G4Media.ro

Legea privind cumpărarea vechimii în muncă a fost promulgată

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Legea privind cumpărarea vechimii în muncă a fost promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum şi pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii, relatează Agerpres.

Actul normativ are ca obiect de reglementare aprobarea OUG 163/2020, care stabileşte cadrul legal pentru completarea, de către persoanele care nu au calitatea de pensionar, a stagiului de cotizare în sistemul public de pensii necesar pentru acordarea unei pensii pentru limită de vârstă, a unei pensii anticipate ori a unei pensii anticipate parţial, prin încheierea unui contract de asigurare socială pentru perioade de timp de maximum 6 ani anteriori împlinirii vârstei standard de pensionare.

„Până la data de 1 septembrie 2023, persoanele prevăzute la art. 1 pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă”, se arată în lege.

Actul normativ mai prevede că plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 august 2023.

„În situaţia în care la data de 31 august 2023 contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate”, se mai arată în lege.

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Statul roman e impotent si bugetarii sunt degeaba. Daca patronii “uita” sa plateasca contributiile oamenilor nu patesc nimic…eu zica atunci ca pentru cei in situatia asta bugetarii responsabili de la ANAF sa plateasca in locul lor!

  2. Eu zic asa :
    – toti cetatenii care pot dovedi rezidenta cumulata de 25 de ani pe teritoriul Romaniei sa primeasca o pensie publica ( 800-1000 lei ) ; pentru simplul si elementarul fapt ca timp de 25 de ani au platit taxe in Romania ( TVA pe consum , impozite pe proprietati , impozite pe pe munca , …. toate alimentind bugetul public
    – peste aceasta suma fiecare sa primeasca sume de bani din investitiile personale . Fiecare cetatean sa decida liber , pe parcursul activitatii profesionale , citi bani economiseste / investeste si unde investeste pentru perioada cind decide sa se retraga din activitatea profesionala . Stabilirea prin lege a virstei de pensionare este o imbecilitate care incalca libertatea individului de a decide asupra vietii sale profesionale si generale .

  3. Greșit.Aceasta vechime nu se poate valorifica decât pentru pensionarea pentru limita de vârstă ,cum scrie în lege ,nu cum scrie idiotul de autor și pentru pensia anticipata și anticipată parțială.Asta înseamnă să fii analfabet funcțional să știu să citești dar sa nu înțelegi nimic.

  4. De ce nu pot cumpăra vechime și pensionarii? De unde discriminarea pensionabil-pensionat?