G4Media.ro

Le Monde: Merkel-Putin, o apropiere pragmatică

Le Monde: Merkel-Putin, o apropiere pragmatică

Vladimir Putin s-a lăsat așteptat sâmbătă seara la Meseberg, scrie Le Monde, preluat de Rador. Cancelarul Angela Merkel, care l-a primit la castelul Brandebour, a trebuit să aștepte o jumătate de oră până să apară omologul ei rus. Acesta a fost reținut după amiază în Austria, la nunta ministrului afacerilor externe, Karin Kneissel. În onoarea ei, a cântat un cor de cazaci de pe Don sosiți cu el, iar el a dansat cu mireasa. “O vizită privată”, a declarat dl Putin sâmbătă seara pentru a tăia scurt întrebările jurnaliștilor despre prezența sa la această nuntă care a produs scandal în Austria.

La Meseberg nu mai era timp de vin spumant și de dans. Conform fotografiilor difuzate de cancelarie, Angela Merkel l-a primit pe președintele rus cu apă minerală. Sobrietatea era pe agendă. Timp de trei ore, cei doi au discutat despre situația din Ucraina, tranzitul gazelor în Europa, conflictul din Siria, programul nuclear iranian și relațiile germano-ruse. “Temele controversate nu se pot rezolva decât prin dialog”, a declarat cancelarul la conferința comună dinaintea întâlnirii, insistând pe “răspunderea comună” a celor două țări în rezolvarea crizelor. La sfârșitul întâlnirii nu a fost făcută nicio declarație, Vladimir Putin a plecat din Germania seara târziu.

Este a doua oară în mai puțin de șase luni când Vladimir Putin și Angela Merkel se întâlnesc personal. La jumătatea lunii mai, cancelarul german s-a dus la Soci, pe malul Marii Negre. De atunci, ea a vorbit cu ministrul afacerilor externe, Lavorv, și cu generalul Gherasimov, șeful Statului major al armatei ruse, pentru a discuta despre situația din Siria și din Ucraina. Înmulțirea întâlnirilor la nivel înalt sugerează că după anii de răcire a relațiilor dintre cele două țări de la anexarea Crimeii, contextul geopolitic actual este favorabil unei normalizări a relațiilor diplomatice.

Vladimir Putin are grijă de “clientul” său german

Unul dintre motoarele acestei apropieri este economia. Rusia este sub presiunea sancțiunilor economice americane pe care Washingtonul amenință să le înăsprească în curând. Și Donald Trump nu și-a ascuns opoziția la proiectul gazoductului Nord Stream 2, care urmează să dubleze capacitățile de livrare a gazului rusesc în Germania. La începutul lui iulie, la ultimul summit NATO, președintele american criticase fără menajamente întărirea dependenței energetice a Berlinului de gazul rusesc, numind Germania “prizoniera Rusiei”. Tot atâtea riscuri pentru economia rusă, în prezent în plină decădere: vineri, rubla avea cel mai scăzut nivel față de dolar de doi ani încoace.

O situație cu atât mai delicată cu cât președintele rus a văzut recent prăbușindu-i-se cota de popularitate, în urmă anunțării unei nepopulare reforme a pensiilor.

Sâmbătă seara, Vladimir Putin a avut deci grijă de “clientul” său german. În declarația sa, el a reamintit îndelung calitatea legăturilor economice ale țării sale cu prima putere economică europeană: securitatea și fiabilitatea aprovizionării cu gaz, filialele germane din Rusia și investițiile lor, folosind cifre și făcând comparații.

“Germania este unul dintre primii clienți ai resurselor energetice rusești”, a declarat el, amintind că volumul schimburilor dintre cele două țări a crescut cu 22% anul trecut.

„O cotitură în relațiile germano-ruse”

Berlinul speră ca o misiune ONU în Ucraina să poată fi creată, la patru ani după anexarea Crimeii de către Rusia. În ce privește Siria, cancelarul vrea cu orice preț să evite o catastrofă umanitară care să întărească criza migratorie, în vreme ce dl Putin are nevoie de ajutorul europenilor pentru a reconstrui țara. El a insistat pe necesitatea unei refaceri rapide a infrastructurii, pentru a permite întoarcerea refugiaților în țară, în special a celor care se află în prezent în Iordania, Liban sau Turcia. O temă prioritară pentru Angela Merkel.

