Le Monde: Videoclipurile pro-Călin Georgescu postate de influenceri pe Tiktok sunt legate de o enigmatică „agenție de influență” poloneză
Cine a organizat vasta operațiune de influență care s-a soldat, vineri, 6 decembrie, cu anularea alegerilor prezidențiale din România de către Curtea Constituțională a țării? La o lună de la demararea acestei operațiuni, în care au fost plătiți peste o sută de influenceri pentru promovarea candidatului de extremă dreapta pro-rus Călin Georgescu, organizarea și finanțarea acesteia devin din ce în ce mai clare, arată o analiză Le Monde citată de Rador Radio România.
Serviciile de informații românești au confirmat că numeroase videoclipuri au fost difuzate, în principal pe TikTok, de către influenceri care au răspuns la un anunț de pe o platformă specializată, FameUp. Și alți tik-tokeri au fost contactați direct pe e-mail de o agenție de marketing puțin cunoscută.
Rapoartele de informații, desecretizate în această săptămână, menționează și o misterioasă „Agenție FA”, o companie de marketing despre care se presupune că are domiciliul în Africa de Sud. Această agenție a trimis e-mail-uri personalităților românești, oferindu-le echivalentul a 1.000 de euro pentru a publica videoclipuri politice la cheie, „pentru bunăstarea României” și pentru a „contribui la viitorul țării”.
O agenție „sud-africană” aflată de fapt în Varșovia
Site-ul Agenției FA, faagency.org, este zgârcit în informații. Se prezintă ca vitrina unei agenții de influență sud-africane, descriere ce corespunde cu cea dată de autoritățile române. Totuși, elemente noi descoperite de Le Monde sugerează că FA Agency nu este deloc o companie administrată din Africa de Sud, ci o firmă administrată din birouri cochete din Varșovia, capitala Poloniei.
Într-adevăr, o mică rețea de aproximativ zece conturi care afișează, pe profilul lor, o adresă de e-mail la faagency.org, a apărut pe Instagram în ultimele șase luni. Aceste conturi, folosind în general pseudonime sau porecle, se prezintă ca influenceri și specialiști în marketing. Cu toate acestea, analiza fotografiilor și a „poveștilor” lor arată că acest grup mic de colegi lucrează în aceleași birouri nou-nouțe închiriate pe malul Vistulei, la Varșovia.
Angajații care apar în aceste fotografii sunt în majoritate ucraineni care lucrează în Polonia, legați de lumea „marketingului afiliat”, un sector de publicitate online semi-legal și foarte dezvoltat în Ucraina. Analiza profilurilor Instagram relevă o viață de birou alcătuită din petreceri de Halloween sau chiar ieșiri la bar. Mai multe „story-uri” dezvăluie excursii la conferințe pentru profesioniști afiliați, în special din industria sănătății și a jocurilor de noroc. Pe de altă parte, pe profilurile lor LinkedIn, deschise sub numele lor reale, niciunul dintre angajații identificați de Le Monde nu menționează FA Agency sau altă companie de marketing.
Rusia, printre rânduri
Chiar există această agenție? Le Monde a reușit să identifice adresa birourilor din Varșovia unde lucrează efectiv membrii Agenției FA, dar nu a putut confirma în numele cărei companii sunt închiriate aceste spații de lucru. Datele tehnice ale site-ului Agenției FA fac posibilă, de asemenea, conectarea acestuia la alte site-uri web, toate create în urmă cu șase luni și toate servind drept vitrine pentru agenții de influență care operează sub diferite nume.
Serviciile de informații românești estimează, în note desecretizate în această săptămână, că nivelul de sofisticare al campaniei care a vizat alegerile a fost demn de „un actor statal”, adică Rusia. O ipoteză care nu este incompatibilă cu cea a unei operațiuni desfășurate de un actor privat: serviciile ruse folosesc în mod regulat companii private ca intermediari în operațiunile lor de dezinformare – precum „Doppelgänger”, această îndelungă campanie de difuzare a articolelor false din mass-media, condusă de două companii ruse.
FA Agency nu a răspuns solicitărilor, la fel ca majoritatea angajaților săi.
La scurt timp după trimiterea solicitărilor pe WhatsApp, LinkedIn și prin email, unele dintre conturile de Instagram aparținând acestei rețele au fost șterse sau trecute la „privat”, vineri după-amiaza târziu.
Mai multe profiluri și-au șters și postările.
Sursa: LE MONDE / Rador Radio România
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank