G4Media.ro

Legea carantinării obligatorii, contestată de un medic din prima linie: Sistemul sanitar…

Legea carantinării obligatorii, contestată de un medic din prima linie: Sistemul sanitar a fost încărcat și mai mult, iar timpul este limitat!/ Mesaj pentru cei care nu cred in virus: Vom ajunge în situația de a alege cine trăiește și cine moare.

Un medic pneumolog de la spitalul Marius Nasta din București, aflat din luna aprilie în lupta anti-covid, susține că anumite aspecte din legea care prevede carantina, izolarea și spitalizarea sunt lipsite de logică și încarcă și mai mult sistemul sanitar ajuns deja la limită.

Potrivit legii adoptate recent, fiecare pacient infectat cu coronavirus trebuie evaluat, în spital, în primele 48 de ore, iar ulterior cei asimptomatici pot merge acasă, unde trebuie să rămână izolaţi până la 14 zile. Medicul curant recomandă internarea sau plecarea la domiciliu, dar DSP dă decizia administrativă.

Ce se întâmplă când DSP-ul primește 100 de cereri la care trebuie să răspundă în două ore?

Răspunde medicul pneumolog Zaharia Dragoș, de la Spitalul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, din București.

  • „Nu văd cum se poate respecta această lege în condițiile actuale în care numărul de cazuri depășește cifra 1000 în fiecare zi. Legea cam asta spune, că în primele 48 de ore pacientul trebuie evaluat undeva, iar acel undeva nu prea se poate decât în spital. Personal n-am înțeles la cel se referă acel paragraf cu cele 48 de ore. Este ceva de genul: pacientul se internează cu acordul său, sau în lipsa acordului trebuie izolat, iar aici este o mențiune – fie într-o unitate spitalicească, fie în alt centru unde să fie făcută o evaluare. Eu nu am cum să fac evaluarea în altă parte. Unde să se facă, îi recoltezi sânge și îi faci radiografii pulmonare într-o cameră de hotel? Apoi vine un pacient, iar noi îi recomandăm să se interneze, el spune că nu dorește. <<Bine, nu vrei, te obligăm noi, legea spune că avem acest drept.>> El spune: <<ok, dar refuz să mi se recolteze sânge, să fac radiografie, să fac orice analize>>. Atunci ce facem? Cum îl evaluăm? Pacientul nu are dreptul să plece din spital, dar are dreptul să refuze analize. Are dreptul să refuze internarea, dar nu are dreptul să refuze izolarea. Este un flux foarte mare de oameni, iar DSP-ul are resurse limitate. DSP-ul din București se poate trezi în situația de a da 100 de aprobări în două ore. Pe lângă aceste lucruri, mai au de făcut anchete epidemiologice, comunicări cu spitalele și multe altele. Această internare a unui pacient asimpomatic pentru evaluarea de 48 de ore mi se pare oarecum forțată, iar decizia ar fi trebuit să-i aparțină medicului”, spune pentru g4media.ro medicul Zaharia Dragoș.

Doctorul este de părere că obligativitatea de a-i ține pe pacienții confirmați pentru 48 de ore în spital, indiferent de simptome, este o eroare care încarcă și mai mult un sistem medical deja suprasolicitat.

Sursa Foto: Arhiva Personala

„Cu izolarea sunt de acord sută la sută. Dar dacă un pacient este complet asimptomatic, el nu are de ce să stea 48 de ore în spital. Poate fi izolat, iar dacă începe să prezinte simptome, dacă se agravează, atunci să vină la spital. Probabilitatea de agravare este foarte mică. Un pacient asimptomatic dintr-o sută se agravează.

Deci un spital trebuie să țină practic 100 ca să detecteze unul singur. Deci îi ținem degeaba. Cel mai bine e să fie trimiși în izolare, să nu existe această obligativitate a evaluării timp de 48 de ore. La fiecare pacient trebuie să facem hârtii, fișe,să programăm analize, să vină rezultatele. Apoi scrisori medicale, concedii, toate fiind făcute de oameni din spital, iar medicii din spital au multe treburi, cum ar fi tratarea celor cu forme severe.

Asta e o pierdere de vreme pentru noi. Spitalele sunt încărcate mult prin această prevedere cu cele 48 de ore. La creșterea actuală a numărului de cazuri, normal ar fi ca sistemul medical să fie mai degrevat de anumite chestiuni” mai spune doctorul.

