G4Media.ro

Legea care scapă supermarketurile de obligația de a vinde 51% din alimente…

Sursa Foto: Pexels

Legea care scapă supermarketurile de obligația de a vinde 51% din alimente din producția internă a intrat în vigoare, ministrul Agriculturii o respinge

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat astăzi, 25 mai, în conferința de presă, că nu va aplica legea 28/2020, acuzând majoritatea PSD că a adoptat această lege în favoarea marilor retaileri, transmite LantulAlimentar.

Parlamentul a adoptat în martie legea 28/2020 ca urmare a criticilor Comisiei Europene pe marginea legii 150/2016, care impunea, printre altele, marilor retaileri să vândă 51% produse agroalimentare provenite din ”lanțul scurt”, prevedere considerată de Comisia Europeană restrictivă și discriminatorie față de produsele provenite din alte state europene.

Totodată, noua lege a renunțat la vechea prevedere din legea 150/2016 care îi obliga pe marii retaileri să promoveze și să organizeze spații distincte pentru produsele românești. Potrivit noii legi, promulgată deja de președintele Iohannis și intrată în vigoare începând cu 16 mai, comercianții ”pot acorda, prin înțelegerea părților, spații distincte de expunere și semnalizare la raft pentru fiecare produs alimentar, în funcție de țara de origine”. Prin urmare, legiuitorul nu a exclus semnalarea țării de origine a produselor, comercianții sunt liberi să semnaleze ca țară de origine atât România, cât și alte țări furnizoare.

Ministrul Oros acuză că noua lege 28/2020 nu prevede ca pe produsele românești să apară distinct mențiunea produs românesc. Lantulalimentar.ro atrage atenția că ministrul face confuzie între semnalarea la raft, de către comerciant, a produselor din România și menționarea țării de origine pe eticheta produselor, de către producător. Sunt două lucruri distincte: unul ține de retailer, altul de fabricant. După cum am arătat mai sus, comerciantul poate să promoveze în magazinele sale produse originare din România, dar și din alte țări.

Ministrul Oros a acuzat majoritatea parlamentară că a adoptat o lege care a renunțat la obligarea comercianților de a achita factura în termen de 7 zile pentru produsele proaspete și de 30 de zile pentru celelalte produse, fără ca forul european să fi cerut aceste modificări. Într-adevăr, noua lege stabilește un termen de 14 zile de achitare a produselor proaspete și nu mai fixează un termen pentru plata celorlalte produse: ”Art. 8. – (1) Termenul de plată al comerciantului către furnizor pentru produsele contractate și livrate se stabilește prin negocierea contractului, conform prevederilor legislației în vigoare. (2) Fac excepție de la prevederile alin. (1) produsele alimentare proaspete, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta lege, la care termenul de plată nu poate fi mai mare de 14 zile lucrătoare de la data recepționării mărfii de către beneficiar.”

Lantulalimentar.ro semnalează că în răspunsul comunicat de Comisia Europeană în 2017, este pus pe primul loc interesul consumatorilor din România. Același lucru l-a semnalat și Consiliul Concurenței în 2016. Instituția a avertizat că obligarea comercianților de a vinde 51% marfă din lanțul scurt poate afecta consumatorul român.

Citește tot articolul pe LantulAlimentar.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Daca mie nu imi convin diverse legi, indiferent ca is date de PSD sau de PNL, pot si eu sa fac ca ministrul si sa mi se indoaie de lege? Ce naiba, ma intereseaza pe mine ca e lege data de parlament, eu nu sunt un dumnezo, doar ministrul?

  2. care „scapa” — ce mai titlu
    ca si cand o astfel de lege ar fi fost normala

  3. De când Marin Preda a abandonat Moromeţii ca să scrie romane cu intelectuali, nu prea mai are nimeni milă de ţăranul român. Lobby pentru Produs în România vor fi făcut tot marii investitori străini în terenuri şi foste IAS-uri, nu Ilie Moromete sau Ion al Glanetaşului, pe care nu i-ar fi băgat nimeni în seamă.

  4. Poate CUE ar trebui sa se sesizeze și fata de Suedia care vinde produse doar in supermarketuri suedeze sau fata de marea majoritate a statelor din UE care își promovează producția proprie in mod corect, in loc sa își bată joc de proprii cetățeni. Toate economiile solide din lume se susțin in primul rând din producția proprie și stimulează consumul din ea in detrimentul consumului din alte tari, pentru a avea o balanța de import/export corecta. Noi ne lăsam călcați in picioare ca tampitii de nemți la faza asta! Trăiesc in Elvetia, unde LIDL a intrat pe piața după ce a fost obligat sa producă mare parte din produse in Elvetia, altfel nu-i acorda autorizație statul Elvețian. Ăștia știu sa își construiască economii solide și stabile, nu ca noi.

  5. Dupa hoti ramane ceva dupa prosti nimica.

  6. Dar alogenul Klaus de ce nu a retrimis legea in parlament sau sa o atacee la ccr ca alte legi,daca intradevar vrea binele producatorilor autohtoni ?
    Klaus si PNL sunt totul pentru multinationale si nimic pentru tara….

  7. Lasă mă că o să cumpărăm tot ce e produs românesc si să vedem ce fac ceilalți cu marfa. Să se strice. Să le iasă pe nas. Ajunge cu nesimțirea.

  8. Pai era evident că, nu dorea să conteste legea său să o retrimita în parlament oameni buni astfel erau denigrate sau afectate Ceti doi jucători importanți
    KAUFLAND
    LIDL și tot odată cu toții ar trebui luat în seamă.

  9. La mafia și corupția din Romania nimeni nu mai are încredere în produse contrafacute românești.

  10. E distractiva chestia asta cu respingerea unei legi!