G4Media.ro

Legea lobby-ului, inițiată de Tăriceanu, a trecut de Senat și intră în…

Legea lobby-ului, inițiată de Tăriceanu, a trecut de Senat și intră în dezbaterea deputaților. Cum se va face ”influenţarea directă a activităţii de legiferare”

Senatul a adoptat tacit luni (prin expirarea timpului de dezbatere) proiectul legii lobby-ului inițiat de Călin Popescu Tăriceanu și alți parlamentari ALDE, potrivit fișei tehnice a proiectului. Inițiativa reglementează modul în care grupurile de interese pot influența adoptarea legilor și a deciziilor la nivel guvernamental și local.

Proiectul de lege numit ”Propunere legislativă privind transparenţa în domeniul lobby-ului şi al reprezentării intereselor” trebuie să treacă și de Camera Deputaților și să fie promulgat de președintele Iohannis pentru a intra în vigoare.

Proiectul se referă la modul în care lobby-știi vor putea discuta la nivelul parlamentului, guvernului și administrației locale pentru a influența deciziile: ”prezenta lege reglementează obligațiile de conduită şi de înregistrare în asociere cu activitățile prin intermediul cărora se urmăreşte influenţarea directă a activităţii de legiferare şi a proceselor decizionale la nivelul administraţiei publice centrale şi locale”.

Nu vor fi considerați lobby-ști reprezentanții sindicatelor, organizațiilor patronale, cultelor. În proiect apare și o formulare echivocă: prezenta lege nu se aplică … grupurilor de interese care nu încadrează personal în calitate de reprezentanți ai intereselor”.

Nici ONG-urile nu vor avea voie să fie înregistrate ca prestatoare de lobby, potrivit proiectului, pentru că activitatea presupune existența unui contract între o companie și un client.

Proiectul prevede că lobby-știi vor fi înregistrați într-un registru special, numit „Registrul de lobby și de reprezentare a intereselor”, administrat de Registrul Comerțului. Amenda pentru neînregistrare va fi de 100.000 de lei.

Mai mult, reprezentanții sectorului vor fi obligați să adopte un cod de conduită al profesiei de lobby-ist.

Citește aici proiectul de lege integral

Citește aici fișa tehnică a proiectului

Foto: Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Zamfir, doi dintre inițiatorii proiectului (InquamPhotos / Octav Ganea)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Hmm, nu suna bine. In SUA (unde activitatea de lobby politic e puternica) se discuta de multa vreme despre avantajele si dezavantajele ei. O problema cu lobby-ul e ca anumite grupuri de interese private isi pot impinge proiecte de lege favorabile lor si defavorabile societatii per ansamblu. Asta se face oricum ilegal si in RO, doar ca acum vor sa o legalizeze. Exista pericolul real sa nu mai poata fi trasi la raspundere politicienii daca fac anumite mizerii cu afaceristi sau alte grupari, firme, etc. Gen „Ce vrei domne’, a fost lobby, nu spaga!”

    Si in acest clip care circula intens in SUA si in restul lumii zilele astea se atrage atentia ca doar 30% din subiectele cu adevarat importante pentru sociatate sunt bagate in seama de politicieni, indiferent cat de mult atrage atentia sociatatea asupra importantei lor – https://www.youtube.com/watch?v=TfQij4aQq1k. Lobby-ul ca practica nu rezolva problema respectiva.

  2. Ca sa vedeti ca de fapt suveranitatea tarii este un pretext aruncat de „spuma” societatii cand vine vorba de legea UE.
    Cand este vorba de interesele lor (a se interpreta „buzunarele lor”) se da pe repede inainte o lege a lobby-ului. Pentru ca interesul tarii si al cetatenilor este exact la ce se candesc companii precum Exxon care au distrus o zona din Texas dpv agricol, toti producatorii auto vor zice si vor legifera ca Diesel este sanatate curata.
    Imi este scarba de punctul in care am ajuns ca societate si cata ura si nepasare exista in noi.

  3. Cum dreaq se consideră adoptată dacă i-a expirat termenul? Exact invers decât ar fi normal. Chiar e pierdută de tot în mâinile infractorilor țara asta?

  4. Daca un individ dădea banii că o lege sa i fie favorabilă era considerată mită , șpagă etc . Acum se numește lobi și e perfect legal . De acum in colo Dumnezeu cu mila . Facem pariu că în cel mai scurt timp se da drumul la exploatarea Roșia Montană .