G4Media.ro

Legea dublului standard, inițiată de Liviu Dragnea în campania electorală pentru europarlamentare,…

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Legea dublului standard, inițiată de Liviu Dragnea în campania electorală pentru europarlamentare, pe ordinea de zi a plenului Senatului

Legea dublului standard, care îi are ca inițiatori pe Liviu Dragnea și Valeriu Steriu, se află pe ordinea de zi a plenului Senatului de luni. Legea a fost propusă de Liviu Dragnea în campania pentru alegerile europarlamentare, marcată de discursul populist al fostului lider PSD, care a vorbit în mod repetat despre „rețele mafiote” prin care se aduc în România legume și fructe „cu gust de rumeguș” și chiar „otrăvite” și produse alimentare „falsificate”.

Proiectul inițiat de Liviu Dragnea prevede sancţionează comercializarea produselor şi serviciilor „falsificate supuse dublului standard” cu amendă de maximum 4% din cifra de afaceri a comerciantului.

Comisia economică din Senat a adoptat un raport favorabil proiectului, însă cu amendamente.

Astfel, în forma adoptată de comisie, proiectul prevede: „În sensul prezentei legi, prin dublu standard de calitate a produselor sau serviciilor pentru consumatori se înţelege o practică comercială care implică introducerea pe piaţă a unui produs ca fiind identic cu acelaşi produs vândut în mai multe state membre, în cazul în care aceste produse au în mod semnificativ o compoziţie diferită sau caracteristici care cauzează sau pot determina consumatorului mediu să ia o decizie comercială pe care nu ar fi luat-o în caz contrar”.

Comercializarea produselor şi serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate constituie o practică înşelătoare şi atrage răspunderea civilă, contravenţională sau penală, după caz. Comercializarea produselor şi serviciilor pentru consumatori la care s-a constatat existenţa dublului standard se pedepseşte cu amendă de maximum 4% din cifra de afaceri. În caz de abatere repetată se poate suspenda autorizaţia de funcţionare a comerciantului/prestatorului de servicii pentru o perioadă de 6 luni. În cazul produselor şi serviciilor la care s-a constatat existenţa dublului standard se aplică prevederile Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, mai prevede proiectul în forma adoptată de Comisia economică.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) şi, după caz, de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. ANPC va recolta probe în vederea efectuării analizelor de laborator pentru produsele susceptibile de dublu standard.

Legea ar urma să se aplice persoanelor fizice autorizate și persoanelor juridice.

Senatul este prima cameră sesizată, iar termenul de adoptare tacită este 18 octombrie. Camera Deputaților este forul decizional.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Nu are cum sa treaca.
    Nu poti obliga comerciantii romani sa analizeze calitatea produsul din alte tari europene. In plus, in expunerea de motive este incriminat producatorul/ cel care introduce pe piata produsul, in timp de in proiectul de lege este amendat producatorul…
    Proiectul legislativ are un pic peste 1 (una) pagina. Atat.

    • n plus, in expunerea de motive este incriminat producatorul/ cel care introduce pe piata produsul, in timp de in proiectul de lege este amendat comerciantul” (ar insemna ca toate firmele care comercializeaza sa isi analizeze toate produsele vandute, ceea ce e un non sens)

  2. Dar de produsele otravite in tara nu spune nimeni nimic? Mi se pare ciudat ca toata lumea stie ca legumele sunt pompate excesiv cu chimicale dar ca nimeni nu ia nici o masura oficiala.
    Sau atunci cand esti patriot(ard) otrava de acasa ti se pare mai buna ca aia din import?

  3. Legea asta imi aminteste de alta Lege populista recenta, tot marca PSDragnea, adica Legea asta va fi votata in Parlament, ca multe altele, va fi promulgata de Presedinte, va fi Publicata in MO, dar NU se va aplica niciodata!
    Mai tineti minte celebra „Lege 51% produse romanesti la raft”(tot a lui Dragnea!) Votata in 2017, Publicata in MO?
    Uitata de TOTI!
    „Petre Daea: Legea „51% produse româneşti la raft” NU se aplică.
    Legea care obligă hipermarketurile să expună la raft 51% produse româneşti NU se aplică în prezent, deşi a fost promulgată de preşedintele Iohannis la începutul lunii iulie, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii, Petre Daea, la deschiderea unui târg de produse agroalimentare româneşti.
    În februarie, CE a notificat România că a declanşat Procedura de infringement pentru Legea care obligă marii comercianţi să vândă 51% produse locale.
    „Suntem în discuţii la UE cu această lege, sunt proceduri pe care le urmăm”, a precizat Petre Daea, potrivit Mediafax.”
    https://www.replicaonline.ro/petre-daea-legea-51-produse-romanesti-la-raft-nu-se-aplica-332603/

    NU se aplica nici azi!
    Delirul lui Dragnea, cand se lauda cu aceasta Lege vi-l amintiti, desigur!

    De aproape 3 ANI, vedem atat: Vorbe goale!
    Si in acest caz, PSDragnea-Veorica combate dublul standard DOAR prin vorbe, uite DOVADA:
    26 Iunie 2019: „Guvernul şi PSD combat dublul standard doar din vorbe: NU au trimis Analize la Bruxelles.
    România NU figurează în studiul CE care demonstrează dublul standard folosit la produse pe piaţa UE pentru simplul motiv că autorităţile române nu şi-au făcut treaba.
    Asta în contextul în care Dragnea şi P. Daea au înfierat în repetate rânduri acest dublu standard practicat de multe companii.
    Mai grav, autorităţile de control din România au stat cu mâinile în sân cu toate că ar fi fost şi plătite pentru aceste servicii de monitorizare.
    Cel puţin asta susţine Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons. “Autorităţile europene au şi deblocat bani în acest sens cu 1 an şi 1/2 în urmă, dar noi NU am fost în stare să accesăm Programul. Aşa s-a ajuns ca România să nu trimită Rapoarte cu toate că datele de la noi erau considerate foarte importante pentru că suntem o ţară la graniţa UE. Concret, Ministerul Agriculturii, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ANPC puteau încasa 1,5 milioane euro pentru a monitoriza şi analiza produsele de pe piaţă.
    Raportele rezultatele ar fi trebuit trimise CE, care s-a ocupat de centralizarea datelor.
    Aşadar, autorităţile române au promis în repetate rânduri că vor face minuni în domeniul combaterii dublului standard, dar în final a rezultat un mare ZERO barat. Drept urmare s-a ajuns ca România să NU facă parte din Studiul care demostrează negru pe alb că 9% dintre produse au o compoziţie diferită, deşi partea din faţă a ambalajului era identică.”
    https://adevarul.ro/news/eveniment/guvernul-psd-combat-dublul-standard-doar-vorbe-nu-trimis-analize-bruxelles-1_5d132649892c0bb0c6cf644a/index.html

    Vorbe goale, care tin la Votantii PSD NEeducati si NEInformati!