Le Monde: Merkel-Putin, o apropiere pragmatică
Vladimir Putin s-a lăsat așteptat sâmbătă seara la Meseberg, scrie Le Monde, preluat de Rador. Cancelarul Angela Merkel, care l-a primit la castelul Brandebour, a trebuit să aștepte o jumătate de oră până să apară omologul ei rus. Acesta a fost reținut după amiază în Austria, la nunta ministrului afacerilor externe, Karin Kneissel. În onoarea ei, a cântat un cor de cazaci de pe Don sosiți cu el, iar el a dansat cu mireasa. “O vizită privată”, a declarat dl Putin sâmbătă seara pentru a tăia scurt întrebările jurnaliștilor despre prezența sa la această nuntă care a produs scandal în Austria.
La Meseberg nu mai era timp de vin spumant și de dans. Conform fotografiilor difuzate de cancelarie, Angela Merkel l-a primit pe președintele rus cu apă minerală. Sobrietatea era pe agendă. Timp de trei ore, cei doi au discutat despre situația din Ucraina, tranzitul gazelor în Europa, conflictul din Siria, programul nuclear iranian și relațiile germano-ruse. “Temele controversate nu se pot rezolva decât prin dialog”, a declarat cancelarul la conferința comună dinaintea întâlnirii, insistând pe “răspunderea comună” a celor două țări în rezolvarea crizelor. La sfârșitul întâlnirii nu a fost făcută nicio declarație, Vladimir Putin a plecat din Germania seara târziu.
Este a doua oară în mai puțin de șase luni când Vladimir Putin și Angela Merkel se întâlnesc personal. La jumătatea lunii mai, cancelarul german s-a dus la Soci, pe malul Marii Negre. De atunci, ea a vorbit cu ministrul afacerilor externe, Lavorv, și cu generalul Gherasimov, șeful Statului major al armatei ruse, pentru a discuta despre situația din Siria și din Ucraina. Înmulțirea întâlnirilor la nivel înalt sugerează că după anii de răcire a relațiilor dintre cele două țări de la anexarea Crimeii, contextul geopolitic actual este favorabil unei normalizări a relațiilor diplomatice.
Vladimir Putin are grijă de “clientul” său german
Unul dintre motoarele acestei apropieri este economia. Rusia este sub presiunea sancțiunilor economice americane pe care Washingtonul amenință să le înăsprească în curând. Și Donald Trump nu și-a ascuns opoziția la proiectul gazoductului Nord Stream 2, care urmează să dubleze capacitățile de livrare a gazului rusesc în Germania. La începutul lui iulie, la ultimul summit NATO, președintele american criticase fără menajamente întărirea dependenței energetice a Berlinului de gazul rusesc, numind Germania “prizoniera Rusiei”. Tot atâtea riscuri pentru economia rusă, în prezent în plină decădere: vineri, rubla avea cel mai scăzut nivel față de dolar de doi ani încoace.
O situație cu atât mai delicată cu cât președintele rus a văzut recent prăbușindu-i-se cota de popularitate, în urmă anunțării unei nepopulare reforme a pensiilor.
Sâmbătă seara, Vladimir Putin a avut deci grijă de “clientul” său german. În declarația sa, el a reamintit îndelung calitatea legăturilor economice ale țării sale cu prima putere economică europeană: securitatea și fiabilitatea aprovizionării cu gaz, filialele germane din Rusia și investițiile lor, folosind cifre și făcând comparații.
“Germania este unul dintre primii clienți ai resurselor energetice rusești”, a declarat el, amintind că volumul schimburilor dintre cele două țări a crescut cu 22% anul trecut.
„O cotitură în relațiile germano-ruse”
Berlinul speră ca o misiune ONU în Ucraina să poată fi creată, la patru ani după anexarea Crimeii de către Rusia. În ce privește Siria, cancelarul vrea cu orice preț să evite o catastrofă umanitară care să întărească criza migratorie, în vreme ce dl Putin are nevoie de ajutorul europenilor pentru a reconstrui țara. El a insistat pe necesitatea unei refaceri rapide a infrastructurii, pentru a permite întoarcerea refugiaților în țară, în special a celor care se află în prezent în Iordania, Liban sau Turcia. O temă prioritară pentru Angela Merkel.
Mai întâi trebuie găsită o soluție politic acceptabilă: Angela Merkel a precizat că dorește o reformă constituțională și noi alegeri. Rusia nu are intenția să înceteze să-l sprijine pe Bashar al-Assad. “Întâlnirea de la Meseberg marchează o cotitură în relațiile germano-ruse”, a subliniat Ștefan Meister, expert pentru regiune la institutul DGAP. “Conflictul din Ucraina a ocupat multă vreme totul. Astăzi, Angela Merkel și Vladimir Putin sunt de acord asupra faptului că ei trebuie să vorbească despre celelalte teme”. Una dintre dovezile acestei noi apropieri este sprijinul celor două țări pentru acordul nuclear iranian, contra poziției americane, apreciază el.
“Acest nou dialog marcat de pragmatism nu înseamnă că un nou parteneriat strategic va apărea între Germania și Rusia. Dar cei doi lideri vor să dea un mesaj către Washington pentru a arăta că nu vor acceptă niciun șantaj din partea lui Donald Trump”.
Traducere Rador: Gabriela Sîrbu
Foto: Cancelaria Federală
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii