G4Media.ro

Le Figaro: Dragnea conduce țara în funcție de agenda lui judiciară – el…

Le Figaro: Dragnea conduce țara în funcție de agenda lui judiciară – el ordonă și partidul execută, iar Bucureștiul se supune / Viitoarea arhitectură politică a României depinde în mare măsură de rezultatul bătăliei între PSD și magistrați

Urmașul Partidului Comunist, PSD a domnit aproape continuu în România. Actualul său șef, Liviu Dragnea, conduce țara în funcție de agenda lui judiciară. El ordonă și partidul, într-o disciplină stalinistă, execută. Iar Bucureștiul, care va asigura președinția Uniunii Europene de la 1 ianuarie, se supune, scrie cotidianul francez Le Figaro într-un articol semnat de Thierry Portes și Paul Cozighian și intitulat „România, țara unui singur partid“.

Autorii menționează că totul a început și a continuat cu Ion Iliescu, cel care a făcut să cadă regimul lui Ceaușescu în 1989, iar apoi a deținut puterea pentru un deceniu, și care a dat României o instituție ce încă o ține ancorată în trecutul comunist, mai mult decât pe vecinii săi din Europa de Est: PSD, sub diferitele sale denumiri de până acum.

Potrivit articolului, PSD, care nu a fost total în afara puterii decât 4 ani (1996-2000), este construit pe modelul partidelor leniniste de altădată, cu o disciplină care le permite liderilor săi să-și impună punctele de vedere mai întâi în rândul camarazilor lor, apoi în societate și în stat.

„Victoria sa la ultimele alegeri legislative din decembrie 2016 îi acordă, în regimul parlamentar românesc, aproape toate puterile până la viitorul scrutin legislativ, prevăzut în 2020. Însă, de 22 de luni, o mare parte a opiniei publice, reunită în manifestații adesea de amploare, critică acest PSD care subminează sistemul judiciar și îl acuză pe președintele său, Liviu Dragnea, că este la originea atacurilor împotriva magistraților care îl anchetează în mai multe dosare“, notează publicația.

În articolul din Le Figaro se mai menționează că, în timp ce șeful său ar putea ajunge în închisoare până la finalul mandatului, PSD riscă să fie într-o situație foarte proastă la alegerile din 2020.

Autorii comentează că în România se dă o luptă care s-a transformat într-un conflict personal între Liviu Dragnea și o instituție judiciară care a început urmărirea sa penală în trei dosare, fiind deja condamnat definitiv în primul dosar, iar în al doilea procesul fiind în faza recursului final.

În ceea ce privește partidele de dreapta, se spune despre acestea că în 1996, atunci când s-a produs alternanța la putere, au eșuat complet în economie, în domeniul social, dar și cel politic, astfel că, revenit la putere și legitimat de opoziție, PSD și-a pus oamenii în toate eșaloanele statului și în fruntea companiilor privatizate. Ani la rând, se arată în articol, miniștrii PSD au realizat programele susținute de baronii locali, legați de întreprinzătorii locali, ”în vechea logică comunistă”.

Ziarul descrie sistemul în care toate structurile locale sunt populate cu obedienții partidului, iar electoratul captiv al PSD, la origine rural și în vârstă, a câștigat încetul cu încetul orașele, ajungând până în București.

„În mod evident, legăturile între lumea politică și cea a afacerilor explică faptul că PSD, care a fost la putere mai mult decât toate celelalte partide, este cel mai atins de anchetele anticorupție. Prin urmare, viitoarea arhitectură politică a României depinde în mare măsură de rezultatul bătăliei între acest partid și procurori și judecători. Dincolo de PSD, este un întreg sistem cu ramificații în aproape toate formațiunile, care încearcă să scape din ghearele justiției“, este concluzia autorilor articolului.

Aceștia subliniază că, astăzi, conducerea acestui partid, reunită în jurul șefului său, impune opțiunile țării, în pofida opoziției președintelui de dreapta și a străzii, precum și a numeroaselor critici ale Uniunii Europene, a cărei președinție, „în mod ironic”, o va prelua România la 1 ianuarie.

