G4Media.ro

Le Figaro: Sfârșitul lamentabil al mandatului lui Klaus Iohannis / Criticii săi…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Le Figaro: Sfârșitul lamentabil al mandatului lui Klaus Iohannis / Criticii săi îl numesc ”un rege leneș”

Președintele în exercițiu, al cărui mandat a fost prelungit după anularea alegerilor care trebuiau să-i desemneze succesorul, este considerat responsabil pentru criza politică, scriu jurnaliștii Paul Cozighian și Cyrille Louis, într-o analiză publicată vineri de Le Figaro.

Redăm mai jos textul integral:

Pe zidul împrejmuitor al Palatului Prezidențial din România a apărut duminică o inscripție cu vopsea albastră: „Trădător, pleacă!”, adresată președintelui Klaus Iohannis, pe care mulți îl consideră vinovat de criza politică în desfășurare. Pe 6 decembrie, justiția a invocat suspiciuni de ingerință rusă pentru a anula în ultimul moment turul doi al alegerilor prezidențiale, riscând să arunce țara în necunoscut.

Organizarea unui nou scrutin a fost amânată, astfel că președintele în exercițiu rămâne în funcție și l-a reconfirmat recent pe liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, în funcția de prim-ministru. „România este condusă de un președinte ilegitim care și-a prelungit mandatul pe termen nelimitat, din proprie inițiativă, ca un dictator african”, a declarat furios Sebastian Zachmann, editorialist politic la Prima TV.

Cu trei săptămâni înainte, cu ocazia Zilei Naționale, Klaus Iohannis le-a adresat compatrioților un mesaj de penitență: „Vă cer iertare, pentru că de-a lungul anilor am luat decizii care v-au nemulțumit și pe care, cel mai probabil, nu le-am explicat suficient”, a spus el.

Prin plasarea candidatului de extremă dreapta Călin Georgescu pe primul loc în turul întâi al prezidențialelor, alegătorii români au transmis liderilor lor un mesaj lipsit de ambiguitate. Dar, potrivit Silviei Marton, profesor de Științe Politice la Universitatea din București, „mea culpa președintelui Iohannis a venit prea târziu pentru a-l exonera de responsabilitatea sa politică și morală într-o criză atât de gravă”.

Un „rege leneș”

le figaro
Sursa Foto: Le Figaro

La 65 de ani, al șaselea președinte al României își încheie cel de-al doilea mandat disprețuit de compatrioții săi, dar apreciat de omologii săi europeni. Văzut din București, fostul profesor de fizică este considerat atât de distant încât criticii săi îl numesc „un rege leneș”, acuzându-l că petrece mai mult timp în orașul natal Sibiu sau în deplasări costisitoare în străinătate decât la biroul prezidențial.

La Bruxelles, însă, colegii săi șefi de stat și de guvern îi apreciază fiabilitatea în vremuri grele. „În ciuda multiplelor crize din ultimii ani, s-a menținut clar în angajamentul său european și a făcut eforturi pentru a asigura stabilitatea țării sale”, a declarat un diplomat european. „Din păcate, nu același lucru se poate spune despre Viktor Orban sau chiar despre liderii polonezi, care, spre deosebire de cei români, au permis fermierilor lor să blocheze importurile de cereale ucrainene la granițe…”

Intrat în politică la sfârșitul anilor ’90, Klaus Iohannis s-a remarcat mai întâi prin câștigarea primăriei Sibiului pentru un mic partid reprezentând minoritatea germană. Abia după ce a revitalizat turismul în acest oraș transilvănean, în urma celui de-al treilea mandat de primar, a început să aspire la un rol național.

În 2009 și 2013, a fost considerat pentru funcția de prim-ministru sub președintele conservator Traian Băsescu. Deși a fost respins, Iohannis a perseverat, devenind succesorul lui Băsescu în 2014 sub sigla Partidului Național Liberal, o formațiune de dreapta care, alături de social-democrați, domină viața politică românească de la căderea comunismului în decembrie 1989.

