G4Media.ro

Le Monde descrie ”sosirea discretă” a soldaților francezi în România, în comparație…

sursa foto: Facebook/ MApN

Le Monde descrie ”sosirea discretă” a soldaților francezi în România, în comparație cu primirea făcută soldaților americani

Un prim contingent de 250 de militari a aterizat marți la baza Mihail Kogălniceanu, lângă granița cu Ucraina. O desfășurare discretă, în contrast cu cea foarte mediatizată a trupelor americane, arată o analiză Le Monde, preluată de Rador.

Analiza integrală Le Monde:

Vântul rece care suflă dinspre Marea Neagră presară fulgi de zăpadă pe baza militară de la Mihail Kogălniceanu, din sud-estul României, situată la circa 185 km de București. Capriciile vremii se adaugă celor ale armatei ruse care, în timp ce înaintează pe teritoriul ucrainean, se apropie de frontiera româno-ucraineană.

Pe pista bazei Mihail Kogălniceanu, controlată de armata americană și de NATO, o mână de soldați francezi au aterizat pe 28 februarie.

Marți, 1 martie, un contingent de 250 de militari francezi a ajuns și el pe pământ românesc, iar alți 250 de militari ar trebui să li se alăture în câteva zile.

„Această misiune își propune să asigure o solidaritate strategică față de țările Alianței”, a declarat comandantul acestei unități de vânători de munte, colonelul Vincent Minguet, în cadrul unei conferințe de presă organizate înainte de plecarea în România.

Militarilor Batalionului 27 de vânători de munte li se vor alătura o escadrilă de cavalerie din Regimentul 4 vânători al Gap, o companie din Regimentul 126 infanterie din Brive și o companie de lăncieri belgieni, adică un total de circa 550 de soldaţi.

„Vom întări apărarea pe flancul estic al Europei”, a mai precizat comandantul francez. ”Acum câteva luni, mulți dintre voi erați încă în Sahel la 40 de grade. Mâine vom ajunge la temperaturi negative, cu strat de zăpadă. Clima se schimbă, dar mediul va fi același, cel al conflictelor armate”, le-a transmis acesta trupelor sale.

Nevăzut, necunoscut

Vecină cu Ucraina, România, membră a NATO din 2004 și a Uniunii Europene din 2007, găzduiește șase baze militare americane, inclusiv un scut antirachetă, motiv de iritare pentru Moscova.

Chiar înainte de 24 februarie, data începerii invaziei Ucrainei de către trupele rusești, armata americană și-a întărit prezența în România, mediatizând-o la cel mai înalt nivel. Pe 11 februarie, 1.000 de militari americani, însoțiți de blindate Stryker, au fost întâmpinați la Mihail Kogălniceanu de către președintele României, Klaus Iohannis și de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. O operațiune care a întărit sentimentul pro-american al românilor.

În schimb, sosirea soldaților francezi a trecut neobservată. Nevăzută, necunoscută, desfășurarea lor rămâne aproape invizibilă și puțini români sunt conștienți de prezența militară a Franței pe pământul lor. Renumită pentru francofonia sa și pentru o lungă tradiție a relațiilor cu Franța, România are acum mai multă încredere în Statele Unite. „Dacă nu ar fi americanii aici, rușii s-ar plimba prin satul nostru”, spune Petre Nicolae, un țăran bătrân din Mihail Kogălniceanu.

Acest tropism american a început în 2004, odată cu venirea la putere a fostului președinte Traian Băsescu, care a dat asigurări că vrea să favorizeze axa București – Londra – Washington, îndepărtându-se de aliatul francez. „În cazul unui conflict în apropierea granițelor noastre, nu pot să aștept ca Franța și Germania să vină să ne ajute”, a spus el la acea vreme. ”Contez pe Statele Unite să ne asigure apărarea”. O strategie asumată, dar și un calcul economic care a costat scump România prin achiziționarea de tehnică militară americană.

Aflată în apropierea unui război care riscă să destabilizeze întreaga Europă, România face astăzi totul pentru a se ancora și mai mult în Occident prin Alianța Nord-Atlantică.

Autorităţile ţării au dat, marţi, undă verde UE să transporte de pe teritoriul României echipamentul militar promis Ucrainei. Această decizie îi conferă greutate în NATO, mai ales că Ungaria vecină a refuzat să facă acest lucru. La aceasta se adaugă propria contribuție la efortul european, 2.000 de căști de protecție și 2.000 de veste antiglonț, pe lângă ajutorul umanitar pe care îl oferă vecinilor ucraineni.

De când Ucraina a solicitat integrarea sa în UE, Bucureștiul a insistat ca și Moldova și Georgia, două foste republici sovietice care nu beneficiază de protecția NATO, să fie luate în considerare în procesul unei viitoare integrări în spațiul comunitar. „Locul acestor parteneri UE este în familia europeană”, a declarat marți președintele Klaus Iohannis. ”România va face totul pentru ca acest proiect să devină realitate”. Mesajul a fost recepționat.

