G4Media.ro

Lea Gabrielle, fostă ziaristă și pilot în US Navy, va conduce biroul…

Lea Gabrielle, fostă ziaristă și pilot în US Navy, va conduce biroul de contrapropagandă al Departamentului de Stat. Rusia si China, printre țintele vizate

Șeful diplomației de la Washington, Mike Pompeo, a anunțat zilele trecute că Lea Gabrielle, o fostă jurnalistă a canalului de televiziune Fox News și fostă pilot pe aparatele FA-18/C în cadrul Marinei americane, a fost numită în fruntea biroului de contrapropagandă al Departamentului de Stat.

Global Engagement Center (GEC), o agenție însărcinată cu combaterea propagandei și a dezinformării propagate de adversarii Statelor Unite, va trebui, printre altele, să găsească soluții prin care să poată împiedica dezinformarea rusească și interferențele electorale străine în  alegerile americane. Situația este cu atât mai presantă cu cât Moscova a fost acuzată că s-a amestecat în alegerile prezidențiale din 2016 din America, în încercarea de a-l ajuta pe candidatul republican Donald Trump să se impună în fața rivalei sale democrate, Hillary Clinton. O anchetă condusă de procurorul special Robert Mueller urmărește în prezent să determine dacă echipa de campanie a lui Trump a cooperat cu Rusia pentru a influența rezultatul scrutinului pentru Casa Albă.

Începând cu data de 11 februarie, Lea Gabrielle va ocupa poziția de reprezentant special și coordonator al Global Engagement Center. Gabrielle a fost reporter pentru emisiunea „Shepard Smith Reporting” a canalului FoxNews, după ce anterior a fost ziarist militar și a lucrat la NBC News. Biografia ei de pe site-ul Fox News arată că ea este absolventă a Academiei Navale a Statelor Unite și a servit în US Navy ca pilot timp de mai bine de un deceniu. Gabrielle a participat, alături de Navy SEAL, la operațiuni de strângere de informații în Afghanistan și Irak în cadrul Defense Intelligence Agency, fiind pregătită de către CIA. Ea a activat 12 ani în armata americană și continuă să facă parte din forțele de rezerviști.

„Cu această nouă numire, Departamentul de Stat își intensifică războiul împotriva propagandei străine,” a subliniat Foreign Policy, adăugând că Gabrielle va conduce eforturile americane de combatere nu a doar a dezinformării venite de la Kremlin, ci și a propagandei chineze și a utilizării canalelor de socializare media de către grupările teroriste. De altfel, într-un interviu pentru revista americană de politică externă, Lea Gabrielle a citat China, Rusia, Iranul și organizațiile teroriste ca fiind cele mai mari amenințări care folosesc propaganda pentru a submina interesele Statelor Unite.

„Trebuie să realizăm că suntem atacați de state adversare și organizații teroriste internaționale care folosesc propaganda și dezinformarea ca armă,” a spus noul director GEC. „Ei fac asta pentru că este ieftin, este ușor și pentru că pot.”

Gabrielle a afirmat că centrul își va extinde obiectivele, urmând, de asemenea, să lucreze la cartografierea rețelelor de dezinformare și va avea un rol semnificativ în dezvoltarea tehnologiei pentru identificarea surselor străine de propagandă și dezinformare. Activitățile GEC vor fi coordonate cu eforturile altor agenții federale.

În vara trecută, atunci când au apărut primele informații legate de posibila numire a lui Gabrielle la conducerea GEC, acest lucru a stârnit reacții diverse. Unele voci au respins categoric alegerea lui Pompeo. Brett Bruen, fost diplomat și șef al Global Engagement la Casa Albă în cadrul administrației fostului președinte Barack Obama, a declarat atunci că Gabrielle „nu are nici o experiență pentru a lucra în războiul informațional… Combaterea războaielor informaționale necesită o persoană care înțelege amenințarea și instrumentele sofisticate necesare pentru apărarea democrației noastre. În prezent, nu avem o strategie, resurse și timp,” a adăugat Bruen. „Sunt atât de scârbit de această administrație care pune oameni necalificați în roluri importante doar pentru că sunt de la Fox News,” a avertizat un alt oficial american care nu a fost identificat.

De cealaltă parte însă, Jon Olson, un fost comandant în Marina americană, care a recrutat-o și a lucrat îndeaproape cu Gabrielle în serviciile de informații navale, a respins criticile și a descris-o pe aceasta ca pe un lider capabil, cu o experiență solidă în management. „Este un lider adevărat și profund calificată în toate domeniile necesare pentru a ghida în mod eficient Global Engagement Center,” a afirmat Olson. Opinia sa a fost susținută de cea a unui oficial guvernamental familiarizat cu Centrul, care a declarat că numirea lui Gabrielle îi poate oferi GEC o linie directă cu conducerea superioară a Departamentului de Stat și va da un impuls major Centrului. Alți foști și actuali ofițeri americani din armată și serviciile de informații au lăudat și ei calitățile lui Gabrielle, afirmând că ea s-a făcut remarcată în timpul operațiunilor de strângere de informații din Irak și Afghanistan.