Mai întâi trebuie găsită o soluție politic acceptabilă: Angela Merkel a precizat că dorește o reformă constituțională și noi alegeri. Rusia nu are intenția să înceteze să-l sprijine pe Bashar al-Assad. “Întâlnirea de la Meseberg marchează o cotitură în relațiile germano-ruse”, a subliniat Ștefan Meister, expert pentru regiune la institutul DGAP. “Conflictul din Ucraina a ocupat multă vreme totul. Astăzi, Angela Merkel și Vladimir Putin sunt de acord asupra faptului că ei trebuie să vorbească despre celelalte teme”. Una dintre dovezile acestei noi apropieri este sprijinul celor două țări pentru acordul nuclear iranian, contra poziției americane, apreciază el.

“Acest nou dialog marcat de pragmatism nu înseamnă că un nou parteneriat strategic va apărea între Germania și Rusia. Dar cei doi lideri vor să dea un mesaj către Washington pentru a arăta că nu vor acceptă niciun șantaj din partea lui Donald Trump”.

Traducere Rador: Gabriela Sîrbu

Foto: Cancelaria Federală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. As spune ca Germania este sclava Rusiei iar Merkel slugoiul lui Putin. Oricum, a existat si va exista o relatie deosebita intre Germania si Rusia, iar acest lucru nu este decat in avantajul celor doua state, nicidecum in avantajul Romaniei. Comunismul si nazismul nu au adus nimic bun niciodata, dimpotriva doar orori si teroare.

    • Sigur ca e in avantajul celeor 2 state! cine spunea ceva de romania in aceasta stire? inca odata romania se uita neputincioasa cum ii se joaca soarta la marile cancelarii ale europei!

    • Asta e, @cretzul, dacă noi suntem prea ocupați să ne furăm căciula, pe urmă umblăm ca „penalii” din pix prin săli de judecată… ce să facem, asta e. Bine că primi medalii din Franța și Suedia, de altfel, nu?

  2. O mica precizare: Angela Merkel nu este șeful statului german (așadar, nici omologul lui Putin). Angela Merkel este șefa guvernului Germaniei.

  3. Chiar daca ati plecat de la Hoitniuz, ati ramas tot „reciclatori ai rahatului propagandistic”, cum bine v-a zis Dragos Paul Aligica. Cand Trump s-a intalnit cu Putin presa a facut spume la gura. Cand se intalneste Merkel ca sa ne vanda pentru NordStream 2, toti jurnalistii o pupa in fund. Uite asa va bateti joc de renumele meseriei voastre, si asa terfelit.

  4. Mențiuni situate la extrem, de genul „toti jurnaliștii” sau „presa” descalifică din start orice afirmație și o face neserioasă pentru oricine gândește măcar puțin. E ca și cum cel care afirmă s-ar fi întâlnit cu „toți” jurnaliștii de pe planetă sau ar fi citit toate ziarele. Cineva trage o concluzie doar pentru că i se pare lui ceva și, de aici, vrea să rezulte că cei de la g4media sunt propagandiști și că ar trebui să le fie rușine. Penibil.

    • @ BAD @

      Problema este mult mai grava !

      In loc sa faci sofisme aparand G4 (cand echipa ROMANIEI de fotbal pierde un meci si se spune „jucatorii au jucat prost” sunt bagati la gramada si aia de pe banca de rezerva care n-au intrat pe teren) mai bine ai accepta adevarul pe care il tot repet ca G4 va manipuleaza indicand tinte / subiecte mici.

      unde sunt acele articole elaborate / traduse si postate care sunt critice la adresa „iubirii” dintre merkel aka hitler si putin aka stalin)

      Tradarea SRI / DNA care a permis politicienilor sa distruga Tara unde este analizata ?

      Abuzurile procurorilor / judecatorilor ?

      PS

      Bineinteles ca nu ma refer la acei angajati din structurile de putere mentionate mai sus care sunt patrioti si pun degetul pe rana spunand adevarul pe care il cunosc ei in mod nemijlocit sau in urma analizei situatiilor din realitate.

  5. Ma bucura cand vad si aud ca doi sau mai multi sefi de state se intilnesc si colaboreaza indiferent de nationalitate,culoare politica sau religie numai sa fie pace! sa traim macar o data vreo 50 de ani fara nici un razboi in lume! sa rugineasca tancurile sa se distruga tot armamentul! si sa admiram cum se intilnesc si se ajuta reciproc: Trump cu Bashar sau cu Putin sau cu Iran! ce ar fi atat de straniu!?

