G4Media.ro

Legătura dintre Lady Gaga, Obama și Hitler/ Numirea noilor specii de plante…

Legătura dintre Lady Gaga, Obama și Hitler/ Numirea noilor specii de plante și animale după figuri publice este criticată de unii oameni de știință, dar alții o consideră utilă

Când Lady Gaga a ținut o sesiune de întrebări și răspunsuri pe Reddit pentru lansarea unui album în 2014, a existat o întrebare care a luat cu asalt lumea botanicii: cum este să ai un gen de ferigi care poartă numele tău? „Destul de cool”, a răspuns ea, „mai ales că este o ferigă asexuată”, scrie The Guardian.

Cele 19 specii de ferigi din genul Gaga se găsesc din Bolivia până în sud-vestul SUA și au fost numite după cântăreață parțial pentru secvența lor genetică G-A-G-A. „Toate fără sex, fără judecată”, a adăugat ea. „Cum îmi doresc să fiu”.

Cântăreața și actrița americană se numără printre miile de celebrități și personaje, reale și fictive, după care au fost botezate animale și plante. Uma Thurman are o șopârlă cu degetele franjurate în Arizona, descrisă științific ca Uma thurmanae în 2020. Un rechin descoperit în estul Pacificului a fost numit după Peter Benchley, autorul cărții Jaws.

Fostul președinte american Barack Obama are cel puțin nouă specii omonime, inclusiv o albină, un melc de mare și o pasăre amazoniană. Au fost numite suficiente organisme după personajele, vrăjile și obiectele din Harry Potter pentru a genera propria lor pagină pe Wikipedia, inclusiv un păianjen australian numit Aragog, o specie de furnică fantomatică numită după Lordul Voldemort și un dinozaur numit după Hogwarts.

Însă oamenii de știință se întreabă din ce în ce mai mult dacă numele celebrităților ajută cu adevărat la conservarea speciilor. Dezbaterea vine pe fondul controversei tot mai mari privind denumirile istorice ale plantelor și animalelor, unele dintre acestea fiind asociate cu colonialismul, rasismul și violența.

Luna aceasta, când oamenii de știință se reunesc la Madrid pentru Congresul Botanic Internațional, aceste întrebări vor fi în centrul dezbaterilor.

Justificarea pentru numele de vedetă este aceea că poate crește vizibilitatea plantelor și animalelor trecute cu vederea și poate aduce un omagiu activității de conservare dusă de celebrități. În 2022, oamenii de știință de la Kew au numit un copac din Camerun în onoarea actorului Leonardo DiCaprio pentru a evidenția preocupările legate de pădurea tropicală Ebo. DiCaprio a făcut campanie cu privire la amenințarea exploatării forestiere acolo unde se găsește Uvariopsis dicaprio.

Dar legăturile cu celebritățile nu au fost întotdeauna de ajutor pentru supraviețuirea speciilor. În peșterile umede din Slovenia, gândacul Adolf Hitler a devenit favoritul colecționarilor de suveniruri naziste – atât de mult încât amenință supraviețuirea insectei. Anul trecut, cercetătorii au propus schimbarea numelui pentru a o salva de la dispariție.

„Simplul fapt de a da un nume unui lucru îi conferă realitate în lumea oamenilor. Este întotdeauna real în natură, desigur. Dar un nume le permite oamenilor să iasă și să-l caute”, spune dr. Sandra Knapp, botanist și autoare a unei cărți despre istoria denumirilor plantelor.

Knapp va supraveghea discuțiile din cadrul summitului de la Madrid privind modul în care sunt denumite speciile de plante. Botaniștii sunt încurajați să nu numească grupuri sau genuri de specii după persoane fără legătură cu domeniul. Una dintre propunerile prezentate la summit este de a extinde această normă la nivel de specie, în încercarea de a exclude viitoarele denumiri de plante celebre sau ofensatoare.

Apoi, există dificultatea de a revizui denumirile unor personalități care devin din ce în ce mai divizate în timp. Conchistadorul Hernán Cortés, colonizatorul britanic Cecil Rhodes și Donald Trump sunt printre zecile de persoane controversate ale căror nume au fost atribuite unor specii. Odată ce un nume este acordat, poate fi foarte dificil să fie retras – iar oamenii de știință nu pot anticipa modul în care viitorul ar putea privi vedetele de astăzi.

„Cine poate spune că nu voi fi considerat un nenorocit malefic peste 100 de ani?”, spune Knapp. „Există oameni care sunt reprobabili”, spune ea, adăugând că oamenii de știință au „resurse atât de limitate” pentru a le dedica identificării.

Anul trecut, Societatea americană de ornitologie a anunțat că zeci de exemple ofensatoare sau excluzive vor fi redenumite, însă alte organisme, cum ar fi Comisia internațională pentru nomenclatură zoologică, au exclus modificările. În cadrul summitului, botaniștii vor lua în considerare o moțiune privind redenumirea plantelor sud-africane cu nume derivate din insulte rasiste din perioada apartheidului.

Cercetările au indicat faptul că numele celebre pot afecta atenția pe care o specie o primește din partea publicului. O lucrare publicată la începutul acestui an a constatat că speciile denumite după celebrități au primit mai multe clicuri pe Wikipedia decât speciile apropiate care nu au primit acest nume, efectele cele mai puternice fiind cele asupra nevertebratelor, amfibienilor și păsărilor.

Autorul principal, Katie Blake, doctorand la Universitatea Oxford, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că atenția este un lucru bun și a declarat că sunt necesare mai multe cercetări cu privire la beneficiile pentru conservare.

„Nu recomandăm ca speciile să fie denumite în mod obișnuit după celebrități, dar credem că eponimele ar putea avea un mare potențial de a atrage atenția asupra speciilor amenințate care sunt în general trecute cu vederea de public”, spune ea.

Unii sunt îngrijorați de faptul că dezbaterea privind denumirile distrage atenția de la sarcina urgentă de a identifica milioanele de specii încă necunoscute de știință.

Prof. Alexandre Antonelli, director științific la Kew, spune: „Dacă vom continua să descriem specii în ritmul actual, ne va lua între 750 și 1 000 de ani să descriem toate ciupercile. Sunt milioane de nume care trebuie găsite și cred că este o abordare validă [de a denumi speciile după celebrități].

„Depinde de cercetătorii care descriu noi specii pentru știință să le decidă numele, mai degrabă decât să încerce să facă micromanagement și să fie prea prescriptivi”, spune el. „Dar este, de asemenea, o mare responsabilitate”.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Madame Dr.Sandra Knapp,în cadrul summitului de la Madrid,noi românii din țară și de peste hotare va rugăm că președintelui nostru drag,Klaus Iohannis să-i atribuiți numele de Ficus Benjamina din familia Moraceae,,vă mulțumim.

    • pentru cei ce cunosc latina, denumirile stiintifice au fost intotdeauna, in proportie covarsitoare, lipsite de inspiratie/originalitate. cu generatiile noi la ce era sa ne asteptam?!