Legea „internetului suveran” intră în vigoare în Rusia
Statul rus poate dispune, începând de vineri, să deconecteze ţara de la reţelele de internet mondiale, în virtutea unei legi promulgate de preşedintele Vladimir Putin în luna mai. Controversata lege vizează crearea unui „internet suveran” în Rusia, izolat de serverele mondiale.
Guvernul de la Moscova intenţionează să creeze infrastructura necesară pentru o reţea de internet suverană, considerată un instrument necesar împotriva atacurilor cibernetice din străinătate. Criticii consideră această măsură drept un pas către intensificarea cenzurii din Rusia, transmite dpa, preluată de Agerpres.
„Este prima când când statul dispune de control tehnic deplin asupra internetului”, a explicat expertul rus Aleksandr Isavnin, membru al organizaţiei anticenzură Roskomsvoboda.
El a adăugat că statul rus poate exercita control direct în domeniile unde companiile furnizoare de internet ruse au operat în condiţii de liberă concurenţă.
Traficul de internet din Rusia va fi orientat prin hub-uri în interiorul ţării, în acest scop fiind necesară construirea infrastructurii aferente. Furnizorii de internet trebuie să instaleze echipamentul necesar pentru a desfăşura această tranziţie.
Organizaţii precum „Reporteri Fără Frontiere” (RSF) au atenţionat că măsurile respective servesc la creşterea cenzurii asupra internetului şi astfel ele încalcă libertăţile fundamentale.
Numeroase website-uri ale opoziţiei politice din Rusia au fost deja blocate şi mulţi ruşi se tem că ţara lor va deveni izolată digital şi supravegheată tot mai mult de serviciile secrete ruse.
Mii de persoane au demonstrat împotriva acestei legi, promulgate de preşedintele Putin în luna mai. Conducerea ţării a respins însă toate criticile.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că Rusia nu intenţionează să se deconecteze de la internet, dar se pregăteşte pentru eventualitatea în care Occidentul ar putea să o deconecteze.
Oficial, legea cuprinde o serie de măsuri menite să garanteze funcţionarea segmentului rusesc de internet şi să-l protejeze de eventuale atacuri cibernetice, fiind prezentată ca un răspuns la „caracterul belicos al noii strategii americane în materie de securitate cibernetică adoptată în septembrie 2018”, care citează în special Rusia ca pe o ameninţare.
Concret, se prevede crearea unei „infrastructuri care să asigure funcţionarea resurselor de internet ruse în caz de imposibilitate pentru operatorii ruşi de a se conecta la serverele de internet ale surselor străine”.
Curtea de Conturi rusă a estimat la peste 20 miliarde de ruble (aproximativ 270 milioane de euro) transpunerea în practică a acestei legi.
Sursa foto: Pexels.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii