G4Media.ro

Le Monde: Armata franceză se confruntă cu o provocare logistică în România.…

sursa foto: G4Media

Le Monde: Armata franceză se confruntă cu o provocare logistică în România. Tabăra de la Cincu nu are infrastructura necesară pentru a găzdui atât de mulți militari și echipamente, apa e adusă cu cisternele, curentul electric e produs de generatoare

Analiză publicată de Cédric Pietralunga în Le Monde, preluată de Rador:

Cum să găzduiești și să hrănești peste o mie de soldați într-un loc fără apă și electricitate, departe de orice aglomerație și fără nicio clădire în care să se adăpostească? Aceasta este provocarea logistică cu care se confruntă armata franceză de la Cincu, România, unde au fost trimise mai multe regimente franceze după atacul asupra Ucrainei de către Rusia, pentru a întări apărarea flancului estic al Alianței Atlantice.

Plecând în grabă după 24 februarie, forțele franceze au staționat mai întâi la baza aeriană Constanța, de lângă Marea Neagră, unde se află 3.000 de soldați americani, dar acest lucru s-a dovedit rapid prea puțin pentru nevoile lor. România a propus apoi statului major francez să se stabilească în centrul țării, în Transilvania, unde are un centru de pregătire de 50 de kilometri pătrați. Un „loc de joacă” ideal pentru vehiculele blindate franceze, care pot executa astfel exerciții de tragere.

Șase cisterne cu apă pe zi

Folosită ocazional de armata română, tabăra Getica din Cincu nu dispune de infrastructura necesară pentru a găzdui atât de mulți militari și echipament. Un factor agravant, francezii au fost nevoiți să se așeze pe un deal pe care l-au nivelat parțial, pentru a avea spațiul necesar pentru cele 250 de vehicule ale lor, printre care și treisprezece tancuri Leclerc de 54 de tone. „A trebuit să înființăm o bază de la zero, pe un teren în pantă, din lut, cu o grosime de până la 7 metri”, a spus comandantul Jean-Pierre, care conduce serviciul de infrastructură a apărării cu sediul la Metz.

Adăpostiți mai întâi în corturi de campanie, militarii s-au mutat treptat din această vară în containere dotate cu dormitoare și băi. Aproape 300 au fost trimise din Franța continentală, dar mai ales din Mali, unde au fost folosite de contingentele Operațiunii „Barkhane”, Franța hotărând să nu le predea autorităților din Bamako, așa cum se întâmplă de obicei la finalul unei operațiuni. „Au experimentat căldură puternică în Sahel, care a degradat anumite elemente și uneori a provocat infiltrații. Dar sunt în curs de reparare”, asigură comandantul Jean-Pierre. În curând, acoperișurile bungalourilor vor fi acoperite cu prelate pentru a le proteja de intemperii.

Pentru a hrăni cei o mie de oameni prezenți la Cincu, armata are nevoie de treizeci de paleți de mâncare livrați acolo pe săptămână. „În acest moment, 80% sunt transportați din Franța cu camionul, din motive sanitare. Dar sperăm să folosim în curând economia locală”, explică locotenentul Franck, responsabil cu bucătăria de campanie, parte a grupului de sprijin al bazei de apărare Mourmelon-Mailly (Marne).

Întrucât tabăra Cincu nu este conectată la nicio rețea, șase autocisterne livrează zilnic trupelor 125 de metri cubi de apă. Există o stație mobilă de epurare pentru a o aduce la standardele franceze de sănătate, mai stricte decât cele românești.

Alimentarea cu energie electrică este asigurată de unsprezece centrale electrice alimentate cu motorină din Franța. Amplasate în diferite locuri din tabără, ele generează un zgomot de fond permanent cu care militarii spun că s-au obișnuit. „Cu această capacitate am putea aproviziona întreaga localitate vecină Cincu [aproximativ 1.500 de locuitori]. Este de două ori peste nevoile noastre, dar este strict necesar în cazul unei avarii. Toate generatoarele noastre sunt redundante, pentru că centrul de comandă nu își poate permite să rămână fără curent”, explică sergent-major Sully, de la compania 972 de producere a energiei din Castelsarrasin (Tarn-et-Garonne).

Tancuri sensibile la frig

Dar, dincolo de dificultățile de aprovizionare, de frig se tem mai presus de orice militarii francezi din România. Baza franceză de la Cincu se află la 700 de metri deasupra nivelului mării, la poalele Munților Carpați. Temperatura scade în mod regulat la -15°C iarna și ninsorile pot fi abundente aici. Conductele de apă au fost îngropate la mai bine de un metru adâncime și sunt echipate cu încălzitoare electrice pentru a preveni înghețul. În mod similar, în întreaga tabără au fost instalate generatoare de aer cald, alimentate tot cu motorină.

Măsuri de precauție la care au dreptul și vehiculele. Deși au fost concepute pentru a funcționa în Europa Centrală, tancurile Leclerc sunt sensibile la frig, în principal componentele lor electronice. Pentru a evita avariile, o suflantă cu aer cald le va tempera cabina în fiecare noapte, a decis personalul. „Această operațiune ne obligă să redescoperim un know-how pe care puțini dintre noi l-am cunoscut, Franța fiind angajată preponderent în Sahel în ultimii ani”, rezumă locotenent-colonelul Fanny, șeful departamentului național de sprijin dislocat la Cincu, făcând parte din regimentul 121 Montlhéry (Essonne).