O furie mocnită

Raluca Pantazi, redactor-șef al site-ului Edupedu.ro, reamintește că Iohannis declarase educația prioritatea mandatului său. „Cine vă poate ierta, domnule președinte, că ați lăsat un sfert de milion de copii în afara școlii?”, întreabă ea într-un editorial recent, criticând: „Banca Mondială a anunțat săptămâna aceasta că 250.000 de elevi între 6 și 14 ani au abandonat școala, cu 150.000 mai mulți decât înainte de mandatul dumneavoastră”.

Sub cele două mandate ale lui Klaus Iohannis, conchide ea, „școlile publice au înregistrat cel mai mare declin la toate testele și analizele internaționale”.

Această pasivitate a președintelui, tot mai evidentă pe măsură ce tensiunile internaționale au crescut, a alimentat o furie mocnită în rândul opiniei publice românești.

„Acest lucru este valabil mai ales de la pandemie încoace”, deplânge Silvia Marton. „Președintele, care are responsabilitatea de a comunica politicile implementate sub autoritatea sa, a rămas tăcut zile întregi când, în februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina. Iar când un extremist a ajuns surprinzător în turul doi al prezidențialelor, s-a limitat la scuze ciudat de narcisiste.”

„Probabil că s-a lăsat izolat în turnul său de fildeș”, admite un diplomat european, care consideră totuși că unele critici aduse președintelui sunt exagerate. În prima linie atunci când a fost vorba de sprijinirea Ucrainei, Klaus Iohannis a trebuit, în același timp, să se apere atât de reproșuri legitime, cât și de campanii de dezinformare rusești.

Primăvara trecută, a făcut o greșeală strategică surprinzătoare, candidând pentru funcția de secretar general al NATO, deși candidatura fostului prim-ministru olandez, Mark Rutte, fusese deja validată de statele membre. Cu zece zile în urmă, în cadrul unei reuniuni organizate la Bruxelles, numele său a fost eliminat de pe lista șefilor de stat invitați să se întâlnească cu noul lider al alianței transatlantice.

O excludere pe care unii observatori români o interpretează ca pe un semn de neîncredere. Sorin Ioniță, de la Expert Forum, consideră că România este „pusă în carantină” de la anularea turului doi al alegerilor prezidențiale. Dovezile privind o ingerință externă suficient de serioasă pentru a justifica o decizie atât de gravă par să fi fost considerate insuficiente de unele guverne occidentale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

44 comentarii

  1. Avem oameni care confunda libertatea de exprimare cu nesimtirea! In urma cu doua zile un utilizator scria ‘Muhanis’. Cred ca acel utilizator este superficial! Nu stiu daca si rau intentionat dar cred ca nu ar folosi acelasi cuvant zeflemisitor daca l-ar vedea pe Presedinte!
    Sunt intrebari pe care ni le putem pune ca sa intelegem nu doar clasa politica! Sunt universale! Spre exemplu: ‘de ce’, ‘ce variante avea’, ‘se putea altfel’, ‘cum au procedat ceilalti’, ‘ce a facut bine’, ‘ce a facut rau’, ‘este bine intentionat’?, sunt cateva din intrebarile pe care mi le pun cand vreau sa inteleg un lucru. Si nu inteleg imediat. Las un timp. Apoi ma gandesc iar. Si la un moment dat, inteleg.
    Reformele adevarate se vad greu. Pentru ca ia timp sa construiesti. Iti trebuie mai mult curaj sa darami o casa veche si sa torni o fundatie solida, noua! Decat sa faci un gard frumos si sa vorbesti public doar despre planuri. A face vs a te preface!

    • Corect, iar ceea ce A FACUT vorbeste prea puternic in locul lui, cifrele nu mint, la care adaugam aroganta si dispretul fata de poporul roman. Ce e incorect aici si de ce e nevoie de boti rusnaci ca tine ca sa ne „deschida” ochii?

