G4Media.ro

Le Monde: Înfrângerea istorică a stângii la alegerile prezidențiale din România marchează…

Le Monde: Înfrângerea istorică a stângii la alegerile prezidențiale din România marchează eșecul strategiei PSD care a întors spatele orientării proeuropene a țării și celor peste 3 milioane de români plecați la muncă în vest

Înfrângerea istorică a stângii la alegerile prezidențiale din România marchează eșecul strategiei PSD care a încercat în ultimii ani să seducă electoratul rural prin creșterea ajutoarelor sociale și printr-un discurs cu accente suveraniste și a întors spatele orientării istorice proeuropene a țării și celor peste 3 milioane de români plecați la muncă în Europa de Vest, scrie publicația Le Monde într-o analiză a rezultatelor scrutinului din România.

„În paralel, PSD a realizat multiple reforme în justiție, oficial cu scopul de a limita abuzurile procurorilor, însă în realitate în beneficiul fostului președinte al partidului, Liviu Dragnea. Arestat în cele din urmă pentru corupție în 27 mai, acesta a trebuit să-i lase președinția partidului Vioricăi Dăncilă”, notează Le Monde.

După trei ani de guvernare, PSD a fost aspru sancționat de alegători în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Viorica Dăncilă, fost premier, a obținut sub 37% din voturi, conform rezultatelor provizorii. „Niciodată un candidat PSD nu a obținut un scor atât de slab la alegerile prezidențiale”, subliniază publicația, menționând că președintele Klaus Iohannis a obținut o largă victorie.

Dacă victoria a fost obținută, amploarea sa vine să închidă o conviețuire tensionată între șeful statului de centru-dreapta și un guvern de stânga care a sporit măsurile pentru a slăbi lupta împotriva corupției, sub critica puternică a străzii și a instituțiilor europene”, mai scrie Le Monde.

Publicația mai precizează că, în ciuda înfrângerii zdrobitoare, Viorica Dăncilă nu a făcut nicio referire la eventuala demisie de la conducerea PSD.

În opinia autorilor analizei, în următorul an PSD poate să profite de statutul de opoziție pentru a se reface, în timp ce majoritatea fragilă din Parlament va împiedica PNL să facă toate reformele pe care le-a anunțat.

Citește și:

Cum se vede victoria lui Iohannis în presa internațională

Foto: Bogdan Buda

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Asteptam cu nerabdare primele masuri luate de guvernul Orban sprijinit si de votul popular dat de cetateni presedintelui . ASTEPTAM

  2. @ala s ar numi vot popular daca am avea si vot electoral

  3. @ala n ai inteles
    niciun roman nu foloseste expresia vot popular, intruct nu avem si un vot electoral de care sa se distinga

  4. PSD va reveni la putere in 2020. Pregatiti-va.

    • Exact! PNL tre’sa inteleaga ca votu’ a fost impotriva „duamnei” si nu „pentru” dormeo.. . Caterinca cu vrem/facem… (cu) cine sa, cioflingarilor?

  5. Câteva păreri :
    Victoria obținută în alegerile prezidențiale este doar un pas – fără discuție foarte important, mai ales prin proporții – în lupta politică contra PSD. Asupra raporturilor de forțe din Parlament are însă în cel mai bun caz un efect moral. Actualul guvern trebuie să decidă asupra unui obiectiv capital, concret : dacă vrea anticipate înaintea alegerilor parlamentare de la sfârșitul anului 2020 sau nu. Perioada până la alegeri este deosebit de delicată pentru guvern, pentru că :
    • stricăciunile făcute în sistem de coaliția psd-alde pot fi de asemenea amploare, încât repararea lor financiară să fie imposibilă într-o perioadă scurtă. Diagnosticul sistemului și comunicarea stării lui către populație este vitală. Este foarte importantă luarea măsurilor care se pot repara organizatoric, funcțional și sub aspectul resurselor umane !
    • actuala structură de putere în interiorul parlamentului reflectă raportul de forțe obținut la alegerile din 2016 ! Rezultatele catastrofale de ieri mai pot eroda din psd prin migrarea câtorva traseiști, dar cel mai important este construirea unei coaliții cu celelalte partide cu care se pot contracara acțiunile psd ( care nu vor întârzia să apară ). Evident, construirea coaliției va costa prin concesii și posturi, dar asta e.
    • psd nu este terminat și NU va fi încă o vreme. E bine să știm că psd este o mentalitate care nu dispare de azi pe mâine ! Câtă vreme există mentalitatea, există și partidul. Gesturile și comportamentul actualului guvern pot da ( sau nu ) măsura diferenței între psdism și liberalism. Cu cât diferența este mai pregnantă și mai convingătoare, cu atât baza electorală a pesedismului poate potențial să se erodeze. Să nu uităm, România modernă se construieșete împreună cu toți cetățenii săi !

    • Bine punctat, mentalitatea rămâne. Problema este că electoratul lor ar putea merge către niște partide succesoare PSD-ului, gen ProRomânia sau tot PSD, dar cu un alt nume.

  6. Madame Minca pe unde isi mai plimba epoletii? „…noi ofiterii” graia distinsa doamna.

  7. Salariile mediciilor de sute de milioane pe luna inseamna ajutoare sociale?
    Ce ajutoare sociale au crescut?Ar trebuie sa dea niste exemple.
    Au marit salariile medicilor de s au mirat si ei dupa ce le a dat.
    Acum depasim deficitul de 3%pentru ca s au marit ajutoarele sociale,sau salariile medicilor?

  8. O persoana cu handicap grav are dreptul la 12 bilete de calatorie pe an.
    Pentru aceste bilete trebuie sa mearga sa la ridice de la dgapc in anumite zile de la inceput de an,(nu cand vrea el)in care sta la niste randuri de faci infarct .
    Un student poate sa calatoreasca cat vrea intr un an.
    Studentul ii sanatos ,nu trebuie sa stea la rand sa ridice biletele si poate sa calatoreasca cu trenul 365 de zile pe an .
    Acestea sunt ajutoarele sociale date de psd. pentru asistatii sociali din mediul rural.
    Francezii ne spun ca albul e negru si invers.