G4Media.ro

Legea cu privire la ridicarea autoturismelor abandonate a fost modificată. Scade perioada…

Legea cu privire la ridicarea autoturismelor abandonate a fost modificată. Scade perioada de nefolosință și se introduc noi măsuri pentru recuperarea autovehiculului

Perioada în care mașinile pot sta nefolosite în parcare a fost redusă, de la 1 an la 6 luni, iar pentru recuperarea mașinii, proprietarii vor fi nevoiți să facă dovada plății amenzilor și a valabilității inspecției tehnice periodice (ITP), conform unui articol profit.ro

Până acum, perioada în care o mașină putea sta abandonată în parcările de pe domeniul public era de 1 an de zile, iar pentru recuperarea acestuia era necesară doar dovada achitării taxelor și impozitelor și o declarație a proprietarului din care să reiasă faptul că autovehiculul nu este abandonat.

Noua lege prevede însă modificări importante cu privire la criterii de restituire a autovehiculului. Pe lângă dovada plății taxelor și impozitelor datorate, proprietarul trebuie să facă dovada efectuării ITP-ului în termen de 5 zile de la primirea somației. În plus, acesta trebuie să facă și dovada plății amenzilor.

În cazul în care proprietarul nu prezintă documentele menționate în termen de 10 zile de la primirea somației din partea primăriei, autovehiculul trece automat în proprietatea autorităților locale, care au posibilitatea de a-l valorifica (vinde sau casa).

Legea se va aplica și asupra autovehiculelor cu numere de înmatriculare străine, care până acuma erau exceptate de la ridicare din cauza lacunelor legislative.

 

Sursa: profit.ro

Sursa foto: pixaby.com

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. De ce 6 luni si nu 3 luni???De ce nu se instituie o platforma online pentru a putea verifica daca autoturismul are ITP valabil idem identificarii existentei RCA pentru sesizarea autoritatilor???

    • Da’ si 3 luni e prea mult, trebuie doar 1 zi !
      Ba, esti prost !? Daca proprietarul e plecat cu contract pt. un an de zile din tara, nu are rude sau cunostinte unde sa lase masina in siguranta, ce face ? Sau alte situatii neprevazute.

    • 1) RCA-ul este necesar doar pentru „circulatia pe drumurile publice”, nu pentru stationare. Conform legii poti folosi autoturismul 3 luni dintr-un an, in mod legal, fara sa trebuiasca sa ai RCA valabil in perioadele in care nu circuli. Ecologistii te vor felicita chiar: mai putina poluare.

      2) Ca principiu, n-ar trebui sa stea niciun autoturism cu ITP-ul sau RCA-ul expirat de mai mult de o luna pe domeniul PUBLIC. Daca n-o folosesti, n-ai de ce sa aglomerezi proprietatea comuna fara rost, pentru ca ii incurci pe toti ceilalti. Ori o pui pe proprietatea ta, daca ai unde, ori inchiriezi undeva in afara orasului un loc (mai) ieftin (si pazit).

      Sunt doar doua obstacole in calea aplicarii principiului, ambele practice:
      a) romanu’, odata ce isi concesioneaza de la Primarie un loc de parcare se simte proprietar (incurajat si de faptul ca Primaria ii prelungeste concesionarea sine die). Celorlalti, daca o proptesc pe vreun trotuar si li se pare ca nu incurca prea tare, li se pare ca sunt indreptatiti sa o lase acolo, cu argumentul „da’ ce nene, nu platesc impozit? Am dreptul asta!” – are pe dracu’, e doar tolerat, da’ nu-si da seama.

      b) proprietarii de autoturisme sunt VOTANTI si nu trebuie suparati! 😈

  2. Cum for face diferenta intre o masina care este parcata regulat pe acelasi loc in parcarea publica dar este folosita (rar) si una care nu este folosita deloc, deci abandonata?

  3. Tre sa facă ca celelalte tari : dacă mașina are semne visible de staționare îndelungată (super murdara/prafuita, cauciucuri sparte, geam spart, caroserie avariata), politia sa pună un anunț în geam. După 3 luni sa vina sa ia numerele la mașină. Iar după alte 3 luni sa vina sa o ridice. Și sa înceapă procesul de casare. Asta dacă nimeni nu vine sa demonstreze contrariul în acele perioade.

  4. O aberatie de lege!
    Se vor turna vecinii intre ei, mai ceva ca pe timpul lui Ceasca.Big brother in toata regula.
    Asta e prioritatea Parlamentului acum?
    Asta pt. cresterea vanzarii Rca,Itp si a combustibilului.Ai treaba,n-ai treaba,trebuie sa scoti masina la plimbare,sa vada vecinii ca o folosesti?
    O cretinatate de lege!
    Bravo Usr,bravo Firea,pt. ca Localii vor cei ce se vor ocupa de aberatie,o sa va votam cu 3 maini.

  5. Un autoturism a variat,prin accident rutier,din vina altei persoane,și care urmează să fie reparat,dar,există probleme cu piesele de schimb.
    Auto,nu este abandonat,Dacia 1300,înmatriculat în martie 1972,nu se pune problema casării sau „rabla”,ar putea fi exceptat.
    Nu pune probleme de mediu.

  6. Proprietarii de masini care locuiesc la casa cu curte,care au si garaj,ar trebui sa isi parcheze masinile in fata proprietatii lor.Nu este normal sa le parcheze in fata proprietatii vecinilot (blocandule uneori si poarta de acces in curte).Unele masini stau abandonate cu lunile,impiedicand accesul si curatenia iar Politia Locala se face ca nu vede.Oricum,aceasta lege este pentru FRAIERI.

  7. O lege tâmpită suntem buni când plătim impozit plus loc de concesionare dacă am 2 mașini trebuie să mă plimb obligatoriu cu ambele să nu fiu dat în gât de vecini mai bn s-ar gândii să facă locuri de parcare nu să vândă terenurile hoților în imobiliare