    • Bre Das Swartzenwald, daca dupa un deceniu de nimic subtil, constructiv, ăsta iti e kilometrul de opinie, ca KWI ar fi vreo capodopera a românismului, da, ai dreptate. Adica dupa cum spui, in postaceala-ți, ia-ți o pauza lungă, dar lungă, ca sa reflectezi si nu mai scrii. Se vede ca nu ai avut timp sa-ti sedimentezi cerneala-n pix.

    • “ Si nu inteleg imediat. Las un timp. Apoi ma gandesc iar. Si la un moment dat, inteleg. “
      Ce ai inteles din numirile facute la educatie si justitie? Ce reforme au fost facute in ultimii 10 ani? 🙂

    • “ Si nu inteleg imediat. Las un timp. Apoi ma gandesc iar. Si la un moment dat, inteleg. “
      Ce ai inteles din numirile facute la educatie si justitie? Ce reforme au fost facute in ultimii 10 ani? 🙂

    • VarfulCuBor, cand spui ‘nimic subtil, constructiv’ te referi la 9500 companii germane din Romania? La volumul comertului de 37 mld. € (2022)? Poate ca nu la asta te referi, si crezi, asa cum un ‘patriot’ mi-a spus cand asteptam la rand sa imi inmatriculez masina. ‘Ne-au furat tara nemtii!’, zicea el. ‘Au furat? Cum? Cand ma duc la Lidl si platesc 200 lei pe doua pungi de mancare pentru care ma simt vinovat ca platesc asa putin si primesc asa mult? Erau pana nu demult angro-uri in care vindeau diferite nationalitati (nu le dau numele) unde vedeam un pret afisat de 10 lei pentru o jucarie de plus. Cand mergeam sa o cumpar imi cereau 30 lei. Nu ma simteam bine sa mi se ceara mai mult decat era afisat. Dar acum ne-au furat tara nemtii.’ i-am zis.
      Cred ca tot acum 2 zile un utilizator scria la articolul despre biserica, ca e tragic nivelul de analfabetism functional la care a ajuns societatea romaneasca. Dar ce conteaza? Sa ascultam manele fara mesaj! In clipurile lor banii doar sunt. Apar din like-uri, cantat, dansat dar niciodata din munca! Sunt patriot?

    • Ciolache Dulape Bolojescu, la Educatie iti spun ca nu stiu cine a fost numit. La Justitie am citit stiri (si pozitive si negative); e un avocat introvertit cunoscator al legilor! Sa-i dam o sansa! Poate vei spune ca ai fi numit altfel, dar vezi mai sus legat de intrebarile pe care mi le pun: ‘de ce’, ‘ce variante avea’, ‘se putea altfel’, ‘cum au procedat ceilalti’, ‘ce a facut bine’, ‘ce a facut rau’, ‘este bine intentionat’?

    • Ciolache Dulape Bolojescu, despre ce reforme au fost facute in ultimii 10 ani: o sa-ti spun ceva despre parcurile nou construite din orase. Iarba se vede frumos si corelat la reforme, aici vorbim despre civilizatia adusa in politica! Aminteste-ti ca nu aveam civilizatie pana acum 10 ani. Dar oamenii vor intreba: unde sunt pomii, copacii? Un parc fara asa ceva nu e parc! Vezi stejarii nou plantati? Sunt peste tot! Da-le timp sa creasca, ai rabdare si copiii tai se vor plimba printre ei!

    • Petru, dupa nume si ce ai comentat pana acum, nu cumva esti tu bot rusnac? 😅 Intreb, iti dai seama, nu e ca si cum te acuz!

    • Nu-i lua apărarea dulapului. Nu a apărat-o pe Kovesi, a preferat să fie comod… A distrus alianța de dreapta, a dus liberalii la un partid de marionetă, a prefer Să călătorească elegant, și nu cu rost, ci în țări în care nu avem ambasador… , un stricăcios decât leneș, așa l-aș caracteriza!

    • Petrica, nici eu n-am inteles de ce n-a aparat-o pe Kovesi… pentru ca am respect pentru d-na Kovesi si institutia pe care a lasat-o mostenire!