Miercuri, reprezentantul diplomației europene, Josep Borrell, era așteptat la Chișinău, capitala Moldovei, unde urma să se întâlnească cu Maia Sandu, președintele pro-european al micului stat. Războiul din Ucraina îi aduce pe membrii fostului spațiu sovietic mai aproape de UE în fiecare zi.

sursa foto: Facebook/ MApN

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

45 comentarii

  1. Bu știam că trebuie aplaudați, să-i aplaude aplaudacul lui Macron, tovarășul Cioloș.

  2. Apara mafia si corupția românească cu inima indoita.

    • Cu basca de pizzer pe cap. Daca se supăra va face și o omleta

    • Nu știu cum naiba de va adunați toți atotștiutori și postați numai idioțenii?? Conform.logicii te, se pare ca faci parte di categoria hoților și corupților! Nebunaticule, te aitodenunti ?

  3. Ne-a costat scump apropierea de americani, a trebuit sa cumparam echipament de la ei, Care echipament ca inca nu l-am cumparat, e in proces de cumparare?
    Pai se pare ca basescu a avut dreptate, 1000 de americani au venit inainte sa inceapa razboiul, iar cei 500 de francezi vor veni toti dupa ce se termina

  4. Francezii ar face bine sa stea cu ochii pe carburant, ca armata romana un singur lucru stie sa faca: sa fure! orice!

    • Armata a furat combustibil? Ai vreo dovada postac de serviciu?

  5. Poate ar trebui apreciat mai mult efortul francezilor de a ne trimite trupe. In zorii unui razboi in Europa ar trebui sa apreciem orice ajutor oferit de NATO. Nu uitati ca Franta are cea mai puternica armata din UE deocamdata. Prin acest gest, Franta arata ca este un aliat de nadejde, alaturi desigur, de SUA si UK. Orice ideologie sau ranchiuna politica dispare atunci cand intreaga Europa este amenintata. Toti facem parte din NATO, iar daca Franta ar fi atacata vreodata sunt convins ca Romania ar trimite trupe s-o apere.

    • Bun comentariu, corect spus. Mulți, nu prea mai avem bun-simț.. Ei au făcut asta, pt noi (da, plătim, știu) iar noi .. am făcut și noi, ceva pt ei: le-am trimis o armată de buzunăriști.

    • 100% deacord

  6. Păi, nu a avut dreptate Băse in privința asta ?
    Francezii au fost tăiați de la macaroană in Australia iar Germania a reacționat acum doar după suturi in dos.

  7. Rugam rusia si Ucraina sa faca o pauza in razboi, pe refugiati sa mai astepte putin la granita ca sa-i putem primi pe francezi asa cum se cuvine.

    • Sa nu tragi si-un partz de cit te-ai scremut sa scoti „inteligenta” asta! Sa pastrezi putin si pt belgieni!

  8. E bine că sunt și francezii aici, dar americanii sunt mai buni în toate felurile.

    • Francezii și nemții=koorwe

    • Francezii dupa cum stiti dunt cei mai buni la critica si caricaturi sa vedem daca s bunj si soldati oricum noi am apreciat gestul faptul ca sunt aici e raspuns la chemarea lui iohanis si mai multi soldati nu putea trimite ca franta pierde culare etnie i defavoarea stiti cui oare aia vin sa ne apere pe noi

  9. Poate ar trebui apreciat mai mult efortul francezilor de a ne trimite trupe. In zorii unui razboi in Europa ar trebui sa apreciem orice ajutor oferit de NATO. Nu uitati ca Franta are cea mai puternica armata din UE deocamdata. Prin acest gest, Franta arata ca este un aliat de nadejde, alaturi desigur, de SUA si UK. Orice ideologie sau ranchiuna politica dispare atunci cand intreaga Europa este amenintata. Toti facem parte din NATO, iar daca Franta ar fi atacata vreodata sunt convins ca Romania ar trimite trupe s-o apere./

    • Corect ! In plus , Franta este singura tara UE care are arme nucleare . Poate francezii nu au fost primiti cu fanfara si covor rosu , dar de mediatizati , au fost si ei mediatizati . Nu a participat Iohanis si nici d-nul Stoltenberg , dar sunt bineveniti . Este mai mult un sprijin moral, asa cum si nemtii ii sprijina pe slovaci , dar in caz de nevoie Franta va putea spune ca a intervenit pentru ca soldatii ei au cazut la datorie in Romania .

  10. Aha, sunt caliti bine la 40 de grade si sunt la fel de bine caliti la -15. Napoleon a pierdut razboiul ca erau bine caliti la frig. Nu am auzit pana acum ca ar exista oameni care se calesc la cald pt. a rezista la frig.

  11. Francezii și nemții=koorwe

  12. Ei, nu-i nimic, au reusit ei singuri sa iasa in evidenta, sa faca nitel zgomot: POC!
    Bai, frate…
    Chiar asa, ce face francezul ranit pe Frontul de Est?

  13. Repede s au aciuit aici uscaciunile mujice.

  14. Mda, vaz ca ii gadila la lingurica

  15. Asta e tare romanii a caror armata e compusa din niste baietasi care fac treburi casnice si agricultura fac nazuri ca nu le place sapca francezilor??

