G4Media.ro

Legea avertizorului de integritate a trecut de Senat/ ONG-uri: Forma adoptată descurajează…

Sursa foto: Unsplash/ Romain V

Legea avertizorului de integritate a trecut de Senat/ ONG-uri: Forma adoptată descurajează raportarea anonimă, condiționată de furnizarea datelor de contact ale avertizorului

Senatul a adoptat, joi, legea privind protecţia avertizorilor în interes public, reexaminată ca urmare a cererii formulate de preşedintele Klaus Iohannis, fiind preluate obiecţiile formulate de şeful statului. Reprezentanții ONG-urilor care monitorizează această lege importantă pentru semnalarea cazurilor de încalcarea legii în administrație au declarat pentru G4Media.ro că forma adoptată joi de Senat descurajează raportarea anonimă.

Aceasta ar fi condiționată de furnizarea datelor de contact ale avertizorului în interes public și precum și o serie de informații care descurajează semnalarea cazurilor de corupție sau de încălcări ale legii. Proiectul de lege mai trebuie adoptat și de Camera Deputaților pentru a intra în vigoare.

Reamintim că legea avertizorilor de integritate este un jalon în PNRR, având ca termen limită acest an. G4Media a scris pe larg despre prima formă a legii, votată în sesiunea de vară a Parlamentului și întoarsă de președintele Iohannis după critici dure ale societății civile.

  • UPDATE 14.00 Senatorii USR nu au votat proiectul de lege. Și-au scos cartelele înainte de vot, potrivit informațiilor G4Media.ro.

Au fost înregistrate 76 de voturi pentru, opt împotrivă şi trei abţineri.

Legea a fost iniţiată de Guvern, adoptată de Senat şi Camera Deputaţilor, a fost verificată de către Curtea Constituţională şi retrimisă Parlamentului la reexaminare ca urmare a cererii preşedintelui.

Actul normativ stabileşte cadrul general în materia protecţiei persoanelor care raportează încălcări ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă în cadrul autorităţilor, instituţiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum şi în cadrul persoanelor juridice de drept privat.

Legea vizează transpunerea în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2019/1937 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecţia persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii.

Potrivit şefului statului, având în vedere că protecţia avertizorilor este o componentă importantă a prevenirii corupţiei, o transpunere necorespunzătoare a Directivei europene în domeniu implică riscul declanşării unei proceduri de infringement, cât şi cel al activării mecanismului de condiţionalitate a fondurilor europene de respectarea principiilor statului de drept.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Cristian-Augustin Niculescu-Ţâgârlaş, a precizat că prin amendamentele admise sunt respectate atât drepturile avertizorilor, cât şi drepturile individuale ale persoanelor. El a menţionat domeniile în care legea avertizorilor nu se aplică: siguranţa naţională, medical, protecţia informaţiilor între avocat şi client.

„Drepturile individuale sunt respectate şi garantate, dar este încurajată posibilitatea românilor de a da informaţii utile pentru identificarea şi descoperirea unor încălcări ale legii”, a menţionat Niculescu-Ţâgârlaş.

Plenul Senatului şi-a însuşit, prin vot, raportul Comisiei juridice şi a admis cererea de reexaminare a preşedintelui României, fiind preluate obiecţiile şefului statului.

Potrivit unui amendament al Senatului, raportările anonime trebuie să includă calitatea persoanei care face raportarea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

  1. A avertizat Kovesi ca va cere UE suspendarea fondurilor europene pentru Romania daca PSD+PNL+UDMR+Iohannis vor adopta legea asta cu prevederi ticaloase, dar mafiotii vad ca nu se linistesc, merg inainte cu golaniile.

    • Mă doare undeva de Kovesi a voastră! Întâi să rezolve cu plagiatul! Reclamagii de la USR ar vrea să fie anonimi! Ca pe vremea comuniștilor! De ce? Dacă ai o informație și crezi în ea, semnezi!

