G4Media.ro

Le Monde: România nu reușește să stopeze emigrația masivă care îi penalizează…

Sursa Foto: Faire Mobilität

Le Monde: România nu reușește să stopeze emigrația masivă care îi penalizează economia / Cinci milioane de români au migrat în Europa și companiile care investesc în țară se chinuiesc să recruteze angajați

Cu 19 milioane de locuitori, România se scufundă într-un declin demografic îngrijorător. Peste 5 milioane de români și-au părăsit patria în căutarea unei vieți mai bune în Europa de Vest. Pe 21 august, Federația Asociațiilor Românilor din Europa (Fadere) a lansat un apel urgent către guvern, cerând măsuri imediate pentru stoparea acestei scurgeri demografice, scrie jurnalistul Mirel Bran pentru Le Monde.

„Migrația către Occident capătă proporții alarmante și mulți dintre candidații la plecare sunt tineri”, a declarat Daniel Tecu, președintele Fadere, într-o scrisoare deschisă adresată guvernului. Calitatea proastă a serviciilor publice, corupția birocratică, lipsa infrastructurii rutiere și un sistem de sănătate învechit sunt tot atâția factori care îi împing pe români să-și părăsească țara. Deși Uniunea Europeană oferă fonduri, pierderea forței de muncă riscă să pună în pericol utilizarea acestora.

De la căderea regimului comunist în 1989, un sfert din populația României a venit în Europa de Vest. Această hemoragie demografică s-a intensificat după ce țara a aderat la Uniunea Europeană în 2007. Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Externe de la București, mulți dintre acești migranți au optat pentru țări latine. Italia a primit 1.137.000 de români, Spania are 1.087.000 și Marea Britanie 950.000. Urmează Germania cu 826.000, iar Franța este pe locul zece, cu 106.000 de români.

Acest exod spre Occident a provocat o criză de forță de muncă într-o țară care prezintă rate de creștere promițătoare. În 2022, a atras investiții străine de peste 10 miliarde de euro, dar companiile înființate sau transferate acolo se chinuiesc să găsească forță de muncă. Războiul declanșat de ruși a determinat multe companii occidentale să părăsească Rusia și Ucraina și să se relocheze în România și Polonia. Deși acest aflux de capital a îmbunătățit indicatorii economici, găsirea forței de muncă rămâne o provocare majoră pentru investitori.

Țara acumulează contraste

În fiecare an, România acordă 100.000 de permise de muncă solicitanților din afara UE, majoritatea din țări asiatice. „Fără muncitori străini, România ar fi în pericol”, ne spune sociologul Gelu Duminică. În timp ce generația de români din anii 1990 avea 800.000 de copii, astăzi acest număr este de doar 180.000. Unii dintre ei vor părăsi țara.

Imigrația nu se limitează la asiatici și africani. Mulți antreprenori din Europa de Vest, în special Franța, caută oportunități pe o piață în plină expansiune.

„România este o țară modernă și dinamică, cu un ecosistem de start-up-uri în plină expansiune”, spune Grégoire Vigroux, 43 de ani, care a creat aproximativ douăzeci de companii și conduce filiala din România a French Tech. România începe să-și găsească locul pe harta investițiilor care atrag capitalul occidental. Franța ocupă locul șase printre acești investitori, cu o sumă de 9,7 miliarde de euro (adică 10% din investițiile străine). Camera Franceză de Comerț și Industrie din România are peste 550 de companii, care au generat 125.000 de locuri de muncă.

Dar țara acumulează contraste. România găzduiește o armată de IT-iști, dar administrația sa nu a început tranziția digitală. Zonele urbane se dezvoltă rapid, în timp ce multe sate par înghețate în trecut. O nouă generație de tineri a creat un ecosistem de start-up dinamic, dar se confruntă cu o clasă politică care luptă să modernizeze țara. Guvernul de coaliție, format din social-democrați și liberali, se pregătește să adopte noi taxe și să majoreze taxele existente pentru a finanța o administrație umflată.

Toate aceste motive îi determină pe români să opteze pentru Europa de Vest. „Guvernul intenționează să elimine beneficiile fiscale în trei domenii cheie: agricultură, construcții și IT”, regretă Daniel Tecu, președintele Fadere. „Aceste măsuri vor împinge și mai mulți români să plece. Facem apel la guvern să ia decizii pentru a reduce emigrația spre Occident. Liderii noștri trebuie să încurajeze românii să se întoarcă în țara lor și să nu o abandoneze”.