    • Neaos romanesc! Pastrand proportiile e exact ca la inundatii cand pompierii scot apa din case iar romanasii de la birt rad de ei ca muncesc.

    • De cat sa scrie’ti niste tampenii de comentari farà sens mai bine va’ti pune sa studiati putina cultura si civilizatie… Invatati sa respectati orice ajutor primit pe care il ofera cei din jur, ca e mic-mare ei il fac din toata inima. ❤️

  16. Daca veneau si ei cu o coloana de tancuri, aveau o vizibilitate mai buna… da si ei au venit asa pe furis cu avionul 🙂

  17. Mulți dintre părerologii de aici habarn-au că fără Franța din primul război mondial, n-am avea România în hotarele de azi !
    Mai puneți mâna cei în cauză și învățați istoria țării voastre !

  18. Bătrânii noștrii , veterani ai celui de al doilea război mondial ,ne spuneau sa nu avem încredere decât în americani și englezi . S-a dovedit că aveau multă dreptate . Francezii sunt aliații noștrii dar la o adică ne vor întoarce spatele fără remușcări. Ca și nemții.
    Daca suntem în NATO și UE este pentru că americanii știau că țara noastră și poporul român este cel mai pro american . Dilomatia lor a forțat intrarea României și a Bulgariei în lumea statelor civilizate. De aceasta dată ne -au dat un cec în alb . Sper că și pe termen lung să profitam de el .
    Din păcate avem că răspuns : politicieni români corupți și justiție partinică ,favorabilă infractorilor .
    *Când am spus bătrânii noștrii m-am referit și la luptătorii din munți ai anilor 1950-1960 care au sfârșit uciși de comuniști fara cruțare . Ei și-au dat viața murind cu speranța că americanii vor veni .
    Dacă ar trăi ar fi bucuroși că în sfârșit au venit americanii . Nici când francezii !

    • @Asistent
      Batranii (sunt batran) au trait vremurile post al 2lea razboi mondial. Franta, nu a tradat pe nimeni, nu si a tradat nici un aliat, ar trebui sa mai cititi putina istoria.
      Cine a tradat, a fost Italia si Romania. In al 2lea razboi mondial, au tradat Franta si Regatul Unit, aliindu se cu Germania. Iar Romania, a reusit sa isi tradeze ambii aliati, in timpul aceluias razboi si sa lupte impotriva celor doua tabere.
      Tradatori unici in toata istoria celui de al 2lea razboi mondial.
      Asa, ca mai putine critici.

  19. Este normal că soldații americani au fost întâmpinați poate mai bine, au cred că 6 baze militare în România, în plus de asta au avut o reacție rapidă și au trimis mai mulți soldați la noi, Franța au trimis și ei dar cu întârziere, trebuie să își câștige încrederea, cât despre Germania nu am încredere,sper din inimă să nu fim nevoiți să avem nevoie de ajutorul lor, pentru ei totul pare a fi un calcul economic în ograda lor, nu văd dincolo de gardul lor, faptele lor vorbesc și nu vorbele.

    • Nu cere si nu a cerut nimeni flori sau articole in presa romana (din partea Frantei). Ati citit articolul?

  20. Pt toti pro Ucraina. Sa stiti ca maia Ucraina are mare nevoie de voi. Va asteapta sa va inrolati sa puteti da puie mutin cu mana pe arma, live. Dacă nu sunteți în stare puteti lupta ca francezul cu ambele mâini spre cer … viata eterna romaniei si romanilor. Cuie mistrian tudor popescu oligofre care spune ucraina=romania

  21. Unirea Romaniei Mari dupa Primul Razboi Mondial s-a realizat cu ajutorul Frantei. Prima Unire a Romaniei s-a facut tot cu sprijinul Frantei. Despre ce tradare sau nevrednicie vorbiti? Franta ne-a ajutat foarte mult in istoria moderna.

  22. Foarte interesant este ca articolul din LeMonde este scris de Mirel Bran un corespondent din Romania. Asa ca nu prea e pozitia francezilor ci mai mult a ziaristului roman.

  23. Hai ma nu fiti rai ca pe americani ii asteptam de-o viata…i-au asteptat si parintii nostri si n-au venit…E normal sa te bucuri cand primesti ce ti-ai dorit o data…chiar daca deja dorinta nu mai e atat de mare

  24. Păcat. Mă uit la comentariile anterioare și ma crucesc. Toate par a fi scrise de pupincuriști americani. Și Franța trebuie respectata, fiecare tara își vede de interesele lor. Numai noi nu. Nu uitați suntem singura națiune din lume care am ridicat statuie soldaților americani pentru ca ne-au bombardat capitala . Si nu o data ci de 2 ori.Sunt pro NATO ,salut sosirea soldaților francezi în România. Sper ca Ucraina și Moldova sa ajungă în UE, dar din păcate nu vor putea face parte niciodată din NATO deoarece fac parte din coridorul care separa Rusia de NATO.

  25. Eroare de greseala: n-au sosit in Romania, ci in BULGARIA! Am vazut cu ochii nostri, parol!

  26. Individul din imagine ma linisteste.
    Oare cum or arata restul daca asta asa frumusel si bine facut?