G4Media.ro

Legea care le-ar fi permis infractorilor să execute închisoarea la domiciliu a…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Legea care le-ar fi permis infractorilor să execute închisoarea la domiciliu a fost declarată, din nou, neconstituțională

Curtea Constituțională (CCR) a admis miercuri, cu unanimitate de voturi, sesizarea PNL împotriva modificărilor aduse de PSD, ALDE și UDMR legii privind executarea pedepselor, potrivit cărora infractorii condamnați la închisoare cu executare de până la cinci ani ar fi putut executa pedeapsa acasă.

”În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată şi a constatat că Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal este neconstituţională, în ansamblul său”, se arată în minuta CCR.

Legea mai fusese declarată neconstituțională în ansamblul său, ceea ce înseamnă că procedura de modificare trebuia reluată de la zero. Majoritatea PSD-ALDE-UDMR a ignorat însă acest lucru și a modificat actul normativ.

Legea a fost atacată la CCR de către PNL pe 22 noiembrie, liberalii subliniind tocmai acest lucru: faptul că majoritatea parlamentară a ignorat o decizie precedentă a CCR care declara actul normativ neconstituţional în integralitatea lui şi nu l-a respins.

„Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal este neconstituţională deoarece încalcă dispoziţiile art. 147 alin. (4) din Constituţie, fiind adoptată cu nerespectarea deciziei nr. 561/2018 a Curţii Constituţionale”, se preciza în sesizarea semnată de 60 de parlamentari PNL.

Liberalii au arătat că legea încalcă dispoziţiile art. 147 alin. (4) din Constituţia României referitoare la „caracterul obligatoriu erga omnes al deciziilor CCR, fiind, în integralitatea sa, neconstituţională”.

Cea mai importantă modificare adusă actului normativ, la inițiativa PSD, prevede că și infractorii care primesc până la 5 ani de închisoare cu executare pot sta acasă, fără niciun fel de supraveghere.

De asemenea, a fost reintrodusă prevederea eliminată de Guvernul Cioloș referitoare la posibilitatea ca infractorilor să le fie scăzute câte 20 de zile de închisoare pentru fiecare lucrare științifică sau invenție.

Cele mai importante modificări aduse legii privind executarea pedepselor: 

  • La articolul 38 al legii a fost introdus alineatul 12:
    • Judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate dispune executarea detenției la domiciliu fără sistem electronic de supraveghere în cazul în care persoana condamnată:
      • a) nu are rapoarte de abateri disciplinare;
      • b) are o pedeapsă care nu depășește 5 (cinci) ani.
  • La articolul 96 alineatul (1), litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    • f) în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 20 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate.”

Inițiată de PSD, posibilitatea introducerii executării la domiciliu a pedepsei cu închisoarea a fost adoptată inițial de Parlament pe 6 iunie, dar măsura a fost contestată la CCR de Înalta Curte de Casație și Justiție și declarată parțial neconstituțională.

Ulterior, și președintele Klaus Iohannis a atacat actul normativ la Curtea Constituțională, sesizarea sa determinându-i pe judecători să respingă în integralitate legea.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Mai bine veneati cu legea care obliga infractorii sa-si construiasca viitorul penitenciar.

  2. Chemati, ba, pe americani sa va constuiasca un San Quentin. Celule in care sa stea cate un detinut, 23 de ore pe zi, 1 ora pt dush si plimbat. Solitary confinement pe toata durata detentiei. Asa ar trebui. Sa te rogi sa iti intre o musca in celula ca sa nu te plictisesti.

  3. Nu mai are nevoie daca isi claseaza dosarul.

    • La cate ticăloșii a făcut (până în 2016 și în ultimii doi ani), ar trebui creata o armata de procurori și judecători să le rezolve…numai în ultimii doi ani a mai strâns suficient material pt câteva dosare…

  4. Auzi, liviucă, mai bine stai la soare, in Maldive, Madagascar…aici nu o să ai ocean să pescuiești..
    Morții tăi de nenorocit, distrugi viața a milioane de oameni ( iar dacă ne luăm după Veorika, chiar a sute de milioane…)…cât te mai rabdă pământul??vom vedea în următoarele luni câți bani vom mai avea, nu cred că mai e mult până explodează mămăliga…
    P.S. Apropo, sper sa nu blocați construirea spitalului din Cluj, nu de alta dar trebuie sa demonstrați că într-adevăr vi le doriți construite și nu au fost trecute în biblia guvernării doar la misto, pt păcălirea poporului…

  5. Chiar asa?
    Neconstitutionala!

  6. SPER SA SE INTOARCA UDREA. SA CANDIDEZE SI SA O PUNA SECURITATEA PRESEDINTA.
    PENTRU ESTETICA MACAR….