G4Media.ro

Legea care crește cheltuielile bugetare cu 0,4% din PIB pentru șomaj și…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Legea care crește cheltuielile bugetare cu 0,4% din PIB pentru șomaj și alte ajutoare sociale, trimisă de Iohannis la reexaminare în Parlament

Președintele Klaus Iohannis a trimis astăzi Parlamentului pentru reexaminare legea inițiată de fostul deputat Adrian Dohotaru care majorează Indicatorul Social de Referință (ISR) de la 500 de lei la 1.200 de lei în următorii trei ani, practic o creștere cu 140% a indicatorului în funcție de care sunt calculate ajutorul de șomaj și alte ajutoare sociale, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Președintele cere Parlamentului să rediscute proiectul pentru a găsi sursele de finanțare ale acestei majorări semnificative, al cărei impact bugetar ar fi de circa 0,4% din PIB.

Potrivit legii adoptate la jumătatea lunii octombrie de Parlament, majorarea ISR va fi una etapizată pe următorii trei ani: de la 1 ianuarie 2021 ISR crește la 780 de lei, din 2022 la 990 de lei, iar din 2023 la 1.200 de lei, după care se indexează cu inflația.

Impactul bugetar al creșterii într-un singur an era calculat de inițiatorul legii la 10,4 miliarde lei anual, sau 0,99 puncte procentuale din PIB (2019), în timp ce guvernul estima un impact bugetar anual de 856 milioane de lei lunar, adică peste 10 miliarde de lei anual. Dat fiind că parlamentul a votat o creștere etapizată, impactul bugetar ar urma să fie de circa 0,4% din PIB, potrivit inițiatorului proiectului, deputatul ex-USR Adrian Dohotaru.

”Toate aceste majorări implică cheltuieli bugetare semnificative, ceea ce necesită, în mod corelativ, asigurarea disponibilității surselor bugetare. Acest lucru este posibil numai prin proiectarea acestei noi reglementări în contextul elaborării bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 și al strategiei fiscal-bugetare viitoare. O asemenea estimare privind impactul bugetar al acestor creșteri financiare va permite crearea posibilității Guvernului să identifice soluțiile pentru executarea acestor obligații bănești ale statului față de beneficiari, cu respectarea regulilor privind responsabilitatea fiscal-bugetară. De aceea, considerăm că, în cazul de față, reluarea procedurii legislative, cu ocazia reexaminării legii transmise la promulgare, creează contextul potrivit pentru stabilirea surselor de finanțare certe, obiective și efective pentru acoperirea cheltuielilor bugetare în cursul anului bugetar viitor, în condiții de echilibru, responsabilitate și sustenabilitate a bugetului”, se arată în cererea de reexaminare trimisă Parlamentului de președintele Iohannis.

În 25 noiembrie, Curtea Constituțională (CCR) respinsese, cu majoritate de voturi, sesizarea PNL depusă împotriva acestei legi. (Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

Citește și:

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Totusi trebuia promulgata legea, este utila si corecta, chiar daca este un proiect PSD

    • @Alex – Ar fi corecta daca toate aceste ajutoare sociale ar ajunge cu adevarat unde trebuie, dar stim foarte bine amandoi ca nu este asa.

    • Acestea nu sunt ajutoarele sociale de la primarii, sunt indemnizatiile de handicap si suplimentele de hrana pt acesta categorie sociala. Am citit legea respectiva

    • ar fi si mai utila si corecta daca cresterile propuse ar fi argumentate si corelate cu alte date economice inclusiv surse de finantare, nu doar pentru ca suna bine – asta fiind gandirea PSD tot timpul cat au avut puterea.

  2. Foarte multi „handicapati“ sunt impostori. In orasul Beclean, judetul Bistrita Nasaud, unde e primar de vreo 4 sau 5 mandate, pesedistul mafiot Moldovan (fost Denes) clocaie cu „handicapati“ din astia…

    • Da stiu ca exista asa ceva, din pacate unii au recurs la asa ceva. Insa sunt si oameni onesti care chiar au nevoie de ajutorul nostru sau al statului pt un minim de bani pt traiul de zi cu zi. Sper ca justitia va face dreptate acolo in Beclean.

  3. Bancile, pensionarii speciali, corporatiile, rechinii imobiliare sa o duca bine !
    IT-istii si doftorii sa nu plateasca taxe !!!
    Sa plateasca prostii cu salariul minim care si-au pierdut locul de munca !!!

    Saracii sa moara, sa privatizam totul in tara, sa eliminam salariul minim, sa dam sanatatea la asiguratorii privati #dedreapta !

    Cine nu a plecat din rrromanica pana acum, ne asteapta Germania la sparanghel in 2021, macar acolo platesti pentru servicii publice de calitate si cand ai nevoie de stat, nu te f*te in c*r

    Pentru asta a murit HORECA, magazinele, agricultorii, salile de jocuri si alte afaceri exterminate, era nevoie de forta de munca disperata pentru ca in Romania esti condamnat la foame daca iti pierzi locul de munca

  4. Desființarea de urgență a ajutoarelor sociale cu excepția celor pt handicapați , a tuturor pensiilor speciale fără de excepție și a oricărui beneficiu fiscal pentru funcționarii publici. Așa se începe dreptatea și egalitatea de șanse pt toți.

  5. Acusi iau mai mult ”sociabilii” decat pensionari care au muncit o viata.