    • Ivane pesedist, voi comunistii ii acuzati pe altii de comunism??? Tu de ce nu semnezi cu numele real nici macar comentariile de pe G4Media?

    • Pentru că pe mine chiar mă cheamă Ionuț! Pe tine te cheamă „Ciolaku”? Cum ți-ai luat-o!!!!

    • Culmea e că pe mine chiar mă cheamă (și) Ionuț! Pe tine te cheamă „Ciolaku”? Numai în comunism puteai să dai reclamația anonimă! USR = Comunism!

    • avertizor de orce – pare o meserie banoasa , de viitor .Unde trebuie sa fac cerere pentru a fi admis in rindurile noilor tocatori de bani de la buget ? Trebuie oaresce recomandari ( intreb asta deoarece nu am avut nici in clin nici in mineca cu uascr , secu , activul pcr si urmasii lor , nu votez din 96 , nu inghit politruci de nici o culoare ….) ?

    • Păi și ce-ați vrea, ca cineva să rămână necunoscut după ce i-a dat in gat pe banditii PCR-USL ? 😂

    • SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE ESTE „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT SI NE DAM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI”

    • „infringement” scrie pe noi in cel mai bun caz … in cel mai rau, pa pa bani din PNRR

  2. Asta e super-tare! Cum adică să faci reclamația anonimă? În țara asta de reclamagii? Dacă ai ceva de spus – spune domnule cu curaj și să îți asumi! Mai mult eu băgam că dacă reclamația nu se confirmă cel care a făcut reclamația să facă… puțin… 6 luni de închisoare – să se învețe minte să mai acuze pe nedrept!

    • Pai atunci de ce a retrimis Iohannis legea inapoi? De buna ce era dupa ce a fost macelarita de USL?
      Care-i protectia unui angajat care raporteaza ca se fura bani europeni de catre compania la care lucreaza? A doua zi e demis si se ascund probele furtului, pana vine controlul.

    • Poate sa fie și un ziarist care raportează, nu trebuie să fie angajatul.

    • @ Eugen – habar nu ai! Angajatul își spune numele numai procurorului. Procurorul imediat îi alocă un pseudonim și secretizează numele real. Voi chiar nu știți nimic? Ieșiți iar cu capul la înaintare ca la Ordonanța 13 care nu știți nici acum ce zicea?

    • Poți să-i dai in gat pe banditii PCR-USL, liniștit, că nu pățești nimic 😂😂😂

  3. @Dragoș,
    numai tolomaci…dar de ce iti e frica sa fie anonima?
    numai in rusia avertizorul trebuie cunoscut ca sa experimenteze gravitatie zero de la etajul 10.
    trebuie mers pe principiul martorilor protejati…in instanta depui marturie,si poate sa afle oricine numele acolo si atunci , pana la proces de ce trebuie sa stie infractorul cine l-a turnat?Ca sa faca presiuni sau eventual abuzuri?
    hai marsh papagalilor!

    • @tarabostes când ai fost ultima dată într-o sală de judecată? Martorul protejat RĂMÂNE protejat cu pseudonim! Vai de capul vostru de spălați pe creier!

  4. Bună treabă , adica pot sa raportez anonim orice aberație, ca g4 ia bani de la Soros, ca vecinul meu face trafic de droguri, etc, frumos, sa curga valuri de turnătorii anonime de la tot felul de frustrați…

    • Asta înseamnă angajarea a câteva mii de bugetari bine plătiți care să verifice toate reclamațiile. Ce mișto!

  5. Sa fiti siguri ca datele alea nu o sa ajunga decat unde trebuie 😁

  6. De ce mai trebuie o lege, pai de-ne-a nu fabrica dosare pe baza sifoanelor de integritate?

  7. Multi tantalai prin comentarii! Directiva europeana cere protectia avertizorilor, e clar ca buna ziua. Nu mai latrati despre comunism si turnatori. Coruptia trebuie denuntata la toate nevelurile societatii. Cine e contra avertizorilor anti coruptie e insusi corupt sau protejeaza coruptii!