La spitalul Marius Nasta nu mai sunt locuri libere pentru pacienții cu Sars-Cov-2. E ocupată și secția de Anestezie și Terapie Intensivă, iar cererile continuă să apară. La Marius Nasta sunt 49 de paturi pe secție și 6 la Terapie Intensivă. Dacă în urmă cu două luni 10% din pacienți veneau cu forme severe, acum numărul lor s-a triplat.

„Când se eliberează un loc, imediat intră altul, de pe secție. Avem cazuri severe pe secție, cam 30%, care așteaptă. Îi asistăm cum putem, cu debit mare de oxigeno-terapie, încercăm să-i echilibrăm. În cazuri extreme încercăm un transfer, dar este foarte dificil fiindcă nici în alte spitale nu mai sunt locuri.

Există riscul ca pacienții să nu mai aibă acces la terapie intensivă. Locurile din ATI sunt cea mai mare provocare pentru sistemul medical, fiindcă la această creștere pe care o avem, vom ajunge în situația în care s-au aflat Italia sau Spania, când medicii trebuie să decidă pe cine bagă pe ATI și pe cine nu.

Dacă toate paturile sunt ocupate, iar un pacient se agravează, noi nu putem scoate un alt pacient din terapie pentru a-i face loc celuilalt. Eu nu văd cum aș putea face așa ceva, nu-mi pot imagina. Sau dacă ai doi pacienți severi și un singur loc liber…nu știu cum poți lua o decizie, cum poți trăi apoi cu ea. Cred că se va ajunge la ideea asta de șansă. Cine a avut șansă să se facă bine și cine nu, dacă se continuă cu această transmitere comunitară pronunțată.”

Virusul este o „viroză banală” sau o „simplă gripă care trece”. Ce le spuneți acelor persoane care susțin asta sau celor care neagă cu înverșunare fie și existența virusului?

„Dacă ne raportăm la cele mai multe cazuri, într-adevăr, la mulți pacienți boala se manifestă cu forme ușoare, medii, dar restul fac forme simptomatice severe, iar viața este pusă în pericol. Infecția aceasta nu se poate compara cu gripa. Noi acolo avem contact de mulți ani în comunitate, iar mare parte a populației, datorită imunității dezvoltate în timp, nu face boala.

Avem și vaccinul care este folosit de pacineții cu risc, cu boli cronice. Iar cu gripa nu ajung oamenii cu miile la spital. Vin pe rând și pot fi toți tratați, or acum discutăm de o creștere semnificativă a cazurilor, iar sistemul medical e pus la grea încercare fiindcă în eventualitatea în care creșterea va continua, se va ajunge ca unii pacienți să fie tratați superficial. Se infectează mulți deodată, asta este problema.

Mortalitatea în cazul Covid nu e ridicată, dar faptul că vin toți și că nu avem un mijloc farmacologic sau biologic de apărare este problema principală. Scopul este să întârziem cumva cazurile, să menținem un echilibru al acestei pandemii, un nivel acceptabil, să avem posibilitatea să ajungem la vaccin. Asta se poate face prin respectarea unor măsuri simple precum purtatul măștii sau spălatul pe mâini.

Pe de altă parte, există acea categorie aparte, care nu vrea să asculte nimic. Sunt oameni pe care nu poți să îi convingi, nu sunt capabili să își schimbe punctul de vedere. Am avut multe discuții contradictorii cu asemenea oameni. Poți sta câteva ore să încerci, dar e ca și cum te-ai lupta cu morile de vânt. E greu de spus ce i-ar putea convinge. Sunt și studii internaționale făcute pe această temă a negării.

Un om obișnuit cântărește o decizie pe care o ia, cu argumente pro și contra. 5 pro, 7 contra, să dăm un exemplu. El are capacitatea de a cântări, prin intermediul lucrurilor pe care le-a reținut din anumite informații. Ei bine, unii au o memorie limitată și nu pot procesa 12 argumente deodată, au o capacitate de raționament mai scăzută.

E un studiu veridic apărut în Nacional Academy of Science, în Statele Unite, iar acest tip de afectare se corelează cu negaționismul acesta în privința bolii. Există și un studiu care se referă la caracteristici din domeniul psihopatiilor, al răutății. Sunt acei oameni care tușesc intenționat, strănută, dau cu limba pe barele din metrou sau de altundeva. Sunt cazuri rare, dar există.

