale Rusiei,…

Sursa foto: Aris Messinis / AFP

Lavrov admite lovituri ucrainene asupra „bazelor de bombardiere nucleare strategice” ale Rusiei, folosind „armament furnizat de SUA” / Moscova exclude orice discuţie cu Washingtonul despre reluarea inspectării arsenalelor nucleare

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat luni că Moscova nu va reîncepe discuţiile cu Washingtonul cu privire la reluarea inspecţiilor reciproce asupra arsenalelor nucleare, întrucât Statele Unite furnizează Ucrainei armament cu rază lungă de acţiune care a fost deja folosit împotriva bazelor strategice ruse, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

„Cum să le putem permite americanilor să ne viziteze instalaţiile nucleare (…), dacă ei le furnizează ucrainenilor armament cu rază lungă de acţiune care deja a fost folosit împotriva bazelor noastre strategice, mai ales împotriva bazelor de bombardiere nucleare strategice?”, a spus Lavrov, vorbind prin videoconferinţă la maratonul „Znanie” (Cunoaşterea).

Mai mult, a completat ministrul rus, „pentru pregătirea acestor atacuri, americanii nu doar le-au furnizat arme (ucrainenilor), ci i-au ajutat şi cu informaţii pentru a încerca să lovească obiectivele”.

El a amintit că, în preambulul Tratatului Noul START (sau START III) pentru reducerea arsenalelor nucleare, se menţionează că Rusia şi SUA nu mai sunt state rivale, că între ele există încredere reciprocă şi securitatea este indivizibilă. „Toate acestea au fost călcate în picioare, distruse şi aruncate le gunoi de americani”, a remarcat ministrul rus de externe.

Pe 21 februarie anul acesta, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat suspendarea aplicării de către ţara sa a Tratatului START III. Liderul de la Kremlin a subliniat că „Rusia nu părăseşte, ci doar suspendă” aplicarea tratatului asupra reducerii armamentului strategic ofensiv, care expiră în anul 2026.

Tratatul Noul START, care include în mod precis un sistem de inspecţie a arsenalelor, prevede reducerea cu 30% a numărului de ogive nucleare, până la 1.550 pentru fiecare din cele două părţi. Tratatul plafonează de asemenea la 800 pentru fiecare parte numărul lansatoarelor de rachete balistice intercontinentale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Putler e de vina ca si le-a parcat in Ukraina! Bine le-a facut.