G4Media.ro

Lavrov, după suspendare tratatului INF: Moscova nu intenţionează să participe la o…

sursa: Kremlin.ru

Lavrov, după suspendare tratatului INF: Moscova nu intenţionează să participe la o cursă a înarmărilor care a caracterizat războiul rece

Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a exclus posibilitatea declanşării unui nou război rece, după anunţul de vineri al SUA de retragere din INF (Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, 1987), urmat, sâmbătă, de o decizie similară a Rusiei, transmit, luni, EFE şi Reuters, citate de Agerpres.

Într-un discurs adresat studenţilor de la o universitate din Bişkek, şeful diplomaţiei ruse a estimat că a început o nouă eră, „în care SUA au decis să elimine sistemul de control al armelor, sistemul de limitare al armelor strategice ofensive”, şi a apreciat că acest fapt este unul „trist”.

Serghei Lavrov a adăugat că Moscova nu intenţionează să participe la o cursă a înarmărilor „care a caracterizat războiul rece”, dar va „reacţiona la ameninţările” care ar putea apărea în urma ieşirii SUA din INF „prin metode tehnico-militare”. Cu toate acestea, oficialul rus a subliniat că Rusia nu închide uşa negocierilor viitoare şi că toate iniţiativele din domeniul controlului armelor „se află încă pe masă”.

„Dar nu vom alerga după partenerii noştri occidentali, pentru a le reaminti”, a ţinut el să precizeze.

La 1 februarie, SUA au anunţat retragerea unilaterală din INF, reproşând Rusiei că încalcă acest acord încheiat în 1987, iar Rusia a răspuns la 2 februarie, adoptând o decizie similară.

Preşedintele rus Vladimir Putin a exclus posibilitatea ca ţara sa să se lase antrenată într-o cursă a înarmării costisitoare cu Statele Unite, dar a autorizat dezvoltarea de arme care au fost interzise până acum de acordul din 1987, considerat unul dintre pilonii securităţii strategice mondiale.

Teoretic, atât SUA, cât şi Rusia pot încă salva INF, deoarece procesul de retragere completă va dura şase luni, însă liderul rus a anunţat sâmbătă că nu va începe negocierile cu SUA până când nu va constata că omologul său este pregătit „să poarte un dialog consistent şi în condiţii de egalitate”.

Citește și

Ce s-ar putea întâmpla odată cu retragerea Statelor Unite si a Rusiei din tratatul INF privind forţele nucleare? Scenarii de lucru

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Pe Rusi nu-i intereseaza un nou razboi rece (pe primul l-au pierdut deja, si nu doresc sa repete experienta). Ei sunt ocupati acum cu razboiul Maskirovka. Se potriveste mai bine catacterului lor.