Sursa: Le Monde/ Rador/ Autor: Mirel Bran / Traducerea: Ruxandra Lambru

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Stati linistiti, se va rezolva. Nu se mai ajung banii la toata lumea, iar noua reforma fiscala va mai goni cateva milioane de romani. Ce credeati, ca vor renunta stapanii la pensiile lor speciale, cumulate cu salariul la stat, de la 40 de ani, obtinute dupa lupte grele si sacrificii? Noo, se bate oaia sa dea mai mult lapte, daca nu poate va fi sacrificata! Si babele care vand patrunjel pe trotuar vor pleca si vor vinde la Roma, Paris sau Madrid.

    • o sa ramana o tara de 13 milioane de locuitori, din care 4 milioane bugetari si 9 milioane pensionari

  2. pai si or sa mai plece ,pt ca s -au format ciocoii care vor sa traiasca pe spatele fraierilor care mai muncesc,in mediul rural e jale mare,au ramas pensionarii si cei care lucra la primarie,moldova-i toata plecata….

  3. > dar se confruntă cu o clasă politică care luptă să modernizeze țara

    Care clasa politica se lupta sa modernizeze tara?

    • Am vazut si eu. S-a platit 3 lei pe articol si atunci a tradus cu Google sa-i ramana bani de bilet de autobuz.

  4. Articol propaganda, sa nu se impoziteze ITistii. Pot pleca linistiti si sa plateasca impozit si asigurari sociale in alta tara, sa nu stea aici la mokangeala.

    • Nu prea pleaca IT-istii.. chiar nu cred ca acolo e problema.
      Nu gasesti vanzatori, meseriasi, barmani, chelneri, bucatari.. astia pleaca.
      Dar Romania nici nu incearca sa ii retina, este incorect spus ca „nu reuseste”.

    • au fhu.tut si PFA-urile

    • Vezi ca multi dintre it-stii aia platesc mai mult la asigurari sociale decat ai tu salariu.

  5. 5 milioane au migrat însă mai sunt 19 milioane în RO. Haha

  6. „Romania se lupta sa stopeze emigratia” – cine se LUPTA? Cine exact transpira sa o stopeze? Eu nu cunosc nicio institutie care se lupta, niciun politician si sincer din ce experiente am avut personal nici majoritatea angajatorilor nu se lupta, dimpotriva.

  7. E normal,asta se intampla si in Polonia,Portugalia,Cehia….este o piata a muncii europeana si fiecare face ce e mai bine pentru el si familia lui.
    Altceva ma intriga,”Peste 5 milioane de români și-au părăsit patria în căutarea unei vieți mai bune în Europa de Vest.”
    Pai nu ne spuneau patriotii de carton Simion,Sosoaca,Viktor Orban…ce nashpa e in Europa cu saracia si dictatura si ce bunastare si libertate e in Rusia? De ce nu pleaca romanii in Rusia,macar alea cateva milioane de votanti haur?

  8. vpered tovarishchi!

  9. Poate nu reușește pentru că nu dorește.

  10. Am fost plecat 18 ani in Spania .De gura femeii,m-am intors .Sunt intr-o continuua depresie .dupa cca 10 luni de gustat coruptia si indiferenta ,ma gandesc sa plec ,oriunde dar nu aici .Este infern .Toata lumea te fura

  11. Băi, dar ce l-a apucat pe Tecu ăsta grija de emigrarea noastră?! De mare patriot, sau de teama că îi luăm locul de munca?!
    După cât îmi cunosc neamul, pariez pe versiunea egoistă!

  12. Guvernul lui Nicu și Marcel moșit de domnul Iohannis este cel mai elocvent exemplu că în România, stat eșuat, nu există nicio speranță de normalitate.

    Oamenii pleacă din țară în continuare, din disperare. Nu există speranța că într-o generație lucrurile se vor schimba în bine în România. Dimpotrivă, ne așteptăm să fie mai rău.

  13. Vreo 300000 de potențiali lucrători în privat sunt angajați sa taie frunza la câini în administrație.

    • Formularea corecta e :” sunt angajati sa puna piedica cetatenilor in a-si rezolva problemele, cu scopul de a-si mentine joburile inutile”