Mai este o altă percepție care circulă în spațiul public, pe rețelele de socializare, și anume: „A avut Covid, dar oricum murea.”

„Nu sunt de acord cu asta. Nu e normal să spui că oricum murea. Vă dau un exemplu. Avem o persoană, un pensionar cu diabet care stă acasă, are boala sub control și poate trăi încă 10-15 bani. E o persoană care se protejează, care a făcut ceva pentru comunitate, iar acum își duce acest diabet și are grijă să-l țină sub control.

El ia virusul și moare, iar noi spunem că oricum murea? Nu murea. Virusul asta face cu cei vulnerabili. Din acest motiv ei trebuie protejați și toată lumea se poate gândi la asta. O singură viață salvată înseamnă practic un miracol.

Avem și cazuri de pacienți oncologici, da, cărora li se scurtează viața cu șase luni, cu un an. De ce să spui că oricum murea, dacă mai avea tot acest timp? Și repet, nu e ca și gripa. O persoană vaccinată, ia tamiflu și se vindecă de gripă, pe când aici… Aici nu există tratament, iar cei vulnerabili au șanse mici sau deloc.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

32 comentarii

  1. tericeanul, ciolacul, uebara si ccr n-au nici-o problema !

    toata lumea este pe cont propriu. dar la ei vine elicopterul in caz ca …

    cetatenii vor supravietui prin reprezentanti.

    • Bravo…rezolva orban tuto.

      De multi ani nu am crezut ca poate sa fie ceva mai rau ca psd insa din pacate pt noi pnl ne a demonstrat contrariul. De fapt care pnl? Jumatate sunt din psd si pd.

      Sutem o tara ratata, fara educatie si fara valori!

    • Bun, și dacă oamenii nu respectă legea??.. Care-i partidul acela, prin care toate se vor rezolva perfect (cu covid’ul)?..

    • atatea bordeie, atatea obiceiuri

      fiecare isi da cu pararea…

      eu dau crezare DOAR celui / celei / celor care au VINDECAT / SALVAT de la moarte pe cei cu SAR COV 2.

      NIMENI din presa aservita puterii nu accepta realitatea generata de Didier Raoult cu metoda lui:

      rata cea mai mica de mortalitate.

      L au questionat inclusiv in Parlamentul Francez…

      Traieste.

      E contemporan cu noi.

      Exista articole / filme / inteviuri despre el.

      Dar EL NU EXISTA IN PLAN VIRTUAL…

      De ce ?

  2. Totusi. Romania a avut la dispozitie, toata perioada pana acum o saptamana. S’ar fi putut inspira din ceea ce am trait noi, in Vestul Europei (disponibilitati medicalizate, etc) si prepara criza actuala.
    Trebuie sa fie teribil de greu pentru cadrele medicale si paramedicale, cand realizeaza lipsa infrastructurilor suplimentare, in ciuda timpului avut la dispozitie.
    Trist 🙁

    • Ce ai trait si traiesti tu in vestul Europei e comunismul neomarxist. Atat si nimic mai mult. Toata poveste cu kung flu devine credibila doar pentru prostii spalati pe creier

    • Exista si creiere nespalate, aka cei care nu cred?

    • Romania este tara discuttilor inutile.

      Inclusiv aceasta lege cu „refuzul internarii” de catre pacient.
      Chiar nu realizeaza lumea caa in scurt timp internaarea va fi un privilegiu si ca refuzul va veni din partea spitalului/medicilor.

      Am vazut cazuri (inclusiv in familie) inainte de pandemie: Medicul te refuza la internare si te trimite „sa mori acasa”, ca sa nu-i strici lui statistica la bolnavi decedati.

  3. Aceasta selectie se practica demult in spitalele romanesti, functie de spaga, relatii si cheful de munca al medicului. ”The Death of Mr. Lazarescu”

    • Eu cred ca lipsa spagii in cazul pacientilor cu covid le taie tot cheful. Sporul ala de 2500 RON e nimic pe langa spagile pe care le luau. Iit spun din experienta ca unii medici mai fac vreo 2 salarii pe luna doar din spagi. Anul trecut in toamna, tatal meu a fost internat in spital cu hernie. Am dat 3500 RON spaga la chirurg, anestezist si la asistente. Daca nu faceam asta, il mai amanau cateva luni cu operatia. Eu nu am nici o mila pentru medici, fiindca nici ei nu au mila pentru pacienti. Eu acum ma bucur cand vad ca dau de greu. Sincer.