„Insensibil la toate aceste critici, Liviu Dragnea, în biroul său de președinte al Camerei Deputaților, îi reunește în fiecare săptămână pe membrii influenți ai partidului său și pe miniștrii lor pentru a fixa agenda săptămânii următoare. În acest cenaclu sunt stabilite proiectele de lege, sunt decise excluderile și remanierile”, mai scrie Le Figaro, care amintește că „Liviu Dragnea a schimbat de două ori premierul și a înlocuit mai mult de 70 de miniștri de care începuse să se îndoiască“.

Citește aici articolul semnat de Thierry Portes și Paul Cozighian

Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Tous les moments courent! Notre poule dans votre cour!

  2. Tulburatoare concluzia ce se degaja din acest articol !
    Dupa 30 de ani de democratie ne-am intors dpdv politic aproape de unde am plecat !
    PS. Cu precizarea ca am debutat in democratie cu un fost comunist filorus”sarac dar cinstit” care este cercetat pt infractiuni grave (neeconomice si care nu au legatura cu coruptia) si incheiem cu un dictator in devenire, bogat si cercetat pt infractiuni ce au legatura cu coruptia care conduce o tara membra UE si NATO !

    PS. Ce rusine !

    • CIOCOII VECHI SI NOI! Scarba de iliescu e ciocoiul vechi, comunist de omenie, care tine fraiele puterii si ale tarii, sa nu cumva s-o luam spre democratie, iar porkarul ciocoi nou, draknea penalul! Asta e configuratia actuala, iar articolul cat si analiza sunt extraordinare, pentru ca trebuie sa intelegem foarte clar si toti din tara asta cine sunt ei, acesti CIOCOI VECHI SI NOI! Cum luptam impotriva lor? Sincera sa fiu, tinand cont de cum s-au derulat lucrurile, in 2017 ar fi fost esential acel referendum pe justitie, dar vorba aceea veche nu e din senin : „Da-mi, Doamne, mintea romanului de pe urma”!

  3. Și totuși, ce stil și eleganta în articolul! Nu vi s-a urat de caftangii nostri?

  4. În acest articol este definit clar pesedismul. Îl vom scoate din creierele tâmpiților.?

  5. Dat fiind faptul ca exista decat un singur partid, cine cucereste PSD, cucereste Romania.

  6. Somnul ratiunii naste monștri
    ABSOLUT toate comentariile care se fac ignora voit un lucru
    UNDE a fost occidentul atoatestiutor când sute de mii de români au fost deținuți politici si au murit in pușcăriile comuniste în România între 23.08.1944 si 22.12.1989 ???
    Abuzurile= inegalitățile făcute de așa zisa justitie ROMÂNĂ și de serviciile secrete ROMÂNEȘTI sub îndrumarea și oblăduirea directă a lui traian băsescu și a lui k.w.iohanis nu deranjează deloc occidentul…important este ca ROMANIA SA RAMANA DOAR O TARA DE DE CONSUM SI FURNIZOARE DE MATERII PRIME IEFTINE PENTRU OCCIDENT…ROMANIA SA RAMANA VESNIC O COLONIE…
    AJUNGE …ROMÂNIA ESTE STAT SUVERAN SI NU PRIMESTE ORDINE DE LA NIMENI…NICI DE LA U.E. …NICI DE LA N.A.T.O.

    • Adevarat. Romania nu primeste ordine de la nimeni. Primeste ordine doar de la Dragnea, noul Ceausescu.

  7. Nu, nu este ”uriașul partid”. Cu trei milioane de voturi nu poți afirma că este un „Uriaș”. Este puternic pentru că în România conștiința civică este extrem de slabă ca să nu mai vorbesc de cultura politică. PSD nu are nici o cultură politică. Din acest punct de vedere sunt niște analfabeți. De cultură generală nici nu îndrăznesc să amintesc. În România nu se votează politic sau ideologic. Nici votanții PSD nu votează politic sau ideologic. Singurii votanți care își exprima adeziunea politic sunt votații PNL. De aceea PNL nu va avea niciodată mai mult de 15/17 %. Dar sunt permanenți. Vreți schimbare mergeți la vot. Chiar pentru PSD dar să aibă cu adevărat 40%.

    • Ioane, ai drerptul la opinie, desigur, dar ferestete de a spune prostii. Ca o prostie spusa anuleaza chiar si o idee buna. Ce inseamna „nicio cultura politica”? Apoi, la mintea ta, cine a votat cu PSD-ul e musai analfabet? Nu e nevoie de raspusuri. E nevoie de plecare la culcare. Mintea-ti trebuie odihnita. Pa !