    • Valentin Das, institutia pe care a lasat-o mostenire dna. Kovesi s-a dus pe apa Sambetei sub tutela lui Werner, tocmai datorita numirii de catre acesta la varful DNA, in functia de procuror sef, a unor personaje cel putin dubioase. In rest, gargara multa si fapte putine, cam asta il caracterizeaza pe dl. Werner. Daca iti fac o lista cu toate legile pe care le putea intoarce in parlament si n-a facut-o, legi care au starnit societatea civila, imi pierd 1 ora degeaba din viata. Werner, ca si multi alti politicieni din psdnl, e omul serviciilor, ele l-au propulsat in viata politicia, ele i-au spus si sa stea cuminte cand L. Orban a preluat presedintia PNL si tot ele i-au dictat si miscarile politice care le-a facut, miscari politice care nu au avut vreun alt scop in afara de acela de a asigura mai mult control (asupra orice).

  2. Avem oameni care confunda libertatea de exprimare cu nesimtirea! In urma cu doua zile un utilizator scria ‘Muhanis’. Cred ca acel utilizator este superficial! Nu stiu daca si rau intentionat dar cred ca nu ar folosi acelasi cuvant zeflemisitor daca l-ar vedea pe Presedinte!
    Sunt intrebari pe care ni le putem pune ca sa intelegem nu doar clasa politica! Sunt universale! Spre exemplu: ‘de ce’, ‘ce variante avea’, ‘se putea altfel’, ‘cum au procedat ceilalti’, ‘ce a facut bine’, ‘ce a facut rau’, ‘este bine intentionat’?, sunt cateva din intrebarile pe care mi le pun cand vreau sa inteleg un lucru. Si nu inteleg imediat. Las un timp. Apoi ma gandesc iar. Si la un moment dat, inteleg.
    Reformele adevarate se vad greu. Pentru ca ia timp sa construiesti. Iti trebuie mai mult curaj sa darami o casa veche si sa torni o fundatie solida, noua! Decat sa faci un gard frumos si sa vorbesti public doar despre planuri. A face vs a te preface!

    • Bre preopinent, nimic din ceea ce afirmi NU INTRA IN ATRIBUTIILE PRESEDINTELUI ROMANIEI. ABSOLUT NIMIC. Maestrul Presedinte, nu a explicat nimic din ceea „ce a facut”, caci nu a facut,iar pentru spanacul de deceniu „pentru care wow! a ținut carma Vest”, ca unic carmaci, bravo, poporul roman ii face cadou, de cand nu va mai fi”presedinte”, un viloi de 9 milioane de euro, cu costuri de exploatare de 140.000 euro pe an , plus reparatii,plus indemnizatii,SPP pana va pleca spre alta planeta. Stie careva ce a facut Romania pentru Ucraina? Politica externa a Romaniei a fost utila in primul rand ei, Romaniei, in toate organismele din care face parte? E Romania vreun partener serios pentru tarile din jur? Aceasta ceata a prezentului si halaimasul in care, vad ca iata apar sonete nimikului, i se datoreaza. Imi pare rau ca contest rezultatele unui Mare Om, Mare Profesor care a facut ca judetul Sibiu sa fie Steaua Mondiala a Fizicii Aplicate, Primul centrul Galactic al invatamantului de cercetare in fizica. Ce fumati fratilor?

    • VarfuCuBor, dar ce ai vrea, sa i se dea o garsoniera in Drumul Taberei? Nu crezi ca un lider al tarii merita ce e mai bun dupa ce si-a incheiat mandatul? O alternativa poate fi: sa se renunte complet la conducatori si fiecare sa faca lucrurile bune pentru el si mediul sau, legal si moral, sa ia cele mai bune decizii singur! Dar povara alegerii e sfasietoare, o povara si binele si raul exista in natura umana! Nu cred ca putem (inca) schimba natura umana asa ca avem nevoie de institutii checks and balance!
      VarfulCuBor, poate esti mai bine informat in politica decat mine! Recunosc, citesc rar stirile dar in ultima vreme nu am avut liniste si am postat frecvent aici din cauza ca mi-e teama de pericolul rusesc! Dar am scris despre asta in alte comentarii! Asa ca poate tu ai nelamuriri punctuale si desigur, poti avea dreptate in unele aspecte!