    • alex, eu te înțeleg!

  4. Bugetele spitalelor sunt aproape numai salarii.

  5. Ca sa aleaga cine traieste si cine moare, medicul trebuie sa poata salva pe cineva. Fara cifre, nu pot sa stiu cati dintre intubati scap, si cati sunt intubati degeaba. Am o suspiciune despre lipsa numarului asta. Probabil e la fel de greu de aflat ca numarul paturilor ATI: 2000 in martia cand nu-ti trebuie, 800 in iulie, doua la primarie, doua la prefectura.

    • Ai dreptate aici. Ar trebui sa furnizeze cineva procentul de pacienti ajunsi la ATI care se vindeca. Am citit un singur articol undeva ieri care spunea ca din cei 16 internati la ATI (pentru covid si probleme de neurologie) la un spital nu a scapat niciunul.

    • Un medic zicea ca scapa cam 50% dintre aia care ajung in ATI. E un articol pe undeva.

    • @Vali – corect, si eu stiam la fel.

      Deci enuntul corect in articol ar fi:
      Medicii vor ajunge sa decida cine moare 100% – fara sa prinda ATI, sau cine primeste 50% sanse sa supravietuiasca prin internarea la ATI.

    • @vali, nu vreau urechisme. Se pot numara precis si actualizat zilnic.

      Grupul de comunicatii strategice are pe pagina un grafic la zi cu distributia cazurilor pe… genuri! (semn ca nu sunt sexomarxisti, ci de-a dreptul genomarxisti.)

      Urechismele se pot inventa usor, si remodela dupa dorinta ureschistului.

    • @DJS
      Nu ma poti urechea pe mine pentru „urechismul” asta, nu-i o presupunere a mea. Proportia a fost enuntata de o doamna medic care lucra pe ATI, am citit articolul, dar nu pot sa spun acum care articol.
      Daca ai o alta cifra sau daca ai elemente cu care sa contrazici ponderea asta si pe doamna doctor in cauza, atunci ar fi mai bine s-o spui decat sa te rasfeti certandu-i pe altii.
      Vezi ca discutia era despre ponderea celor care supravietuiesc ATI, nu despre „ponderea cazurilor pe genuri”.

    • Vali, nu citesti cu atentie. M-am plans de doua ori ca nu se fac statistici importante, si tu imi ceri „o alta cifra”? Nici „doamna doctor”, si nici macar o „doamna majestate academician doctor inginer” nu au „cifre”, deci nu am ce contrazice.

      As putea sa sa deschid ultimul BMJ, si sa iau de acolo primul articol, si sa citesc cat e rata de supravietuire in Africa de Sud, si sa spun ca cat scrie acolo. Sau caut vreun colentinist dintr-ala innebunit ca nu ise deschide sectia, si sa iau ce inventeaza ala. E la fel de urechist ca si „doamna doctor”.

      Eu imi imaginez ca tu cazi in ur in fata unei „doamne doctor”, mai ales de la televizor, dar meseria lor nu e sa numere. De exemplu, cauta episodul No Agenda despre teste fals pozitive si fals negative. Apoi spune-mi cate doamne doctore din Romania ti-au vorbit de asa ceva, in contextul in care avem deja mai multi romani care au testat pozitiv – negativ -> pozitiv.

      Duamna stie sa puna teava in gat, in cel mai bun caz. Asta inca nu ma impresioneaza ca sunt inca tanar. Dar ar putea cineva sa ne spuna cati la suta din intubati mor, defalcat pe judete si saptamani?

    • @DJS
      Au trebuit sa puna intr-o lege faptul ca INSP e obligat sa spuna cati sunt retestati vs cate persoane sunt testate prima data si cate cazuri noi sunt in fiecare judet, asa ca nu ma mai mir de nimic.
      In fine, punctul de vedere al @Fedora e valid: e irelevant cate paturi ai la ATI pentru Covid daca procentul celor care supravietuiesc acolo e foarte redus (50% e, in opinia mea, foarte redus).

