G4Media.ro

Legea care reformează întreg sistemul de asistenţă socială, promulgată / Printre modificări,…

Sursa Foto: investigatiimedia.ro

Legea care reformează întreg sistemul de asistenţă socială, promulgată / Printre modificări, faptul că niciun serviciu social nu va mai putea funcţiona, nici măcar provizoriu, fără o verificare în teren efectuată de inspectorii sociali

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) şi adoptată de Parlament a fost promulgată marţi, prin decret, de preşedintele României, urmând să intre în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a instituţiei, transmite Agerpres.

„Legea a fost gândită să îmbunătăţească protecţia beneficiarilor, atât în privinţa standardelor pe care furnizorii de servicii sociale trebuie să le îndeplinească, cât şi în privinţa finanţării”, a declarat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Principalele modificări vizează faptul că niciun serviciu social nu va mai putea funcţiona, nici măcar provizoriu, fără o verificare în teren efectuată de inspectorii sociali, iar furnizorii de servicii sociale vor fi consiliaţi gratuit de reprezentanţii ANPIS, astfel încât să cunoască toate obligaţiile pe care le au potrivit legislaţiei.

De asemenea, va fi înfiinţat registrul naţional electronic de evidenţă a persoanelor beneficiare de servicii sociale şi revizuit registrul electronic unic al serviciilor sociale, astfel încât inspectorii care fac verificările din teren vor avea, în timp real, toate datele necesare.

Potrivit MMSS, se modifică modalitatea de finanţare a serviciilor sociale pe principiul „finanţarea urmează beneficiarul”, iar banul public este cheltuit transparent cu un traseu mai uşor de urmărit, se consolidează rolul inspectorului social şi capacitatea funcţională a Inspecţiei Sociale şi se introduc sancţiuni penale pentru încălcările noii legislaţii, amenzile crescând de cinci ori, respectiv până la 100.000 de lei.

„Cele mai mari sancţiuni sunt aplicate în cazul în care centrul funcţionează fără licenţă sau în cazul în care este refuzat accesul inspectorilor sociali aflaţi în misiune de control”, precizează ministerul.

În plus, prin noua legislaţie, este consolidat parteneriatul cu Avocatul Poporului, biserica şi cultele religioase, ONG-urile şi, în general, cu societatea civilă.

„Noua lege a presupus modificarea a şase acte normative. Urmează ca prevederile legislative să intre în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial”, se mai spune în postare.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Adica pana acuma nu se faceau inspectiile?
    Sau spagarii semnau ca primarii?

  2. O altă lege la mișto….prin 2022 site-urile media exultau cu știri despre o altă lege minunată,cea cu privire la îngrijitorul informal, reglementată acum printr-o lege…încă inutilă!
       Cum era prea frumos ca să fie adevărat, după promulgarea legii prin iunie 2023 ceva îmi spunea că este dubios la mijloc…Așa că prin Septembrie am pus de un experiment social care culmea era să reușească! Glumesc. După ce am depășit birocrația mioritică cu stoicism, metodic, petiții, telefoane, mail-uri și răbdare cât zidul chinezesc în Decembrie am fost declarat eligibil și anunțat că va urma o  iminenta semnătură de contract cu DGASPC S#3…
       Evident, bănuiam că se mai trage de timp o perioadă…estimasem căteva săptămâni.. dar na!…savuram mica victorie prin care lăsasem inamicul fără muniție și mă declarasem în sinea mea fericit că am reușit să răpun „sistemul” ! Exageram.
      Ocupat cu sărbătorile, vacanță și rutina zilnică am ajuns prin Februarie când intrigat am băgat iar bățul în gardul autorităților Ministerul Muncii, DGASPC…într-un final, jenați de situația în care se situau, au recunoscut că sunt probleme cu modelul de contract și este nevoie de un ordin de ministru pt schimbare….apoi ce să vezi?…Noul model de „Contract„ apare in MO cu ambiguități juridice care nu pot fi aplicate de funcționari și transpuse în contabilitate…deci în tradiționalul și batjocoritorul stil românesc, problemele s-au înmulțit nu rezolvat …Am râs!…simțurile îmi funcționau de la început dar deh, aveau nevoie de o validare prin acest experiment! 
       Aseară, persoana de care am grijă prin legile firii/morale fără beneficii de peste 20 de ani și pentru care ar fi urmat să „prestez serviciile” a fost curioasă și m-a întrebat dacă am vești…Am zâmbit. Amar. Eram pregătit să-i amintesc disprețul meu total despre autoritățile și serviciile românești, dar i-am transmis că decidenții se gândesc la soluții…una nefuncțională bineînțeles!