  3. cred ca articolul a spus tot despre marle rege lenes!

  4. Chiar dacă mandatul i-a fost prelungit de CCR în mod ilegal,președintele Johannis tot va ieși în scurt timp din istorie în mod rușinos,trist.A fost un președinte de decor, cel mai slab de până acum din istoria României,fâcând abstracție de Ion Iliescu.

  5. Mi se pare exagerat ! Klaus a asigurat o stabilitate nemaintalnita in Romania dupa Revolutie ! Asta se vede foarte bine in cifrele economiei. Si toate astea in conditiile in care PSD a fost votat la greu de poporul roman, inca de la inceputul domniei lui Klaus. Dupa Ciolos, un prim ministru foarte bun, s-a dorit Firea la primaria Bucuresti si Dragnea ca prim ministru. Eu apreciez ca pozitiva perioada lui Klaus Iohannis si benefica pentru tara.

    • Esti ironic, nu?! Ne imprumutam la cele mai mari dobanzi din ultimii 20 de ani, avem datoria publica de 8% din PIB, justitia e pe butuci si actioneaza doar la ordin, main stream media e cumparata in proportie de 90%, ce ra hat vezi asa benefic?

  6. IonG, cum sa vorbesti despre Klaus Iohannis si Dacian Ciolos in acelasi comentariu? Si sa arati lucrurile bune?
    Nu e la moda!

  7. Problema este ca stabilitatea s=a creat cu partide nereformate, cu lideri incompetenți sau inadecvati cu o creștere economică bazată numai pe consum și finanțată din împrumuturi externe, cu distribuirea inegală a PIB și adâncimea sărăciei și corupției.

    • Stabilitate în stagnare. A avut ocazia sa scoată definitiv psd din ecuația puterii, și nu a făcut-o pentru ca l-ar fi scos din starea de confort. Deși ajunsese acolo tocmai pentru că asta promisese. Ca intrăm in sfârșit, pe un drum, altul decât cel trasat de urmașii pcr&Secu. Asta a fost marea trădare. E drept, soft, dar cu atât mai parșivă. Tot așa, cum zic unii, iohannis ne-a adus chipurile, un plus, ne-au adus și comuniștii creștere economică 1989 fata de 1946 (față de 1944, 45 e deja discutabil dacă te uiți in indicatorii standard.)

  8. Asta a sancționat România la vot, inclusiv un președinte cu viziuni de nabab și rupt de poporul de rând.

  9. @Valentin Das întrebare ești sănătos la cerebel?

    • Coruptia lui Ciordacu, de ce? Daca ti-as spune ca sunt nesanatos, ai crede ca ideile tale sunt in continuare corecte?

  10. Ciudat. Criticat poate dar detestat cu siguranță NU ! I se impută nerealizarea uunor sarcini ce PARȚIN DE GUVERN și sub nici o formă de administrația prezidențială. Din păcate unii ziariști aflați sub încă sub zodia TĂTUCULUI SUPREM așteaptă ca președintele să le facă pe toate.
    În fapt Johannis a strălucit în politica externă și a redat României o imagine de sobrietate și resposabilitate. Pentru unii rânjetul moscovit al lui Ilieiscu și limba de lemn sau aparițiile seară de seară ale lui Băsescu la știri însemna că se ”lucrează”. Uită că mare parte dn atribuțiile președintelui au fost luate în vremea lui Dragnea. Culmea marii ziariști sunt mai degrabă interesați dacă președintele a plecat cu barca sau avionul spre America de Sud, etc
    Din câte cunoaștem nici Macron nu este cel mai iubit francez.

