Le Figaro: Un super vulcan amenință regiunea Napoli, o jumătate de milion de locuitori se află într-o zonă cu risc ridicat
Vulcanul Campi Flegrei, care a erupt ultima dată în 1538, expune sute de mii de locuitori la un potop de lavă, cenușă și bolovani, susţine un studiu, citat de Le Figaro.
O jumătate de milion de locuitori se află sub amenințarea directă a unui supervulcan: riscul unei erupții a vulcanului Campi Flegrei, de lângă Napoli, nu a fost niciodată mai mare, avertizează un studiu anglo-italian publicat vineri, 9 iunie, transmite Le Figaro, citată de Rador.
Mai puțin cunoscut decât Vezuviul, care a șters Pompeiul de pe hartă în urmă cu aproape două milenii, vulcanul Campi Flegrei, care a erupt ultima dată în 1538, expune sute de mii de locuitori la un potop de lavă, cenușă și roci.
„Este un vulcan extrem de periculos”, explică pentru AFP Stefano Carlino, coautor al studiului universității londoneze UCL și al Institutului italian de geofizică și vulcanologie (INGV), publicat în revista „Communications Earth & Environment”. „Nu spunem că va avea loc o erupție, spunem că pentru o erupție condițiile sunt mai favorabile acum”, precizează Christopher Kilburn de la UCL, responsabil cu lucrarea.
Energia vulcanului este de așa natură încât erupția sa de acum 30.000 de ani ar fi contribuit la dispariția omului de Neanderthal, conform anumitor ipoteze. O renaștere a activității la începutul anilor 1980 a dus la evacuarea a 40.000 de locuitori, dar despre vulcan nu s-a mai vorbit de atunci. Și totuși: zecile de mii de mici cutremure care au avut loc din anii 1950 au slăbit caldera – depresiune vulcanică cu fund plat -, din care „părți au fost testate până aproape de a ajunge la punctul de rupere”, indică studiul.
Aceste cutremure, și mai numeroase din 2019, au bulversat straturile subterane, iar orașul Pozzuoli pe care se află vulcanul s-a ridicat cu patru metri de-a lungul deceniilor. Cercetătorii subliniază că efectele activității vulcanului sunt „cumulative”: de aceea nu este necesar ca intensitatea acestei activități să crească semnificativ pentru a crește probabilitatea unei erupții. „O posibilă erupție ar putea fi precedată de semnale relativ slabe, cum ar fi un nivel modest de ridicare a solului și un număr mai mic de cutremure”, notează autorii studiului. Ei citează exemplul calderei Rabaul din Papua Noua Guinee, care a erupt în 1994, când cutremurele care au precedat-o au fost mult mai puține decât în timpul erupției produse cu zece ani mai devreme.
Probabilitatea unei megaerupții este însă „foarte mică”, liniștește Stefano Carlino. „Mai probabile sunt mici erupții”. Mai mult, chiar și în cazul unei rupturi a crustei, „magma trebuie să se ridice la locul potrivit”, subliniază Christopher Kilburn.
Oamenii de știință, care sunt interesați doar de vulcanii în faza de trezire după o lungă perioadă latentă, folosesc o metodă inovatoare pentru a ausculta acest vulcan plat, aproape invizibil cu ochiul liber, și care scapă neobservat sub coasta aparent pașnică a bazinului napolitan. Pe teren se măsoară atât cutremurele, cât și mișcările solului, deformarea acestuia, pentru a întocmi un model de comportament al vulcanului. În laborator, ei observă fracturarea rocii.
Apoi se întorc în timp pentru a le compara cu alte episoade, cu alte erupții ale altor vulcani similari, când abordările mai convenționale se mulțumesc cu serii statistice. Dacă „nu putem spune cu certitudine ce se va întâmpla, ceea ce contează este să fim pregătiți pentru orice eventualitate”, amintește și Stefano Carlino.
O jumătate de milion de locuitori se află într-o zonă cu risc ridicat, alți 800.000 într-o zonă cu risc mai scăzut. În cazul unei alerte, planul autorităților locale prevede evacuarea populației cu mijloacele de transport în comun. Nivelul de alertă – verde, galben, portocaliu, roșu – este revizuit în fiecare lună. „În prezent, în Pozzuoli, nivelul de alertă este galben”, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt locală, Giordana Mobilio. „Avem un canal constant de comunicare cu locuitorii orașului pe care îi informăm despre cutremurele” de magnitudine mai mare de 1,5, subliniază ea.
Sursa: Le Figaro/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank