G4Media.ro

Legea care permite reluarea concursului de intrare în magistratură a fost adoptată…

Legea care permite reluarea concursului de intrare în magistratură a fost adoptată de Senat, cameră decizională / Simona Spătaru (USR PLUS): Se poate contesta rezultatul obținut inclusiv la proba de interviu, fapt nerealizabil în trecut

Proiectul de lege care stabilește măsurile temporare de organizare a concursului de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, de formare profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor și a examenului de absolvire a INM a fost adoptat de Senat, care este cameră decizională, după ce proiectul fostului Cabinet Orban a trecut fără dezbatere, prin adoptare tacită, în Camera Deputaților.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 73 de voturi „pentru”, 13 abțineri și 46 de voturi „împotrivă”.

În iunie 2020, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstitutionalitate a art. 106 lit. d) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a constatat că dispozitiile acestea sunt neconstituţionale.

Potrivit CCR, de exemplu, „faptul că legea organică privind statutul judecătorilor şi procurorilor – Legea nr. 303/2004 – nu prevede aspecte esenţiale privind concursul pentru admiterea în magistratură, cum sunt etapele şi probele de concurs, modalitatea de stabilire a rezultatelor şi posibilitatea de contestare a fiecărei probe, contravine dispoziţiilor art. 73 alin. (3) lit. 1) din Constituţie, potrivit cărora organizarea şi functionarea Consiliului Superior al Magistraturii şi organizarea instanţelor judecătoreşti se reglementează prin lege organică. Astfel, aspectele esențiale ale admiterii în magistratură trebuie să fie prevăzute in Legea nr. 303/2004, iar Regulamentul aprobat prin hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii şi publicat in Monitorul Oficial al României, Partea I, trebuie doar să detalieze procedura privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru admiterea în magistratură.”

Din cauza acestei decizii și a faptului că nu au existat prevederi noi, în 2020 nu a fost organizat examen pentru admiterea în magistratură.

Vice-președintele Comisiei Juridice din Senat, Simona Spătaru (USR PLUS), susține că proiectul asigură temporar cadrul legal pentru organizarea concursului de admitere in magistratura, în condițiile în care există un deficit important de magistrați.

„Spre exemplu, conform acestei propuneri legislative, mai mulți profesioniști vor lua parte la procesul de selecție, intrucat avem două comisii distincte parte a acestui proces: comisia de elaborare a subiectelor şi comisia de corectare. De asemenea se poate contesta rezultatul obtinut inclusiv la proba de interviu, fapt nerealizabil in trecut”, a declarat Spătaru.

Senatorul USR PLUS a mai spus că este nevoie de digitalizare rapidă în sistemul de justiție.

„Efortul de a organiza examenul presupune mult angajament, multe proceduri de organizare și multă resursă umană. În viitor, propun să ne gândim la soluții digitale care să aducă justiția mai aproape de cetățean: cum ar fi dacă românii ar putea vedea componența și competența fiecărei comisii pe pagina de internet a Institutului Național al Magistraturii? Cu siguranță câștigăm un plus de încredere, benefic sistemului juridic”, a declarat vice-președintele Comisiei juridice din Senat.

Citește și:

Două asociații ale magistraților solicită noului Parlament reglementări urgente pentru deblocarea examenelor de admitere în magistratură şi pentru amânarea completurilor de trei judecători în apel, introduse prin legile Justiției de pe vremea lui Dragnea

sursa foto: Facebook

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. PSD a abandonat lupta complet. Conducere slaba. Nu sunt in stare nici macar sa atace la CCR aceasta Lege vadit neconstitutionala. Indiferent de opinii, intr-un stat de drept e nevoie si de opozitie.