    • Moromete, numirea sefilor la parchetele principale e una din atributiile lui … vrei sa vedem cum sta DNA acum, dupa ce el i-a numit pe toti sefii DNA de dupa Kovesi?!

      Retrimiterea legilor in parlament sta in apanajul presedintelui? A trimis legea evazionistilor inapoi?! Nicidecum. E doar 1 exemplu de lege, pe care domnul Werner ori a scapat-o voit, ori era plecat in concediu si n-a stiut. Mai sunt multe altele la care a „absentat”.

      Dar cel mai mult doare, faptul ca ne-a mintit. Si-a cladit intreaga campanie pe un mesaj puternic anti-psd, pentru ca pe urma sa scoata usr de la guvernare si sa aduca mult dorita, de toti coruptii ravnita, impreunare a psd cu pnl. Daca e ceva ce-l caracterizeaza pe acest fost presedinte e lipsa de sinceritate, lipsa de transparenta, lipsa de comunicare. Dar hai, ca probabil te-am plictisit deja cu aceste minuscule probleme, pana la urma avem stabilitate politica, nu? Da, uite ce bine ne merge si cu asta, cand datoria publica e 8% din PIB, iar tara se imprumuta la cele mai mari dobanzi din ultimii 20 de ani. Totul datorita stabilitatii politice pe care el a zamislit-o!

  11. Un pr@vincial lacom si pr@st.

  12. Un pr@vincial lacom si pr@st.

  13. A încălcat Constituția, a imixtionat în activitatea PNL, a fost creierul puciurilor din partid care a schimbat peste noapte conducerea legitima a partidului cu risipitorul Catu și apoi cu dl.Ciuca, a pus partidul în brațele PSD și l=a adus la un scor parlamentar cu 8 procente mai jos fata de 2020, când era condus de dl.Orban.

  14. Dar eu cred ca a fost șantaja cu suspendarea din funcție în cel de=al doilea mandat, pe modelul Traian Băsescu în 2012, lucru confirmat și de Florin Catu și a cedat șantajului, devenind președintele captiv al coaliției PSD =PNL.De aceea a dispărut din viața publică și a lăsat țara la mâna lui Nicu și Marcel.

    • Andrew Brandon, ne place sa credem ca daca am am fi fost noi, am fi procedat altfel, mai bine! Adevarul este ca in orice organizatie, cultura si procesele de lucru dicteaza. Oricat ar vrea o persoana, fie si Presedintele Romaniei, nu poate schimba asa usor o cultura de zeci de ani. Sansele sunt impotriva sa! Sa ne amintim ca am avut influenta turceasca si ruseasca in Romania! Crezi ca peste noapte vom deveni punctuali ca nemtii sau inovatori ca americanii? Sa fim putin realisti, ne comparam cu popoare care au purtat razboaie in care au invatat soldatii sa se bazeze unul pe celalalt si au transmis acest sentiment copiilor? Vei vedea ca in tarile vestice, locuitorii se bazeaza cel mai mult pe ai lor! La noi nu era cumva invers? Ne bazam mai mult pe straini! Si stii de ce? Pentru ca la poporul turcic sau rus, increderea e zero in aproapele! Dar chiar si asa, dupa 35 ani, am ajuns la un nivel la care, chiar si fara razboaie purtate, am inceput sa avem mai multa incredere unul in celalalt. Si aici vad avansul din ultimii 10 ani. Oricat ti s-ar parea de neverosimil acum, o sa vezi ca imi vei da dreptate cand vei avea urmatoarea interactiune comerciala cu un alt roman: ai mai multa incredere in el!
      Si ca sa revin la ideea ta, e posibil sa fi fost amenintat de ecuatia parlamentara unde majoritatea dicteaza. Ce faci atunci? Te consideri de neatins dar la primul vot esti destituit sau lucrezi din interior, calm si cu tact, ca sa produci schimbarea?

    • As vrea sa vad un exemplu al „lucratului din interior, calm si cu tact, ca sa produca schimbarea” te rog!

