G4Media.ro

Legea pensiilor militare, amânată de CCR până pe 11 martie. Legea blochează…

Foto: Ambasada Franței

Legea pensiilor militare, amânată de CCR până pe 11 martie. Legea blochează bani din PNRR

Curtea Constituţională a amânat pentru 11 martie 2025 o decizie privind obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, potrivit unui comunicat al instituției. Este a patra amânare consecutivă.

Obiecţia de neconstituționalitate a fost formulată Avocatul Poporului.

Economedia a scris că legea pensiilor militare este cea care blochează plata sumelor din cererea 3 din PNRR, momentan, în afara altor jaloane neîndeplinite.

Avocatul Poporului notează în obiecţia trimisă pe masa judecătorilor constituţionali că unul dintre argumente ar fi imposibilitatea aprobării cheltuielilor bugetare fără stabilirea surselor de finanţare.

Potrivit estimării realizate de Guvern, impactul lunar generat de actualizarea soldei de grad este estimat la aproximativ 130 milioane lei, iar cel generat de actualizarea soldei de funcţie la aproximativ 240 milioane lei, ceea ce duce la un impact bugetar lunar total de aproximativ 370 milioane lei, mai explică Avocatul Poporului.

Context. Indexarea pensiilor militare este unul din motivele pentru blocarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), au declarat mai multe surse de înalt nivel pentru Economedia. Indexarea majorează cheltuielile statului cu pensiile cu aproape 7 miliarde de lei anual, conform surselor EconomediaPublicația noastră a avertizat deja asupra acestui risc încă din luna noiembrie. Mai amintim că Comisia a suspendat deja 1,1 miliarde de euro din a treia cerere de plată, după cum a scris Economedia în exclusivitate. Cererea 3 includea un jalon pentru reforma pensiilor speciale, care fusese deja închis de către Comisie. Între timp, însă, Parlamentul a adoptat o indexare a pensiilor militare, care crește cheltuielile cu pensiile speciale. Din acest motiv, jalonul este considerat neîndeplinit.

Parlamentul a adoptat luni, 4 noiembrie, un proiect de lege prin care pensiile militare aflate în plată se indexează în raport cu solda sau salariul de grad sau de funcţie. Drept urmare, pensiile militarilor vor fi actualizate ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional sau solda de funcție/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din administrația penitenciară.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Hop si povestea de groaza cu PNRR, cum ca o lege care s-ar putea sa fie, dar nu e, fara niciun fel de impact bugetar, dar s-ar putea sa-l aiba, care e trecuta de Parlament, dar unde s-ar putea reintoarce, blocheza cert banii europeni ca asa au spus niste surse sigure si bine plasate.
    Cand vor pleca primii militari in Ucra1na, sa vezi pareri favorabile de la surse pentru acordarea tuturor drepturilor rezervistilor si ceva in plus, doar, doar vor scapa ei, ca c1vili, de m0bilizare.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.