Ce este Global Engagement Center

Într-un material dedicat Global Engagement Center, revista Foreign Policy a scris anul trecut: „pe vremuri un birou obscur îngropat adânc în cadrul birocrației din Foggy Bottom, centrul a apărut ca un paratrăsnet politic în Washington, pe fondul unei dezbateri intense asupra modului în care ar putea să fie contracarate interferențele în alegeri ale Rusiei și propaganda ei.” Misiunea sa include „combaterea efectelor adverse ale propagandei și dezinformării sponsorizate de stat.” Instrumentele la care recurge GEC includ diverse eforturi de informare, inclusiv în ceea ce privește anunțurile publicitare pe Facebook cumpărate de propaganda rusă.

GEC a înlocuit Center for Strategic Counterterrorism Communications (CSCC) pe care fostul secretar de stat Hillary Clinton l-a înființat ca mijloc de combatere a eforturilor de propagandă ale rețelei teroriste al-Qaeda.

Inițial, GEC a fost creat ca un centru de coordonare al eforturilor guvernului de a răspunde grupărilor teroriste, gen Statul Islamic, ce utilizau social media în mod extensiv și sofisticat ca instrumente de propagare a propagandei. Din momentul creării sale, în 2016, portofoliul centrului a fost însă extins dramatic, el incluzând acum și răspunsul american la propaganda promovată de state adversare ale SUA, precum Rusia și China. În 2017, Național Defense Authorization Act a dat GEC o misiune suplimentară: lupta împotriva „propagandei și dezinformării străine îndreptate împotriva intereselor securității naționale ale Statelor Unite și a avansării proactive a narațiunilor bazate pe fapte care susțin aliații și interesele Statelor Unite.”

Dar veterani ai eforturilor diplomatice publice ale Departamentului de Stat s-au întrebat dacă centrul are mijloacele necesare pentru a se concentra asupra activităților mai largi ale Rusiei sau ale Iranului. „Mă întreb dacă centrul este pregătit pentru a putea să contracareze propaganda de stat,” a spus Adnan Kifayat, care a condus centrul atunci când se numea Global Strategic Engagement Center. „Având în vedere resursele sale, este mai bine orientat spre combaterea terorismului,” a spus fostul oficial american.

Temerile experților vin ca reacție la modul controversat în care președintele Trump a răspuns operațiunilor de influență rusească. Acest lucru ar fi făcut ca centrul să se afle în prezent în mijlocul unei crize financiare și de conducere. Nu e de mirare că foști și actuali oficiali americani au descris Global Engagement Center ca fiind în prezent nefuncțional, dezorganizat, lipsit de putere și în imposibilitatea de a folosi în mod eficient banii pentru a-și îndeplini funcția principală.

„Centrul este în acest moment într-o formă proastă,” a spus un oficial de la Departamentul de Stat. „E un haos”, a mai adăugat el. De altfel, în 2017, în perioada în care diplomația americană era condusă de Rex Tillerson, centrul a suferit din cauza lipsei de fonduri, însă o înțelegere bipartizană a făcut ca GEC să primească în final banii necesari.

Lea Gabrielle a declarat și ea că se va concentra ca GEC să aibă suficient personal și să fie finanțat corespunzător. Centrul a solicitat 55 de milioane de dolari pentru anul fiscal 2019. Ulterior, Departamentul de Stat a anunțat că a introdus o lege pentru a ridica această sumă la 115 milioane dolari.

În acest moment, centrul este condus de către Daniel Kimmage, expert în Rusia și veteran al Departamentului de Stat, care a studiat și operațiunile mediatice ale grupurilor extremiste violente.

Eforturile de revitalizare a GEC vin într-un moment în care oficiali de rang înalt din serviciile americane de informații avertizează că eforturile de propagandă străină, în special cele desfășurate de Moscova, sunt în creștere. „Continuăm să observăm o campanie generalizată de mesaje transmise de Rusia pentru o slăbire și o divizare a Statelor Unite”, a spus Dan Coats, directorul National Intelligence (DNI), în iunie trecut.

Oficialii de la Washington cred că și alte țări urmăresc să se amestece în procesul electoral american.

Surse: State Department, Foreign Policy

Foto: Lea Gabrielle. Sursa: Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Toata increderea, daca a fost recomandarea presedintelui Trump.

  2. mda..”jurnalist la foxnews” suna tare..cred ca la asa o functie trebue un om mai inteligent ca „directorul propagandei” din kremlin

    • ” Centrul a solicitat 55 de milioane de dolari pentru anul fiscal 2019″ – pai asta e o nimica toata pe linga bugetul de miliarde al lui „gazprom media”, la rusi numai citiva propagandisti de top au un salariu cumulativ mai mare de 55 milioane.

    • Tu esti copilul ăla încet cu care nu se juca nimeni la școala și trecea clasa din mila profesorilor, nu?

  3. Departamentul de stat al SUA daca chiar vrea sa faca fata razboiului electronic si al contrapropagandei ar face bine sa angajeze niste heckeri adevarati, indieni, modoveni, rusi , chinezi, ucrainieni, iraniei si nord-koreeni, nu de alta dar americanului de rind nu-i sta mintea la asa ceva.

    • Serios? De unde stii la ce ii sta mintea americanului? Bănuiesc ca din presa pe care o citești pe buda din fundu’ curtii…

    • @Hekeri?-N-am buda deloc, ma kc in borcane… 😉