Legea care include și profesorii printre angajații care au nevoie de certificat verde pentru a merge la job, respinsă la Senat. Ce fac alte țări europene
Proiectul de lege care introducea obligativitatea certificatului verde la locul de muncă a fost respins, miercuri, de plenul Senatului, după ce nu a obținut suficiente voturi favorabile, și urmează să meargă la votul decisiv din Camera Deputaților. Printre categoriile de angajați cărora li se aplică se numără și cadrele didactice.
Rata de vaccinare din sistemul de Educație este la circa 61% potrivit ultimelor date comunicate oficial de Ministerul Educației. Dacă raportăm însă numărul vaccinaților din septembrie 2021 la numărul de salariați din prima raportare, din februarie 2021, procentul vaccinaților din sistemul de Educației ar fi chiar ceva mai scăzut, de doar 54,76%.
Potrivit proiectului de lege, angajații care vor refuza să prezinte certificatul verde la intrarea în instituția în care lucrează ar putea avea contractul de munca suspendat fără plata drepturilor salariale pentru o perioada de până la 30 de zile. Dacă cei nevaccinați până acum decid să se vaccineze cu prima doză, atunci instituția de stat la care lucrează va deconta testele de depistarea a infectării cu coronavirus până la emiterea Certificatului Verde. În cazul privaților, decontarea este la decizia angajatorului.
Angajații care aleg să nu se vaccineze vor trebui să-și facă teste anti-COVID periodic, fie test PCR la fiecare 72 de ore, fie antigen la 48 de ore, iar costurile destul de mari vor trebui suportate de angajați.
În situația în care angajații refuză să se vaccineze și refuză să se testeze, atunci angajatorul poate decide suspendarea lor fără drept de plată pentru 30 de zile, atât la privat cât și la stat. Dacă nici după 30 de zile angajații nu prezintă certificatul verde, atunci vor fi concediați la stat, iar la privat angajatorul poate decide dacă le prelungește suspendarea sau îi concediază.
Ce fac alte țări europene
Letonia. Guvernul a decis să introducă vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 pentru personalul din învățământ, astfel că, din 15 noiembrie, doar cadrele didactice cu certificat de imunizare vor putea preda cursuri în format fizic. Testarea pentru COVID-19 a angajaților din învățământ va continua până pe 15 noiembrie. Până la data respectivă, testarea profesorilor va fi plătită de stat.
Italia. Executivul de la Roma a decis să fie obligat să aibă certificatul verde tot personalul școlar și universitar, precum și studenții. Controlul este încredințat conducerii școlii. Lipsa certificatului verde este considerată absență nejustificată și, începând cu a cincea zi de absență, este suspendat raportul de muncă și nu se datorează nicio salarizare sau alte despăgubiri.
Bulgaria. Guvernul interimar de la Sofia nu a impus Certificatul verde pentru nici o categorie de lucrători în educație. La o rată generală de vaccinare de puțin peste 20%, cadrele didactice sunt imunizate în proporție de peste 40%.
Franța. Certificatul verde este obligatoriu pentru toate cadrele didactice. Măsura, anunțată de președintele Macron încă din vară, a dus la proteste întinse pe câteva săptămâni, dar executivul de la Paris nu a renunțat la măsură. Acum, Franța are una dintre cele mai mari rate de vaccinare din lume, iar la cadrele didactice imunizarea este aproape completă.
Profesor la tabla / Foto: Pixabay.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
47 comentarii