G4Media.ro

Le Point: Franța se confruntă cu riscul unui abandon major pe plan…

surdsa foto: Captura video

Le Point: Franța se confruntă cu riscul unui abandon major pe plan internațional

Criza politică provocată de dizolvarea Adunării Naționale stârnește uimire și îngrijorare în rândul vecinilor noștri. Ar putea duce şi la un declin major și prelungit al Franței pe scena internațională. În cel mai rău moment. Pe măsură ce ne confruntăm cu o succesiune de crize geopolitice, începând cu războiul din Ucraina, instabilitatea politică sau o schimbare radicală a politicii externe ar slăbi țara noastră și i-ar afecta credibilitatea, potrivit Rador Radio România.

Dacă noua Adunare ar fi în imposibilitatea de a forma o majoritate, chiar relativă, acțiunea executivului și, prin extensie, acțiunea externă a Franței ar putea fi considerabil limitată. În mod logic, o Franță neguvernabilă ar fi mai puțin audibilă la nivel internațional, și în primul rând în Europa.

Un alt scenariu: un guvern susținut de o nouă majoritate, susținut de partide care urmăresc o schimbare radicală în politica noastră externă și chiar cultivă apropierea de puteri destabilizatoare precum Rusia sau China. Am risca un nou tip de coabitare, mult mai conflictuală, în care cuvintele Președintelui și cele ale Primului Ministru să difere pe probleme internaționale majore sau în timpul Consiliilor Europene.

În ambele cazuri, ar deveni extrem de dificil să se articuleze vreo strategie internațională. Politica noastră externă ar risca, de asemenea, să devină ostatica politicii noastre interne, ceea ce i-ar compromite mijloacele – în special pe cele ale politicii noastre de apărare și securitate.

Incertitudini bugetare

Miza bugetară ar fi, fără îndoială, cea mai serioasă, indiferent de componența viitoarei Adunări Naționale. În cazul lipsei majorității, votarea bugetelor va depinde de negocieri în care fiecare tabără va acorda prioritate cheltuielilor electorale. Tot în cazul conviețuirii, finanțarea promisiunilor de campanie ar avea prioritate față de cea a cheltuielilor mai puțin vizibile din viața de zi cu zi a francezilor.

Legea programării militare ar risca astfel să fie sacrificată pe altarul unor astfel de arbitraje. În ciuda declarațiilor de principii, creditele militare ar putea fi tăiate pentru a evita economii mai nepopulare în alte domenii, ceea ce ar avea consecințe dramatice pentru armatele noastre și pentru toți actorii din apărare.

De asemenea, am risca să punem sub semnul întrebării sprijinul pentru Ucraina. Fie printr-o reducere a ajutorului promis, fie printr-un pas înapoi față de cele mai curajoase decizii. Cu toate acestea, orice reducere a ajutorului acordat Ucrainei ar fi, desigur, dăunătoare pentru ucraineni, dar și pentru credibilitatea Franței față de partenerii noștri din Uniunea Europeană și NATO.

Amenințări de securitate majore

În cele din urmă, am risca tensiuni în Europa. Dincolo de o criză fără precedent în relațiile noastre cu Germania, subestimăm impactul pe care l-ar avea, de exemplu, încheierea apropierii inițiate din 2023 cu vecinii noștri din Europa Centrală și de Est. A ne mai îndepărta de aceste țări pe care le-am neglijat prea mult timp de treizeci de ani ar fi o eroare istorică.

Generația noastră, născută după căderea Zidului Berlinului și prăbușirea URSS și care a crescut odată cu revenirea unor amenințări majore de securitate, nu poate fi pasivă în fața unor astfel de riscuri. Pentru că provocările internaționale, deși excluse din această campanie electorală, sunt printre cele mai importante cu care va trebui să ne confruntăm. Fie că este vorba de apărarea Franței împotriva adversarilor săi externi sau, mai larg, de apărarea democrațiilor împotriva puterilor autoritare care ar putea să ne atragă în conflicte majore.

Iată de ce, indiferent de componența viitoare a Adunării Naționale, facem apel la următorul guvern să se angajeze în trei domenii care trebuie să fie în centrul politicii noastre externe și de apărare în următorii ani.

O linie fermă împotriva amenințării ruse

În primul rând, să păstrăm mijloacele acțiunii noastre internaționale, în special în ceea ce privește apărarea națională și apărarea Europei. Aceasta presupune, cel puțin, protejarea legii de programare militară, care reprezintă un efort semnificativ dată fiind situația bugetară, dar rămâne subdimensionată față de realitatea amenințărilor.

Apoi, să păstrăm sprijinul pentru Ucraina cu orice preț. Aceasta înseamnă respectarea acordului franco-ucrainean de cooperare în materie de securitate, începând cu livrarea ajutorului promis pentru acest an. Și să nu se revină la autorizația de a lovi teritoriul Rusiei în conformitate cu dreptul internațional, nici la viitoarea livrare a aeronavelor Mirage, nici la ambiguitatea strategică față de Kremlin.

În sfârșit, să continuăm cooperarea inițiată cu partenerii noștri, în special cu cei din Europa Centrală și de Est. Este vorba despre a face parte din istorie, pe măsură ce aceste națiuni câștigă importanță în Uniunea Europeană și NATO. Ambițiile europene ale Franței depind de asta, la fel ca și influența sa. Aceasta implică în special dezvoltarea relațiilor noastre politice, militare și economice și menținerea unei linii ferme față de amenințarea rusească.

Vremurile sunt prea periculoase pentru ca Franța să renunțe. Indiferent că e vorba să ne reconstruim influența europeană sau să recuperăm o întârziere cu înarmarea, ne-ar lua ani să ne revenim. Dacă mâine situația internațională ar degenera, de exemplu împotriva Rusiei, am risca o adevărată sinucidere strategică.

Pentru că generația noastră va fi cea care va trăi într-o Franță retrogradată, evoluând într-o lume periculoasă, cerem ca acest cel mai rău scenariu să fie evitat. Facem apel la constanță și coerență în politica noastră externă și de apărare. Va fi, de asemenea, o modalitate pentru Franța de a ieși în frunte, arătându-și fiabilitatea internațională, indiferent de problemele sale interne.” 

Autor: *Forum colectiv susținut de Euro Créative: Aurélien Duchêne, manager de cercetare la Euro Créative (think tank francez privind țările din Europa Centrală și de Est); Arthur Kenigsberg, președinte și co-fondator al Euro Créative; Romain Le Quiniou, director general și co-fondator Euro Créative; Cyrille Amoursky, reporter de război independent, Louis Duclos, analist geopolitic.

Sursa: LE POINT / Rador Radio România / Traducerea: Gabriela Sîrbu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Franța din nefericire a trecut de punctul fără întoarcere acum 4-5 ani, când numărul copiilor născuți de emigranți musulmani a depășit numărul copiilor născuți de francezi nativi. Franța nu mai poate fi reparată.

    Le Pen e o Sosoacă puțin mai spălată, oricum nu e capabilă decât de demagogie ieftină.