G4Media.ro

Lege adoptată la propunerea lui Cătălin Rădulescu ”pentru evitarea infracțiunii de conflict…

Lege adoptată la propunerea lui Cătălin Rădulescu ”pentru evitarea infracțiunii de conflict de interese”: Parlamentarii pot intermedia relația dintre potenţialii investitori şi autorităţile locale

Parlamentul a modificat săptămâna trecută, în ședință de plen reunit, statutul senatorilor și deputaților, astfel încât parlamentarii vor putea intermedia relațiile dintre cetățeni și autorități, dintre autoritățile locale și cele centrale, dar și dintre potențialii investitori și autoritățile locale.

Modificarea a fost propusă de deputatul PSD, Cătălin Rădulescu, condamnat în 2016 la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia. Propunerea lui Rădulescu a fost semnată de peste alți o sută de parlamentari PSD.

(Foto: Cătălin Rădulescu stă de vorbă cu senatorii PSD Niculae Bădălău și Liviu Brăiloiu în timpul dezbaterii bugetului de stat pe 2018. Sursa: Inquam Photos / George Călin)

Potrivit modificării aduse statutului senatorilor și deputaților (legea 96/2006),

  • La articolul 37 se introduce un nou alineat, alin. (2), cu următorul cuprins: „(2) În baza mandatului reprezentativ, deputaţii şi senatorii acţionează în interesul poporului, putând astfel să intermedieze în orice mod, fără a pretinde sau primi bani sau alte foloase materiale, relaţia dintre cetăţeni şi organele administraţiei publice centrale şi locale şi serviciile şi direcţiile din subordinea acestora, relaţia dintre aleşii locali şi autorităţile publice centrale, dar şi dintre potenţialii investitori şi autorităţile publice locale.”

Potrivit expunerii de motive semnată de Cătălin Rădulescu, ”deputații și senatorii trebuie să aibă posibilitatea legală de a intermedia (…) relația dintre posibilii investitori și autoritățile publice locale, fără a se considera că săvârșesc infracțiunea de trafic de influență”.

”Este necesară modificarea legislativă propusă dat fiind că, în reglementarea art. 291 din Codul penal, traficul de influență privește <<pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase>>, fără a se face vreo diferențiere în privința foloaselor. Au fost astfel cazuri în care s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență pentru <<foloase politice>>, neexistând foloase materiale primite de inculpați”, mai susține deputatul PSD.

Cătălin Rădulescu este unul dintre parlamentarii social-democrați cu cele mai multe inițiative legislative anti-justiție.

Una dintre acestea a fost adoptată chiar ieri, 10 iulie, de Senat, și prevede prescrierea faptelor de incompatibilitate și conflict de interese după 3 ani.

Potrivit modificării aduse legii 176/2010 privind integritatea în funcțiile publice,

  • ”Faptele săvârșite de persoanele aflate în exercitarea demnităților publice sau funcțiilor publice ce determină existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârșirii lor”.

Anterior votului din plen, comisia juridică a Senatului adoptase tot marți un raport de admitere a inițiativei legislative.

Săptămâna trecută, Parlamentul a modificat o altă lege esențială pentru lupta anticorupție, cea privind sancționarea faptelor de corupție (legea 78/2000).

Modificarea a fost propusă de deputații PSD Cătălin Rădulescu și Andreea Cosma și a vizat dezincriminarea obținerii de foloase din operațiuni comerciale incompatibile cu funcția, dacă beneficiarul este o terță persoană.

Legea 78/2000 este unul din actele normative fundamentale pentru activitatea DNA. Nu mai puțin de 40% din activitatea procurorilor anticorupție, cu privire la faptele conexe sau asimilate celor de corupție, se bazează pe această lege.

Practic, dacă foloasele necuvenite obținute în urma operațiunilor financiare incompatibile cu funcția nu sunt exclusiv materiale, ori dacă au fost obținute pentru altul, cel care a comis fapta nu poate fi tras la răspundere.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Adica la orice afacere bine intetionata trebuie platita spaga la shparlamentar, altfel nu merge. Bai deci astia sunt mai ceva decat CAMORA. Ar trebui bubuita cu totul cladirea PCR-ului …

  2. Ba , ce le are doctoru asta cu legea penala ( meseria lui e doctor generalist nu are studii în domeniu , e un mic Napoleu se pricepe la toate ,dar nu e bun de nimic ) , mai că îl întrece pe Nicolae Șerban ( la baza șofer ) , Iordache care a făcut facultatea de drept la distanta ( el fiind inginer , dar vorba aia românu se pricepe la toate) , și decât Nicolicea ( cu facultatea făcută tot așa la Spilu Haret , facultatea de X și 0 , prietenii știu de ce , mai ales cine a făcut Spilu Haret zic bine ) . Off Doamne cat mai fac ăștia umbra pe pământ???

    • La ce casa de avocatura lucrezi?

    • ” morjan ” nu la casa de avocatura, la casa de copii orfani. Interesat !?

  3. Gata! Au legalizat si spaga! Urmeaza crima, violul, furtul si arme la liber! Sictir!

  4. ”Doamne, te rog dă-mi mână liberă ca sa dau macar putin iama prin ei..!”
    Merci…!

  5. Ce duce in spate domnul de la sie!!!

  6. parlamentarul camatar? eu credem ca rolul lor e de a legifera, creea acel cadru constitutional in care guvernul executa sau isi desfasoara activitatea. atia fac din parlament ce au invatat ei mai bine in viata. poate urmeaza sa faca un amendament sau o lege organica sa stabileasca si un prag.