Ultima dată când armata franceză a trebuit să facă față acestor condiții a fost în timpul războiului din Kosovo, o misiune mandatată de ONU care datează de la sfârșitul anilor 1990. (Traducerea: Ruxandra Lambru)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. stat esuat?

  2. Cam ca pe front.

    Speram sa nu aiba nici foarfeci. Căci știm cum rezolva soldatul francez depresia.

  3. Soldatii francezi in OPEX, nu au ce cauta in Romania, trebuie imediat repatriati, impreuna cu tot armamentul lor. Nu suntem (francezi) bineveniti in Romania. Parlamentul francez trebuia consultat, inainte de a trimite soldatii, une nu sunt bineveniti, trebuie sa modificam constitutia franceza.

  4. Ce ati crezut ca in Rromanistan gasiti conditiile de trai din Franta ??? ziganul valah traieste ca porcu in mocirla …..banii valahului merg in pensii speciale si doctorate nu in echipamente militare ,

  5. Domnisoare, pot sa incerce frontul din Ucraina , poate e mai comfortabil.

    • Retur in Franta, cu armament cu tot. Nu au ce sa caute in Romania. Nu este tara atacata si are armata. Tarile baltice, Bulgaria nu au armata, Romania are destula.

    • @3v
      Ma asteptam la mai mult din partea dvs. Chiar nu intelegeti ca nu Romania e problema?
      Da, poate ar fi fost frumos sa-i intampine cu fanfara, cu paine si sare si niscaiva „animatoare” sa se simta baietii bine primiti. Dar restul este pur problema cu administratia franceza.
      Sau, poate credeti ca romanii nu ar fi dispusi sa le vanda mancare pe saturate, sau nu exista motorina in Romania? Sau poate romanii sunt vinovati ca tancurile franceze nu rezista la clima temperata din Romania? Bulgaria (in acest caz punctual) nu este in prima linie. Stationarea in Bulgaria ar fi chiar ca un concediu (si de unde stiti ca Bulgaria ar avea un camp disponibil la fel de mare) ar putea la fel de bine sa se cazeze in Creta. Nici tancurile nu ar avea de suferit iar mediterana are apa mai calda.
      PS Ca sa nu mai zic ca Bulgaria are riscul cel mai scazut pentru un atac din partea Rusiei. Ma tem ca un eventual atac ar fi intampinat cu trandafiri.

  6. in sandale la ski. oare daca veneau nordicii se plangeau ca e prea cald?

  7. Investitii in infrastructura. inclusiv autostrazi.

  8. Win-win, noi ne construim infrastrucura, francezii isi perfectioneaza tancurile. Daca ar trebui sa opereze in Ucraina cu tancurile alea, ce fac, foc sub tanc?

  9. Dragi francezi, poate nu stiati, dar in Romania se fura. PSD stie cum, cat, cine si mai ales de ce. Luati legatura cu ei daca doriti sa se rezolve ceva.

  10. Hai sa-i boicotam si pe astia, ca se plang prea mult de conditiile din Romania…Mai comenteaza cineva ceva, ca imediat ii boicotam si pe ei. Eh, ne-a revenit stima de sine si nu stim ce sa facem cu ea in afara de boicot.

    • Ei nu se plang de conditiile oferite de Romania. Este vorba despre faptul ca cei care trebuiau sa pregateasca deplasarea nu s-au documentat. Nu e treaba Romaniei sa le organizeze lor sejurul, ca nu e tabara de pionieri.
      Bine ca nu i-au trimis direct la lupta cu saracia asta de informatii.

  11. Majoritatea comentatorilor, ca tot romanul impartial, obisnuit sa-si dea singur cu tesla-n oo, nu inteleg ce problema se discuta aici.
    Detasamentul francez este trimis in Romania fara dotari corespunzatoare si fara o lista de cerinte.
    Nu e responsabilitatea Romaniei pentru niciuna dintre greutatile enumerate.
    Adevarul e ca au trimis „caine surd la vanatoare”.
    Bine ca nu i-au trimis direct in Ucraina sau, doamne-fereste prin Siberia. Aici e frig, ziceti? Va ingheata tancurile?
    Vreti sa mancati de la pachet, de acasa si nu v-ati gandit cu ce carati mancarea?
    Armata franceza e departe de a fi pregatita/antrenata pentru un posibil razboi in zona asta. Dar sa speram ca au timp sa-si descopere toate hibele inainte de a fi prea tarziu.

  12. Cati păreristi aici în comentarii. Te doare mintea

  13. G4, publicati-mi va rog, raspinsul detaliat ptr Dl Inapasevedeinvers. Am scris mult, am depus efort, va rog sa imi respectati efortul. Merci

  14. Cette fois-ci, j’ai réellement ras-le-bol de ne pas avoir son texte publié. Sa va fie rusine G4. De data asta chiar abandonez, nu aveti chiar nici o legatura du ziaristica si deontologia.
    Merci tuturor celor care mi-au raspuns de-a lungul timpului. CHiar este o adevarata pierdere de timp si energie, elaborarea unor texte… pierdute de G4
    O buna continuare va doresc, eu cobor din acest tren aici.

    • Aveti o intelegere gresita despre cum percep romanii Franta.
      Este adevarat ca, pentru moment Franta nu corespunde asteptarilor romanilor…
      A la guerre…

    • Incercati o replica mai scurta -pare sa treaca mai usor – sau sa intrati de pe alta locatie. De exemplu, eu nu pot comenta pe acest site din reteaua de la birou dar de pe date mobile pot.