  6. da, o lege romaneasca fara cap si fara coada, pe ideea scapa cine poate – cei care sunt la butoane sunt tot de pe vremea tovarisilor care au facut liceul la FF dupa care au bagat 2 masterate la SRI

  7. Avertismentele astea sa le dea autoritatilor, que no? Nu bietei populatii

  8. mai sunt si oameni rationali

  9. Zic asta de doua saptamani ca popa.

    • @John L
      Peste doua luni o sa descoperi cu suprindere ca toata lumea a spus asta de la inceput. Ai un pic de rabdare si-o sa vezi…

  10. Bine zis, mai putin aia cu tratamentul. Se pare (se pare, asta e) ca a aparut si un tratament eficient in 79% (cifra buna) din cazurile grave: interferonului beta inhalat (sper ca am retinut bine). Nu e aprobat inca, dar mie mi se pare ca si ai nostri ar trebui sa testeze si daca e eficient sa-l includa in diagrama de tratament, parca ar fi totusi o situatie de urgenta.

  11. În mare, cam asta am spus și eu din prima zi și nu sunt medic nici pe departe, îți trebuie doar putina logica!

  12. Pe Renate Weber, pe iresponsabilii de la CCR si pe membrii de partid PSD, ALDE si ProRomania sa-i tineti mereu ultiii pe lista de asteptare pentru tratament. Ei sa se trateze in marile spitale pe regionale pe care pretindeau ca le vor construi la virgula conform programului de guvernare al PSD. Pare cinic ce spun, dar nu poti da la oparte oameni onesti pentru a-i trata le acesti borfasi care au avut in permanenta o activitate antinationala agresiva. Comparati situatia epidemiologica de acum cu cea de dinainte de interventia ticaloasa si criminala facuta in forta de aliante criminala Renate Weber, CCR, PSD, ALDE si ProRomania. Sunt doua imagini extrem de clare: inainte si dupa interventai criminalilor. Nu exista scuza pentru crima in masa pe care au savarsit-o ticalosii Renate Weber, CCR, PSD, ALDE si ProRomania. Nu8 exista! Numarul vicimelor continua sa creasca si din cauza indoctrinarii unor oameni fara multa carte de catre acesti criminali pentru a nu purta masti de protectie si a pastra reguli elementare de igiena..

    • Cu mare dezamagire , afirm ca confirm aceasta pozitie de condamnare a actiunilor Avocatului Poporului , CCR (inregimentate politic) , PSD ca si ale lui „Titulescu cel foarte mititel”(Ponta) , toate definite clar in sfera „zadarnicirii combaterii bolilor’ . Dezamagire pentru ca , atat eu, cat si familia mea , am votat dintotdeauna PSD si pe asazisul numit „micul Titulescu”. In schimb , ei au ales si prefera sa numere potentialele virtuale voturi si nu durerosul numar al imbolnavirilor . Se vor trezi la realitate doar la alegeri , dar cine va plati pentru decesele premature si sechelele Covid-19 ? Binenteles ca DOAR mult-incercatul popor roman !

  13. Legile tampite au fost date de PSD, ca partid majoritar. Executivul executa ce prevede legea. Daca executivul avea mana libera cum a fost in prima parte a pandemiei, ar fi putut face pe loc corectii. Dar asa e treaba legislativului, cei cu pensii speciale si multa trandaveala si chiul pe bani multi de la cetatenii contribuabili. Poate in urma acestuli semnal de alarma, legislativul sa ia nota si sa schimbe legea aberanta pe care au dat-o, ne-am obisnuit deja cu legile aberante ale ciumei rosii, dar acum e deja prea mult, este o problema de viata si de moarte , de sanatate a populatiei.

  14. De ce oare om fi noi romanii, asa de suspiciosi si rauvoitori?Nu credm in nimeni si in nimic.Vrem la mm nr de bolnavi,de patur,i de medici, de asistente,vrem vrem,vrem…statistici peste statistici,adica medicii sa-si piarda vremea cu birocratia, cind meseria lor este tratarea bolnavului si atit.Lipsa neincrederii la tot ce ne transmit medicii spacialisti,statistica guvernului prezentata tot in urma a ce spun specialistii,nu ne multumeste niciodata.De ce?Pt ca vin tot felul de politicieni neaveniti,pareorologi de toate felurile pe la televiziunile psd si incearca din rasputeri, sa dea peste cap toate datele.Oare noi nu avem capacitatea intelectuala, sa nu-i mai ascultam pe neaveniti,pe acesti neica nimeni care in viata lor nu au nimic de-a face cu medicina si bolile infectioase?Oameni buni,ascultati ce spun virusologii de buna credinta si lasati teoriile conspirationiste!