Lecția Moldovei: anti-eroina Maia Sandu și refuzul populismului
Alegerile anticipate din Republica Moldova au dat pentru prima oară în istorie majoritatea în Parlament unui partid pro-reformist și pro-european. Victoria fără dubii a PAS, partidul fondat de Maia Sandu, participarea semnificativă la vot în plină vară și eșecul populiștilor care au infestat aerul de la Chișinău cu teme parazitare arată maturizarea unui popor captiv de trei decenii în menghina corupției, dar și a geografiei. E un pas istoric pentru Moldova în direcția UE, un pas fără echivoc.
În toată campania, partidul Maiei Sandu a mizat pe un pro-europenism moderat, pe lupta anti-corupție și pe reforme economice și sociale. Într-o țară devastată de pandemie și într-o continuă criză economică, PAS a refuzat stridențele geopolitice și a jucat exclusiv cartea problemelor interne ce trebuie rezolvate.
În oglindă, comunisto-socialiștii pro-ruși conduși de Igor Dodon și Vladimir Voronin s-au dovedit o struțo-cămilă necredibilă pentru electorat. Cu un discurs violent anti-occidental, BECS a avut exact agenda unui Viktor Orban sau Liviu Dragnea: UE și NATO vor să transforme Moldova în colonie, Rusia e marele prieten de la Răsărit, credința strămoșească trebuie apărată în fața invaziei homosexualilor. Ridicolul total a fost atins chiar de Voronin, care i-a avertizat pe cetățeni că, dacă Moldova intră în NATO, vor veni soldați negri și vor face copii mulatri cu moldovencele.
Și partidul lui Ilan Șor, condamnat în primă instanță pentru furtul miliardului din băncile moldovene, a regresat serios față de alegerile din 2019, trecând pragul la limită și doar datorită pomenilor electorale din regiunea Orhei, fieful lui Șor.
Au rămas pe dinafara Parlamentului mari farsori ai epocii recente, partidele oligarhilor fără ideologie și fără valori Vlad Plahotniuc și Renato Usatîi, penalizați aspru de electorat pentru scandalurile de corupție fără sfârșit. Partidele așa-zis unioniste PUN și AUR au luat împreună 1%.
Un alt rezultat de salutat: AUR, surpriza majoră de la alegerile din România, a fost umilit la Chișinău. Cu doar 7.200 de voturi, adică 0,49%, partidul condus formal de George Simion a sucombat la primul test electoral. Am văzut la AUR retorică agresivă, violența promovată ca soluție politică, răcnet pro-unionist necredibil, utilizarea unor clovni politici precum Dorin Chirtoacă pe post de vedete.
Ce a deranjat însă cel mai tare a fost faptul că tot comportamentul AUR a servit, din prima secundă, agenda Rusiei. Promovarea intensă în Sputnik a întărit senzația de impostură totală, iar cetățenii moldoveni au arătat că nu mai cumpără mesajul pro-unionist purtat de farsori politici.
Ce nu au înțeles mulți politicieni e că gradul de educație politică a crescut semnificativ în Moldova. Milioanele de moldoveni din UE au transmis acasă valorile europene. S-a ridicat o nouă generație de antreprenori sătui să tot plătească șpagă pentru orice mișcare. Numărul moldovenilor care muncesc în Rusia a scăzut constant.
Maia Sandu însăși a arătat că poți câștiga alegerile cu un discurs fără accente isterice și, mai ales, fără a forța cetățenii să facă o alegere pe care nu o doresc. În fond, toți cetățenii – că sunt români, ruși, ucraineni, bulgari ori găgăuzi – vor o societate mai curată, o economie funcțională, școli mai bune, spitale funcționale și o infrastructură decentă. Permanentul clivaj Est-Vest propus de partidele așa-zis reformiste din trecut, dar și de cuplul Dodon – Voronin la aceste alegeri, a sfârșit prin a obosi o populație care vrea doar să trăiască mai bine. Și, dacă se poate, în pace cu toți vecinii.
De-acum, Maia Sandu are cale liberă să-și construiască guvernul pe care l-a dorit din momentul în care a câștigat alegerile prezidențiale.
Pentru Moldova se deschide o fereastră de oportunitate unică în istorie. Se poate baza pe sprijinul României, care a înțeles încă o dată să renunțe la susținerea falșilor unioniști și să își canalizeze energia spre proiecte viabile și vizibile. Bucureștiul a jucat o carte discretă, ca și la prezidențiale, și cu atât mai eficientă. A adus la Chișinău vaccinuri, ajutoare medicale și bani pentru proiecte, fără să ceară la schimb discursul zgomotos pro-unionist care speria o parte a populației.
Maia Sandu are și sprijinul total al Germaniei, iar programele de asistență economică din UE sunt gata de repornire.
Și presiunea Rusiei e ceva mai scăzută în această perioadă. Confruntat cu o criză economică și socială fără precedent și în prag de alegeri interne, Kremlinul pare să nu mai investească în Moldova toată energia potențială pentru deraierea proiectului pro-european.
Maia Sandu și PAS pot începe fără întârziere reformele cerute de populație în justiție și economie. Agenda e plină, dar presiunea cea mai mare va fi pe rezultatele din justiție. Fără o reformă rapidă a instituțiilor-cheie din domeniu, fără un aflux de magistrați tineri și ne-corupți, guvernarea Maiei Sandu va avea de suferit.
PS. O consecință regională a înfrângerii lui Dodon este relația cu Ungaria. Budapesta văzuse corect în Dodon un cap de pod pentru creșterea influenței sale economice și politice, în detrimentul României. Nu au fost deloc întâmplătoare bezelele reciproce Viktor Orban – Igor Dodon în această campanie. Acum, cu guvernul PAS mult mai apropiat de valorile UE decât de cele ale Ungariei, e de așteptat ca influența Budapestei la Chișinău să scadă dramatic.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
40 comentarii