  6. Și cu toate ăstea, filogermanii continuă să cumpere de la nemți produsele lor de parale doa rși pentru că sunt „made in germany”. Lehamite.

  7. @ BAD @

    Problema este mult mai grava !

    In loc sa faci sofisme aparand G4 (de exemplu cand echipa de fotbal a ROMANIEI pierde un meci si se spune „jucatorii au jucat prost” sunt bagati la „gramada” si cei de pe banca de rezerve – chiar daca n-au intrat deloc pe teren) mai bine ai accepta adevarul pe care il tot repet ca G4 va manipuleaza indicand tinte / subiecte mici.

    Unde sunt acele articole elaborate / traduse si postate care sunt critice la adresa „iubirii” dintre merkel aka hitler si putin aka stalin ?

    Unde este analizata tradarea SRI / DNA care a permis politicienilor sa distruga Tara ?

    Abuzurile procurorilor / judecatorilor ?

    PS

    Bineinteles ca nu ma refer la acei angajati din structurile de putere mentionate mai sus care sunt patrioti si pun degetul pe rana.

  8. „Why is Vladimir Putin so late for meetings with world leaders ?”

    3 January 2017

    „In 2014 the Russian President kept Angela Merkel waiting more than four hours”

    „Data compiled by Statista for The Independent shows how on one occasion in 2014 the Russian President kept his German counterpart Angela Merkel waiting for four hours and 15 minutes.”

    „In close second is former Ukraine president Viktor Yanukovych, who in 2012 waited four hours for his meeting with Mr Putin.”

    „But waits of up to three hours are also common, with leaders of countries as varied as Japan, Mongolia and Israel forced to wait to speak with the former KGB operative.”

    „Mr Putin’s penchant for arriving late for meetings first hit the headlines in 2003 when he kept Queen Elizabeth II waiting for almost a quarter of an hour.”

    „Longer delays were experienced by the kings of Spain and Sweden.”

    „Pope Francis was left standing for almost an hour before he met Mr Putin at the Vatican City in 2015.”

    https://www.independent.co.uk/news/world/politics/vladimir-putin-russia-president-late-meetings-world-leaders-queen-pope-angela-merkel-barack-obama-a7507916.html

    Aici este un grafic cu durata cu care Putin a intarziat la intalnirile oficiale. Pe lista apar Merkel, Obama, Papa Francisc, Elizabeth II, Carl XVI, Shimon Peres.

    https://static.independent.co.uk/s3fs-public/thumbnails/image/2017/01/03/19/putin-statista-graphic.jpg?w600

  9. „Why is Vladimir Putin so late for meetings with world leaders ?”

    3 January 2017

    „In 2014 the Russian President kept Angela Merkel waiting more than four hours”

    „In close second is former Ukraine president Viktor Yanukovych, who in 2012 waited four hours for his meeting with Mr Putin.”

    „Mr Putin’s penchant for arriving late for meetings first hit the headlines in 2003 when he kept Queen Elizabeth II waiting for almost a quarter of an hour.”

    „Pope Francis was left standing for almost an hour before he met Mr Putin at the Vatican City in 2015.”

    https://www.independent.co.uk/news/world/politics/vladimir-putin-russia-president-late-meetings-world-leaders-queen-pope-angela-merkel-barack-obama-a7507916.html

    In articol este un grafic cu durata cu care Putin a intarziat la intalnirile oficiale. Pe lista apar Merkel, Obama, Papa Francisc, Elizabeth II, Carl XVI, Shimon Peres.

  10. „Suntem la capătul unei lungi telenovele, în care personajele principale sunt Angela Merkel și Vladimir Putin.”

    „Și unul și altul și-au trăit cei mai frumoși ani ai tinereții în Dresda.”

    „Putin în calitate de ofițer KGB.”

    ” Merkel, ceva mai tânără, ca odraslă de nomenclaturist est-german.”

    ” Putin specializat în limba germană. ”

    „Merkel specializată în limba rusă.”

    Cei doi vorbesc unul cu altul în două limbi și, în același timp, într-o singură limbă.”

    „Și ambii încearcă să joace pe degete întreaga Europă.”

    „Să încheie mai pe față, mai în secret, un nou pact Ribbentrop-Molotov.”

    http://www.sroscas.ro/site/2018/08/19/se-dau-cap-in-cap-sau-dau-din-cap/#more-103271