      „Dar chiar si asa, dupa 35 ani, am ajuns la un nivel la care, chiar si fara razboaie purtate, am inceput sa avem mai multa incredere unul in celalalt.” –> Da, s-a vazut la alegerile prezidentiale increderea asta, cand cei care au votat CG au refuzat sa spuna cu cine au votat la exit poll, unii de frica, altii de rusine, altii de al dra.cu ce sunt. Da, avem incredere unii in altii.

  15. *șantajat

  16. Au apărut apărători plătiți ai lui Iohannis și Ciolacu, sub mai multe nume de user.

  17. Alin, pornesti de la premisa ‘secu’ si nu mai esti atent la dovezi!
    Vezi PIB 2014 200 mld.€ vs PIB 2024 350 mld.€. Vedem o crestere de 75% in ultimii 10 ani! Vei spune: ‘Dar ce ne trebuie noua bani? nu vezi ca avem datorie 8% din PIB?’ Probabil te plangi si de banci si de industrie! Nu vrei tu sa traiesti intr-o casuta in copac asa ca Walden?
    Dar e la moda sa criticam! Succes in viitoarele analize-ti ‘critice’ dar lipsite de fond! Critica si nu oferi solutii, chiar la tine la munca pe care o faci! O sa ajungi departe!

  18. România încheie 2024 cu un PIB de 350 mld. euro, dar cu o creştere reală modestă, de numai 1,2%, ba chiar 1%. Creștere economică bazată pe consum, pe datorie, după care va veni și nota de plată: creșterea TVA etc.
    O creștere economică mică și profund nesănătoasă. Fără investiții în afară de fonduri europene, fără producție internă, fără exporturi care să aducă plusvaloare consistentă. Nu producem mai nimic, nu exportăm mai nimic (preponderent materii prime din care alții fac plusvaloare). Jalnică guvernare, numai minciuni și atât!

  19. Andi, de acord cu ce zici! Mai putin partea cu ‘jalnica guvernare, numai minciuni si atat!’ Sigur ca e usor sa aruncam vina doar pe clasa politica dar sa nu uitam ca fiecare e responsabil de ce face! Adica vrei productie? Construieste o fabrica! Vrei succes? O firma de software!
    Vrei agricultura? Ia fonduri dar nu te plange ca nu-ti ajung banii! Asa e agricultura! Incearca sa faci paine din grau in loc sa-l exporti brut!
    Dar nu e treaba statului! Achitam taxele cuvenite si ne cerem drepturile (justitie buna, scoli pentru copii, spitale pentru bolnavi, parcuri si autostrazi)!
    Stiu, o sa fii nemultumit dar sunt cateva rezultate care se vad (vezi noua autostrada de 74km Moldova, vezi investitii de 500 mil.€ in Portul Constanta).
    Mergi pe cercetare? Mergi singur sau cu colegii tai. Nu astepta de la nimeni! Altfel daca astepti de la cineva, risti sa fii dezamagit!

  20. Investițiile din fonduri europene nici nu are rost să fie amintite. Guvernul nu are nici nici un merit pentru niște bani pe care îi așteaptă cu mâna întinsă și cu căciula în mână. Unde sunt investițiile din banii țării? Zero, nu există. Au ajuns persoane fizice să construiască un spital din donații pentru că statul nu are bani pentru așa ceva. De ce nu-i are? Pentru că îi fură clasa politică deturnându-i în propriile buzunare prin miile de contracte cu statul. S-a vorbit despre un politician care avea peste 1200 de contracte cu statul.
    Cine își mai deschide o afacere într-un mediu profund ostil, imprevizibil, cu legislație în permanentă schimbare, cu controale menite să-i facă să renunțe la ea dacă nu dă permanent șpagă? Asta în timp ce marii afaceriști fac evaziune fiscală la greu și sunt absolviți de datorii. Se închid mii de afaceri anual din aceste motive.
    Îmi mențin convingerea: jalnică guvernare, numai minciuni, hoție și corupție, atât!