G4Media.ro

Le Pen, către Meloni: Să ne unim pentru a forma al doilea…

Sursa Foto: X

Le Pen, către Meloni: Să ne unim pentru a forma al doilea grup din Parlamentul European / Extrema dreaptă e împărțită în patru grupuri politice / Cehii și cei de la AUR nu vor să fie colegi cu naționaliștii unguri

În ajunul alegerilor europene șefa extremei drepte franceze Marine Le Pen o invită pe Giorgia Meloni, premierul Italiei, să-și unească forțele și să constituie un super-grup de dreapta care ar deveni al doilea bloc de partide din Parlamentul European (PE), relatează Politico, citată de Rador Radio România.

Se anticipează că extrema dreaptă va avea o evoluție bună la alegerile europene din 6-9 iunie, însă persistă mari dubii cu privire la care partide vor fi capabile să colaboreze la nivel transnațional, dat fiind că multe au opinii radical divergente, mai ales în privința invaziei ruse din Ucraina.

Oferta lui Le Pen pentru Meloni e simplă și e foarte posibil să se dovedească una importantă. Ea a declarat duminică pentru ziarul italian Corriere della Sera: „Acesta e momentul pentru a ne uni, ar fi cu adevărat util. Dacă vom reuși, vom deveni al doilea grup din Parlamentul European. Cred că nu ar trebui să lăsăm o astfel de ocazie să se irosească”.

Meloni, căreia îi face curte și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen pentru a colabora cu Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta, a răspuns că e deschisă la cooperare cu orice partid de dreapta.

Reuniunea Națională a lui Le Pen e acum în grupul Identitate și Democrație (ID), în vreme ce Frații Italiei al lui Meloni e în grupul Conservatori și Reformiști Europeni (ECR).

Apelul lui Le Pen vine la numai câteva zile după ce ID a expulzat partidul de extrema dreaptă Alternativă pentru Germania (AfD), în urma unei serii de scandaluri care a transformat formațiunea în paria. Același grup mai include și Liga, partid anti-imigrație din coaliția de guvernare a lui Meloni.

În prezent extrema dreaptă e împărțită în patru grupuri politice, iar una dintre întrebările arzătoare ale acestor alegeri e cum se vor grupa ele după scrutin. Dacă ar colabora toate – ceea ce pare improbabil – ar putea deveni a doua forță din PE.

Ultimele prognoze atribuie 68 de locuri pentru ID și 71 pentru ECR, adică 139 de deputați din cei 720 ai PE. AfD pare că va obține 17 locuri, iar Fidesz din Ungaria, acum neafiliat, deține 12 locuri. Per total, extrema dreaptă (acum dezbinată) ar aduna undeva pe la 165 de locuri.

Sondajul sondajelor realizat de Politico cotează PPE cu 174 de locuri, iar pe Socialiști și Democrați (S&D) cu 144.

Și fostul premier polonez Mateusz Morawiecki de la partidul conservator PiS din ECR e dispus să se alăture unei mari grupări de dreapta, iar foarte mulți speculează că și premierul ungar Viktor Orbán își va afilia partidul Fidesz la același grup după alegeri.

Toate aceste alianțe și reconfigurări sunt vulnerabile la târguri și dezacorduri post-electorale. Cehii și românii din ECR, de exemplu, nu vor să fie colegi cu naționaliștii unguri pro-Kremlin. Iar pentru aducerea AfD înapoi va fi necesară o gimnastică politică complicată și reconstrucția unor relații de la zero.

Chiar dacă excluderea AfD a afectat grupul ID, tot ea i-a deschis posibilități lui Le Pen. Partidul ei și AfD au fost mereu considerate prea extremiste pentru a fi capabile să coopereze – în afara unui așa-zis cordon sanitar creat de centrul eurofil.

Cooperarea cu Meloni ar putea reprezenta așadar un dublu câștig pentru Le Pen. Ele și-ar putea construi un bloc solid ale cărui voturi ar influența programul UE, în timp ce Reuniunea Națională s-ar apropia mai mult de dreapta consacrată în ochii publicului, un lucru pe care Le Pen și-l dorește în vederea alegerilor din 2027 din Franța.

Ea a negat într-un interviu că ruperea relațiilor cu AfD a fost o manevră deliberată, cinică, menită a-i facilita noi alianțe în Europa.

Despre Meloni ea a declarat: „Cred că ea și eu suntem de acord în privința chestiunilor esențiale, inclusiv redobândirea controlului asupra țărilor noastre”.

Meloni a declarat duminică că nu exclude acceptarea ofertei lui Le Pen.

Ea a afirmat la Rai TV că nu are deloc linii roșii în privința alianțelor potențiale cu alte partide din viitorul PE, dat fiind că ea însăși a fost etichetată „de-o viață” drept „nefrecventabilă”.

Meloni a mai declarat: „Principalul meu obiectiv e să construiesc o majoritate alternativă la cea care a guvernat în ultimii ani. O majoritate de centru-dreapta, cu alte cuvinte, care să trimită stânga în opoziție în Europa”.

Ea a precizat că nu e dispusă să facă parte dintr-o majoritate la care participă și stânga.

„Legat de orice altceva, vom mai vedea.”

Sursa: POLITICO / Rador Radio România

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...